Avviser The Big Short-stjernes spådom om boble i indeksfond

Michael Burry, kjent for å ha forutsett finanskrisen, mener det er en boble i verdens indeksfond. Norske forvaltere og eksperter avviser varskuet: – Om det er noe markedet ordner opp i selv, må det være dette, sier Espen Henriksen ved BI.

Michael Burry, kjendisinvestoren kjent fra filmer som The Big Short, tjente en formue på å vedde mot boligmarkedet i USA før finanskrisen i 2008. I høst gikk han ut mot indeksfond og spådde at de kan være en ny boble i finansmarkedene.

Richard Drew / AP
 • Pål A. Solheimsnes
Publisert:

– Kritikerne av indeksfond er jo påfallende ofte de som ser penger strømme ut av deres dyre, dårlige aktivt forvaltede fond, sier Espen Henriksen ved BI.

I fjor høst ga Michael Burry, investor og hovedperson i filmen The Big Short, et sjeldent intervju til Bloomberg. Der spådde han at det hadde bygget seg opp en boble i verdens indeksfond. Indeksfondene minner han om boblen i CDO-er, de kompliserte gjeldsinstrumentene, som kastet verden ut i finanskrisen i 2008.

Passive indeksfond er designet for å følge en underliggende indeks, og investerer som regel i store selskaper og blir jevnlig «balansert» for å passe på at fondet investerer den andelen av forvaltningskapitalen som indeksen tilsier. Det blir ikke gjort dype analyser av selskaper.

Da finanskrisen traff i 2008, var rundt 75 prosent av pengene i amerikanske fond plassert i aktivt forvaltede fond. Andelen plassert i passive fond økte enormt det neste tiåret. I fjor var det plassert mer penger i passivt forvaltede fond enn i aktivt forvaltede fond i USA.

Espen Henriksen ved BI sier indeksfond er «en av de mest fantastiske ting som har skjedd investorer de siste 50 årene».

BI

Indeksfond blir anbefalt av mange spareeksperter, banker og pensjonsselskaper for mannen i gaten. Veksten bekymrer Burry, som mener mangel på fundamentale vurderinger av selskapene de investerer i, kan føre til feilprising.

Espen Henriksen ved BI omtaler Burrys argumenter som «tull», og sier indeksfond er «en av de mest fantastiske ting som har skjedd investorer de siste 50 årene».

– Markedene er ikke perfekt effisiente, men dersom noe er opplagt feilpriset, vil det være penger å tjene for gode analytikere. Om det er noe markedet ordner opp i selv, må det være dette.

Les på E24+

Michael Burry fra The Big Short: Derfor ligner indeksfond på finanskriseboblen

Frykter «førerløse fond»

Men Burry er ikke alene i å mene at veksten i indeksfond er farlig.

Fondstilbyderen Skagen tilbyr ikke indeksfond, kun aktivt forvaltede fond. Investeringsdirektør Alexandra Morris er også bekymret over indeksfonds økende popularitet.

Alexandra Morris er investeringsdirektør i Skagen.

Marie von Krogh

– Jeg tror utbredelsen av indeksfond eller passivt forvaltede fond kan ha stor betydning for hvordan markedene fungerer. Når stadig mer kapital plasseres av disse førerløse fondene, vil naturlig nok stadig større summer bli automatisk investert for å følge indeksene, skriver hun i en e-post til E24.

Morris tror populariteten til indeksfond kan føre til større svingninger i markedet, fordi så mange investorer flokker seg rundt de samme selskapene.

– På et eller annet tidspunkt, når prisene har blitt drevet til altfor høye nivåer eller inntjeningen skuffer, vil det si pang. Boblen vil sprekke og indeksfondene vil få det travelt med å selge. Prisene kan falle dramatisk.

Grafen viser utviklingen i indeksfond og aktivt forvaltede fond siden 2000. Særlig etter finanskrisen har man sett indeksfond bli nesten like populære som aktivt forvaltede fond.

