Tordner mot forbrukslån-bank: – Ulovlig

Men Instabank mener det er Forbrukerombudet som tolker loven feil.

ADVARER: Fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet ber lånetilbydere skjerpe seg i forkant av innføringene av nye, strengere regler for kredittmarkedsføring.
Publisert: Publisert:

«Slik kan du bli kvitt 150 000 i kredittkortgjeld», skriver Instabank i en annonse for sitt eget tilbud om å refinansiere forbrukslån hos dem.

Reklamen, som har blitt publisert hos flere nettaviser, har fått Forbrukerombudet til å sperre opp øynene. De har nå sendt et brev hvor de advarer lånetilbyderen om å markedsføre seg på denne måten igjen.

– Etter vår mening er dette et klart brudd på loven, sier fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet til E24.

Men det avviser Instabank-sjef Roberg Berg.

– Vi er uenige med Forbrukerombudet om at dette ikke oppfyller lovens krav og vil svare Forbrukerombudet i brevs form, opplyser han til E24.

Les også

Finanstilsynet gjør det vanskeligere å få forbrukslån: – Utviklingen er urovekkende

– Fremstår som råd

Finansavtalelovens paragraf 46 sier at enhver markedsføring av kreditt skal inneholde en rekke prisopplysninger – blant annet om hva lånetilbud medfører av kostnader – og at dette skal være synlig for oss forbrukere.

Ombudet sier annonsen ikke følger lovkravet. I tillegg har de en høne og plukke med utformingen, som de mener får annonsen til å fremstå en artikkel om hvordan folk kan kvitte seg med forbruksgjeld.

Ombudet sier de har mottatt klager fra folk som føler seg lurt.

«Klagerne reagerer på at det som fremstår som råd for hvordan man kan bli kvitt kredittkortgjeld, i realiteten er markedsføring av kreditt fra instabank», skriver ombudet i brevet, som E24 har gjennomgått.

Selv om annonsen er merket som reklame, mener de det kan være brudd på markedsføringslovens forbud mot urimelig handelspraksis og villedende markedsføring.

Siden ombudet reagerte har annonsene blitt fjernet, og de nøyer seg derfor med å gi en advarsel.

«Vi regner med at dere vil følge vårt standpunkt ved fremtidig markedsføring», skriver de.

Les også

Regjeringen får inkasso-refs

Mener ombudet tolker reglene feil

Men Instabank-sjefen mener de har lov til å markedsføre seg slik.

– Vi er svært opptatt av å følge alle regler rundt banken og produktene vi markedsfører. Akkurat i dette tilfellet er vi altså ikke helt enige med Forbrukerombudets fortolkning av regelverket, fremholder Berg.

Han avviser at prisopplysninger er utelatt, og sier de står «nederst i annonsen».

E24 har ikke gjort en uavhengig gjennomgang av markedsføringen, men Berg viser til at det gis et låneeksempel med effektiv rente på 16,25 prosent når du låner 65.000 kroner over fem år. Rentekostnadene utgjør da 28.000 kroner.

Forbrukerombudet sier de har fått med seg teksten Berg viser til.

De mener reklamen fortsatt er ulovlig.

– Poenget er at dette skal stå i markedsføringen. Det skal ikke stå nederst på en side man må klikke seg inn på. Dette ble Instabank oppmerksom på i brevet vi sendte i mai, og som de ikke svarte på, sier Gjedrem.

– Men vi får se hva de svarer nå, avslutter han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om