Finanstilsynet: Boligkjøperes gjeld øker

En stor og økende del av nye boliglån tas opp av låntagere som har høy samlet gjeld i forhold til inntekt.

Thomas Andreassen / NTB
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Det er konklusjonen i Boliglånsundersøkelsen 2020 som gjennomføres av Finanstilsynet.

Hele 27 prosent av dem som lånene i undersøkelsen er gitt til låntagere med gjeldsgrad over 450 prosent, mens totalt 45 prosent av lånene ble gitt til personer med gjeld over fire ganger årsinntekt.

– Årets boliglånsundersøkelse viser at en stor og økende del av nye lån tas opp av låntagere med høy samlet gjeld. Mange låntagere har både høy samlet gjeld i forhold til inntekt, og boliglån som utgjør en høy andel av boligens verdi, sier direktør for digitalisering og analyse Per Mathis Kongsrud i Finanstilsynet.

– Dette er bekymringsfullt da disse låntagerne kan være særlig sårbare ved bortfall av inntekt, økt rente eller fall i boligpriser, fortsetter han.

I snitt hadde låntagere som tok opp nye boliglån en gjennomsnittlig gjeld som andel av brutto årsinntekt på 338 prosent. Det er fire prosentpoeng høyere enn i fjor, og 20 prosentpoeng høyere enn i 2016.

Totalt ble 10 prosent av innvilget lånevolum gitt til førstegangskjøpere, noe som er litt høyere enn i fjor. Førstegangskjøpere står for 3 prosent av antallet lån som går utover et eller flere krav i boliglånsforskriften.

– Deler tilsynets bekymring

Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) understreker at lave renter fortsatt bidrar til høy aktivitet i boligmarkedet og noe sterkere pris- og gjeldsvekst enn før coronapandemien.

– NEF deler Finanstilsynets bekymring for sårbarheten i husholdingssektoren og risiko for finansiell ustabilitet som følge av gjedsoppbyggning, men vi vurderer risikoen som større dersom man strammer inn for hardt på utlånspraksis, sier Geving i en kommentar.

Han forklarer at innstramming utløser reaksjoner som bringer boligmarkedet i ubalanse og skaper problemer i økonomien.

– Skaden vil være relativt større dersom man dersom man utløser en korreksjon i en tid hvor norsk økonomi opplever det største tilbakeslaget siden krigen, sier Geving og fortsetter:

– Bankenes kredittvurderinger etter forskriftskravene reduserer risikoen sterkt, og fremtidig risiko må vurderes i lys av at det er lav sannsynlighet for høyere rentenivåer enn det husholdningene stresstestes mot, sier han. .

Her kan du lese mer om

  1. Finanstilsynet
  2. Boliglån
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Eiendomsbransjen reagerer på boligforslag: – Gavepakke til de rike

  2. Sjeføkonom: Burde tatt omstridt boliglån-grep i 2017

  3. Finanstilsynet vil ha innstramming i ny utlånsforskrift

  4. Annonsørinnhold

  5. Mener nye tall knuser myte om unge boligkjøpere

  6. Nye låneregler kan hjelpe Oslo-investorer – og ramme Torkil (22)