Morningstar Direct

Indeksfondene: Vi er ikke boblen

Både indeksfondsforvatere og akademikere avviser indeksboble-teorien.

– Jeg ser poenget til Burry, i den forstand at bobler kan dannes av feilprising og fordi folk ikke gjør sine egne tanker og analyser av selskaper, men bare følger indeksen. Men slik er ikke hverdagen helt.

Det sier Eirik Hauge, som forvalter alle DNBs indeksfond, med flere titalls milliarder kroner i omløp.

– Det finnes veldig mange ulike indeksfond. Det foregår en fordeling mellom de ulike produktene som bidrar til en god og effektiv prisdannelse.

Eirik Hauge forvalter alle DNBs indeksfond

Pål A. Solheimsnes / E24

I motsetning til det kompliserte CDO-markedet, som kollapset og utløste finanskrisen, sier Hauge at indeksfondene er i mange ulike markeder.

– Om man i USA kun hadde hatt S&P100 og alle gikk inn i det, da hadde vi fått en boble. Men siden man har så stor bredde av indeksfond, favner det mye større enn CDO-markedet som var veldig smalt.

DNB har ti indeksfond, som inkluderer globale fond, norsk-fokuserte fond og fond som er fokusert på fremvoksende markeder.

Les på E24+

Slik ble Jim Simons en av de mest vellykkede investorer gjennom alle tider

For små til å lage bobler

Indeksfond og annen passiv forvalting er for liten del av markedet til å skape en boble, sier forvalterne av KLPs indeksfond.

– Passiv forvalting utgjør under 20 prosent av markedet. Av all kapitalen utgjør indeks kun 16 prosent. Tar man hensyn til dette er det vanskelig å se at indeksfond er ansvarlig for noen boble, sier Magne Valen-Sendstad.

Han, Kristoffer Solem og Joakim Embu forvalter mange av KLPs indeksfond, og styrer milliarder av kroner i disse fondene.

KLPs indeks fondsforvaltere Kristoffer Sundnes, Joakim Embu, Magne Valen-Sendstad

Javad Parsa / Dine Penger

De sier også at indeksfond kjøper så bredt, at pengestrømmen som kommer inn i indeksfondene blir spredt mer utover og bidrar til mindre boblepress, ikke mer.

– La oss si vi har 100 millioner som skal forvaltes. Dersom du er en privat investor vil du kanskje kjøpe noen få aksjer, og de fleste har en lei tendens til å løpe etter de samme type veddemål. En indeks ser vekk fra dette og kjøper bredt.

– Og hva om pengene blir dratt ut av markedet, vil ikke indeksfonds brede investering dra ned hele markedet?

– Spørsmålet underbygger argumentet mitt. Jeg jobbet også under finanskrisen. Det vi så på indekssiden var at vi hadde likviditet til at vi alltid fikk solgt og fikk ut kontantstrømmen, mens de aktive fondene satt i små og lite likvide posisjoner, sier Valen-Sendstad.

Les flere saker fra E24+ her:

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: Indeksboblen eksisterer bare i aksjeplukkernes fantasi

Les på E24+

Pål Wibe om snuoperasjonen i XXL: – Må gjenskape stoltheten internt

Les på E24+

Tommy tjener på gullfesten: – Ikke aktuelt å ta gevinst

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bobler
 2. Fond
 3. Finanskrise
 4. E24+

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Slik investerer «Dr. Doom»

 2. Betalt innhold

  Indeksspillet som kårer vinnere og tapere i markedet

 3. Idioti? Det ville vært å plassere pengene sine hos Jan Petter Sissener

 4. Betalt innhold

  Hva er galt med valgfrihet for fondssparere?

 5. Betalt innhold

  Nyhetsanalyse: Aksjefondene skal slå Børsen. Men alle kan ikke lykkes.