Boligprisene faller: – Vi ser høsteffekten komme

Boligprisene i Norge falt 1,1 prosent i september etter en markant oppgang i august, renteøkning fra Norges Bank og foreslåtte boliglån-innstramminger.

Publisert:

Det er vanlig at boligprisene faller om høsten. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,2 prosent, viser ferske tall fra meglerbransjen torsdag.

– Det er en ganske normal utvikling til september å være. Det er den normale høsteffekten vi ser komme nå, med fall i prisene, sier Eiendom Norge-sjef Christian Dreyer.

– Det er ikke unormalt på denne tiden av året at det oppleves som noe tyngre å selge boliger, utdyper meglertoppen.

Les på E24+

Dette sier historien om norske boligprisfall: – Krakk er det mest vanlige

Skyhøyt salgsvolum

Etter september-prisfallet har boliger i Norge blitt 2,6 prosent dyrere over 12 måneder. Det er en ganske forsiktig prisvekst sammenlignet med tidligere år, påpeker Handelsbankens sjeføkonom Kari Due-Andresen.

– Det er greit i tråd med Norges Banks forventninger, og det er ikke noe tegn til et betydelig prispress, sier hun til E24.

Det ble totalt solgt 9.534 objekter i bruktmarkedet i forrige måned, ifølge den nye statistikken, en oppgang på 4,1 prosent fra september i fjor.

– Aktivitetsnivået har vært veldig, veldig høyt, sier Dreyer, som opplyser at vi må tilbake til september 2014 for å finne høyere salgsvolum.

Privatmegleren, DNB Eiendom og Nordvik har alle rapportert om salgsrekorder overfor E24.

10.357 boliger ble lagt ut i markedet i september, noe som er litt færre enn i fjor, mens gjennomsnittlig salgstid var 47 dager på landsbasis. Det er fire dager mer enn i fjor.

Meglerstatistikken indikerer en relativt god balanse mellom tilbud og etterspørsel, sier Handelsbankens sjeføkonom.

Østlandet driver prisveksten

Ingen steder i landet opplevde noen prisbonanza i september, men boliger i Asker og Bærum hadde den største sesongkorrigerte prisveksten, som var på 0,9 prosent.

Imens falt de sesongjusterte prisene med 0,5 prosent i oljebyen Stavanger, som hadde den svakeste utviklingen.

På lengre sikt er det fortsatt hovedstaden som har den sterkeste prisveksten. Oslo-prisene er opp 4,7 prosent på tolv måneder.

Flere har spekulert i om Finanstilsynets forslag til strengere boliglånskrav fra nyttår kan trigge boligprisvekst denne høsten, ved at mange boligkjøpere vil kaste seg inn i markedet for å unngå å rammes av en mulig lånenekt fra 1. januar.

Strid om tilsynseffekt

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets viser til en slik mulig effekt i torsdagens morgenrapport. Det samme spår flere meglersjefer.

Men Dreyer sier han tviler på at tilsynsforslaget vil påvirke boligmarkedet i særlig grad. Det er uansett høyst usikkert om forslagene faktisk gjennomføres, påpeker han.

– Flere har nok merket seg at finansminister Siv Jensen ikke alltid har gjort som Finanstilsynet ber om, sier Dreyer, med henvisning til at tilsynsforslag har blitt forkastet av Finansdepartementet i tidligere revideringer av forskriften.

Hvis derimot de strengere boliglånsreglene innføres, frykter Dreyer en markant avkjøling av boligmarkedet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om