Boligprisene

Boligprisene faller: – Vi ser høsteffekten komme

Boligprisene i Norge falt 1,1 prosent i september etter en markant oppgang i august, renteøkning fra Norges Bank og foreslåtte boliglån-innstramminger.

Thomas Andreassen
  • Karl Wig
Publisert:,

Det er vanlig at boligprisene faller om høsten. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,2 prosent, viser ferske tall fra meglerbransjen torsdag.

– Det er en ganske normal utvikling til september å være. Det er den normale høsteffekten vi ser komme nå, med fall i prisene, sier Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer.

– Det er ikke unormalt på denne tiden av året at det oppleves som noe tyngre å selge boliger, utdyper meglertoppen.

Les på E24+

Dette sier historien om norske boligprisfall: – Krakk er det mest vanlige

Skyhøyt salgsvolum

Etter september-prisfallet har boliger i Norge blitt 2,6 prosent dyrere over 12 måneder. Det er en ganske forsiktig prisvekst sammenlignet med tidligere år, påpeker Handelsbankens sjeføkonom Kari Due-Andresen.

– Det er greit i tråd med Norges Banks forventninger, og det er ikke noe tegn til et betydelig prispress, sier hun til E24.

Det ble totalt solgt 9.534 objekter i bruktmarkedet i forrige måned, ifølge den nye statistikken, en oppgang på 4,1 prosent fra september i fjor.

– Aktivitetsnivået har vært veldig, veldig høyt, sier Dreyer, som opplyser at vi må tilbake til september 2014 for å finne høyere salgsvolum.

Privatmegleren, DNB Eiendom og Nordvik har alle rapportert om salgsrekorder overfor E24.

10.357 boliger ble lagt ut i markedet i september, noe som er litt færre enn i fjor, mens gjennomsnittlig salgstid var 47 dager på landsbasis. Det er fire dager mer enn i fjor.

Meglerstatistikken indikerer en relativt god balanse mellom tilbud og etterspørsel, sier Handelsbankens sjeføkonom.

Østlandet driver prisveksten

Ingen steder i landet opplevde noen prisbonanza i september, men boliger i Asker og Bærum hadde den største sesongkorrigerte prisveksten, som var på 0,9 prosent.

Imens falt de sesongjusterte prisene med 0,5 prosent i oljebyen Stavanger, som hadde den svakeste utviklingen.

På lengre sikt er det fortsatt hovedstaden som har den sterkeste prisveksten. Oslo-prisene er opp 4,7 prosent på tolv måneder.

Flere har spekulert i om Finanstilsynets forslag til strengere boliglånskrav fra nyttår kan trigge boligprisvekst denne høsten, ved at mange boligkjøpere vil kaste seg inn i markedet for å unngå å rammes av en mulig lånenekt fra 1. januar.

Strid om tilsynseffekt

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets viser til en slik mulig effekt i torsdagens morgenrapport. Det samme spår flere meglersjefer.

Men Dreyer sier han tviler på at tilsynsforslaget vil påvirke boligmarkedet i særlig grad. Det er uansett høyst usikkert om forslagene faktisk gjennomføres, påpeker han.

– Flere har nok merket seg at finansminister Siv Jensen ikke alltid har gjort som Finanstilsynet ber om, sier Dreyer, med henvisning til at tilsynsforslag har blitt forkastet av Finansdepartementet i tidligere revideringer av forskriften.

Hvis derimot de strengere boliglånsreglene innføres, frykter Dreyer en markant avkjøling av boligmarkedet.

Her kan du lese mer om

  1. Boligprisene
  2. Boligpriser
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Rentehevingene begynner å bite, og de vil fortsette å bite

  2. – Prisene skal videre opp. Det er jeg ganske sikker på

  3. Ekspertene er uenige om forskriftsforslaget: - Selvskading som vi kunne unngått

  4. Annonsørinnhold

  5. Usikkerhet før boligtall: – Boliglånsforskriften er jokeren

  6. Største mai-oppgang for norske boligpriser noensinne