Avsluttet corona-året med «all time high»: – Problemet er å skaffe nok boliger

Desember er en kjølig boligmåned, men DNB Eiendom-sjefen sier prisfallet uteble i 2020-innspurten. Flere meglerkjeder melder samtidig om rekordomsetning.

REKORDVOLUM FØR JUL: DNB Eiendom-sjef Terje Buraas sier etterspørselen holdt seg skyhøy inn i 2021.
Publisert: Publisert:

– Vi noterte ny «all time high» for antallet salg i desember. Problemet var å skaffe nok nye boliger å selge, sier DNB Eiendom-direktør Terje Buraas til E24.

Årets siste boligmåned pleier å by på svakt synkende prisutvikling og betydelig lavere salgsvolumer, ettersom mange heller prioriterer julehøytiden og venter med å selge eller kjøpe bolig til over nyttår.

Selv om salgsvolumet også falt denne gangen, sier Buraas at volumene var svært høye til desember å være.

– Desember-knekken har uteblitt

Han får følge av Grethe Meier, toppsjefen i Privatmegleren-kjeden:

– Hos oss var salget i desember 35 prosent høyere enn i desember i fjor. Rekordvolumene fortsetter, selv om det alltid er mindre omsetninger i denne måneden, sier Meier til E24.

For et år siden noterte meglerbransjen et desember-prisfall på 0,8 prosent. Buraas ser imidlertid ikke tegn til prisfall i DNB Eiendoms interne tall.

– Normalt sett er det jo en måned hvor prisene faller, men vår portefølje viser ganske flat prisutvikling, faktisk et lite løft.

– Desember-knekken har uteblitt?

– Den har uteblitt, svarer Buraas.

Tror flere gikk ned på pris

– Så er det samtidig alltid vanskelig å regne på desember, fordi det jo er færre omsetninger enn normalt, noe som gir større feilmarginer, understreker han.

Privatmeglerens egne tall viser en liten nominell prisnedgang for boliger solgt i desember, men heller ingen store bevegelser.

– Jeg tror på bitte litt prisnedgang, selv om markedet er sterkt, og det er fordi en del ønsker å få unnagjort boligsalg av skattemessige årsaker før jul. Det gjør at en del blir villige til å gå noe ned i pris, sier Meier.

Endelig fasit for desember og dermed hele corona-året 2020 legges frem klokken 11 onsdag.

Publisert: