Vidar hadde utleieforsikring: Fikk likevel avslag etter cannabis-skader

Vidar Bentzen fikk først blankt avslag fra If da leietakerne startet storstilt cannabis-produksjon og påførte huset hans omfattende skader – selv om han hadde egen utleieforsikring for økt trygghet.

CANNABISPLANTER: Dette synet møtte Vidar Bentzen da han låste seg uanmeldt inn i utleieboligen han eier på Sander i Hedmark.
Publisert: Publisert:

– Jeg får jo bakoversveis. Nå har jeg et totalskadet hus, men får ingenting i erstatning, sier Vidar Bentzen (61).

I forrige uke fikk Bentzen blankt avslag fra If, etter at huset hans hadde fått store skader på grunn av leietakernes cannabis-dyrking.

Men da E24 tar kontakt med If mandag, snur forsikringsselskapet helt rundt og innvilger erstatning likevel.

Omfattende skader

I fjor høst leide Bentzen ut eneboligen sin på Sander i Sør-Odal til leietakere som sa de skulle starte sushirestaurant på Kongsvinger.

– Alt virket greit. Husleien kom et par dager før fristen, og de klipte plenen slik avtalen var, forteller Bentzen.

Stort var derfor sjokket da han i juni låste seg inn i eneboligen:

– Da jeg åpnet døra reagerte jeg på varmen som slo imot. Inne hadde gulvet gått i oppløsning, og bak et plastforheng sto cannabisplantene, forteller Bentzen.

Han oppsøkte utleieboligen sin uanmeldt fordi han ikke fikk tak i leietakerne.

TOTALSKADD: Alle overflatene i boligen er totalskadet, ifølge takstrapporten. Slik ser gulvet ut.

– Da jeg så hva de drev med, trakk jeg meg ut og ringte politiet.

Politiet startet en omfattende etterforskning. En skaderapport dokumenterer omfattende skader innvendig både på gulv, vegger, tak og innbo i begge boligens etasjer.

– Takstmannen sier det er skader for mange hundre tusen kroner. Alt må rives inn til reisverket, før boligen må luftes og bygges opp på nytt, forklarer huseieren.

Avslo erstatning

Han sov likevel godt, siden han hadde innbo- og villaforsikring hos Fremtind, og en egen utleieforsikring hos If.

– Jeg kjøpte utleieforsikringen for å ha økt trygghet dersom noe skulle skje, sier han.

Sjokket var derfor stort da først Fremtind og deretter If avslo erstatning.

Fremtind avslo fordi villa- og innboforsikringen ikke dekker skader ved utleie. If mente ulovlig cannabisproduksjon ikke er å anse som «skadeverk».

– Din forsikring gir rett til erstatning ved ubetalt husleie, utkastelse, skadeverk, tyveri og underslag. Årsaken til skaden er vannsøl og skader ved kondens grunnet høy luftfuktighet. Det dekkes ikke av utleieforsikringen, skrev Ifs saksbehandler i sitt avslagsbrev.

(saken fortsetter under bildet)

BLANKT AVSLAG: Utdrag fra avslagsbrevet If sendte forrige uke.

Snur på halvannen time

– Men i vilkårene står det jo at dersom leietaker med forsett gjør skadeverk er dette dekket. Jeg skjønner ikke avslaget, sier Bentzen – som hadde planlagt å klage på avslaget.

Huseier Vidar Bentzen

Men da E24 kontakter If skadeforsikring tar det – midt i ferietiden – bare halvannen time før selskapet snur og likevel erkjenner erstatningsansvar.

– Vi har tatt en ny og grundig vurdering av saken. Det sentrale er skadeverksbegrepet. Våre jurister har sett på dette nå, og kommet til at skadene anses som skadeverk. Vi erkjenner altså erstatningsansvar, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If skadeforsikring.

– Hvorfor snur dere rett etter at E24 ringte?

– Saken ble tidligere behandlet i vårt skadeapparat. Nå ble den løftet til et høyere nivå. Vi har mange skader av slikt omfang, men det er ikke hver dag skadene forårsakes av hasjplantasjer, sier Clementz.

Publisert:

Her kan du lese mer om