Finanstilsynet: Boligkjøperes gjeld øker

En stor og økende del av nye boliglån tas opp av låntagere som har høy samlet gjeld i forhold til inntekt.

Thomas Andreassen / NTB
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Det er konklusjonen i Boliglånsundersøkelsen 2020 som gjennomføres av Finanstilsynet.

Hele 27 prosent av dem som lånene i undersøkelsen er gitt til låntagere med gjeldsgrad over 450 prosent, mens totalt 45 prosent av lånene ble gitt til personer med gjeld over fire ganger årsinntekt.

– Årets boliglånsundersøkelse viser at en stor og økende del av nye lån tas opp av låntagere med høy samlet gjeld. Mange låntagere har både høy samlet gjeld i forhold til inntekt, og boliglån som utgjør en høy andel av boligens verdi, sier direktør for digitalisering og analyse Per Mathis Kongsrud i Finanstilsynet.

– Dette er bekymringsfullt da disse låntagerne kan være særlig sårbare ved bortfall av inntekt, økt rente eller fall i boligpriser, fortsetter han.

I snitt hadde låntagere som tok opp nye boliglån en gjennomsnittlig gjeld som andel av brutto årsinntekt på 338 prosent. Det er fire prosentpoeng høyere enn i fjor, og 20 prosentpoeng høyere enn i 2016.

Totalt ble 10 prosent av innvilget lånevolum gitt til førstegangskjøpere, noe som er litt høyere enn i fjor. Førstegangskjøpere står for 3 prosent av antallet lån som går utover et eller flere krav i boliglånsforskriften.

– Deler tilsynets bekymring

Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) understreker at lave renter fortsatt bidrar til høy aktivitet i boligmarkedet og noe sterkere pris- og gjeldsvekst enn før coronapandemien.

– NEF deler Finanstilsynets bekymring for sårbarheten i husholdingssektoren og risiko for finansiell ustabilitet som følge av gjedsoppbyggning, men vi vurderer risikoen som større dersom man strammer inn for hardt på utlånspraksis, sier Geving i en kommentar.

Han forklarer at innstramming utløser reaksjoner som bringer boligmarkedet i ubalanse og skaper problemer i økonomien.

– Skaden vil være relativt større dersom man dersom man utløser en korreksjon i en tid hvor norsk økonomi opplever det største tilbakeslaget siden krigen, sier Geving og fortsetter:

– Bankenes kredittvurderinger etter forskriftskravene reduserer risikoen sterkt, og fremtidig risiko må vurderes i lys av at det er lav sannsynlighet for høyere rentenivåer enn det husholdningene stresstestes mot, sier han. .

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Finanstilsynet
  2. Boliglån

Flere artikler

  1. Eiendomsbransjen reagerer på boligforslag: – Gavepakke til de rike

  2. SV ber finansministeren «få kontroll» på boligprisene

  3. Nye låneregler kan hjelpe Oslo-investorer – og ramme Torkil (22)

  4. Boligprisvekst i Oslo: – Unge tvinges til å kjøpe sammen med andre

  5. Finanstilsynet vil ha innstramming i ny utlånsforskrift