Disse varene blir dyrere når kronen svekker seg

Men det er ikke gitt at forbrukerne ender opp med regningen når kroneraset gjør importvarer dyrere, sier sjeføkonom i Lars Haartveit i Virke.

MINDRE VALUTA FOR KRONENE: Når kronen fortsetter å tape seg i verdi, blir det dyrere for norske importører å handle med utlandet.

Berit Roald
Publisert:,

Den norske kronen har falt som en sten de siste månedene. Torsdagens beslutning fra Norges Bank om å kutte styringsrenten med 0,25 prosentpoeng, gjorde at den norske kronen svekket seg ytterligere.

Kronefallet er godt nytt for norske eksportrettede bedrifter, men dårlig nytt for dem som importerer varer til Norge.

E24 har sammenlignet importtall for de ti første månedene i 2014 med samme periode i 2013, for å se hva effekten på kronefallet er. For å justere for mengde, er også vekt tatt med i beregningen.

Les også

Svak krone gir Jensen 32 milliarder mer å rutte med

Marginskvis og tøffere konkurranse

Sjeføkonom Lars Haartveit.

Jan Petter Lynau

Sjeføkonom Lars Haartveit i Virke sier at kronefallet har lagt et sterkt prispress på alt som importeres.

– Det meste av det vi kjøper er importert. Unntaket er dagligvarer, hvor vi produserer mye selv, sier han.

Haartveit trekker frem klær, elektronikk og møbler som eksempler på bransjer som vil slite med en vedvarende svak kronekurs.

Sjeføkonomen forteller at konkurransen i markedet gjør det vanskelig å velte kroneregningen over på forbrukeren. Spesielt i bransjer hvor man opererer med taktiske priser som 99, 199 og 999 kroner.

– Jeg sier ikke at de vil slite veldig, men det vil komme et press på marginene fremover. Spesielt møbler har vist seg å være svært prissensitive.

Ifølge E24s beregninger importerte vi tilnærmet samme mengde møbler de ti første månedene i år som i fjor. Penger brukt på import av møbler, har samtidig steget med 8,9 prosent.

For varegruppen drikkevarer har den totale mengden falt med 3 prosent, mens penger brukt har økt med 10,4 prosent.

Forrige gang det var en lignende situasjon var under finanskrisen, hvor kronen svekket seg kraftig, før den styrket seg forholdsvis raskt igjen. Blir kronen værende like svak fremover, vil prisene stige enda mer.

– Da får vi en prisstigningsimpuls. Det vanlige er at det ligger en forsinkelse på 6–9 måneder før prisene skrus opp til kundene, sier Haartveit.

Les også

Valutaanalytiker klør seg i hodet over kronekjøp

Dyrere medisiner

Norge importerer mesteparten av medisiner og legemidler. Der har prisstigningen vært 8 prosent det siste året. En stor del av dette kan tilskrives kronefallet.

– Kostnadene til legemidler har vært relativt flat i de siste årene. Det har definitivt snudd nå, sier avdelingsdirektør i Legemiddelverk, Elisabeth Bryn.

Den mest bruke valutaen det handles legemidler i, er euro, som har styrket seg kraftig mot kronen. I skrivende stund må du ut med 9,18 kroner for én euro. For en dollar må du ut med 7,36 kroner.

Bryn legger til at det også er en del legemidler som er blitt billigere, men at det i sum er dyrere.

– Tidligere har vi sett at prisene har falt mer enn kronekursen skulle tilsi. I tillegg til effekten av en sterk krone, har vi importert en prisnedgang fra Europa. Nå har det gått andre veien.

– Vi har også fått en del ny medisiner som er langt dyrere enn eksisterende legemidler. Blant annet har det kommet hepatitt C-legemidler som koster over 3.000 kroner per dag, per pasient å bruke.

Les også

SSB: Veksten i norsk økonomi vil bli mye svakere

For dem som er avhengige av medisiner, kan du foreløpig slappe av – regningen plukkes opp hos helseforetakene og av folketrygden.

Kommunikasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen sier at økonomien til apotekene påvirkes i liten grad av de økte prisene på legemidler.

Les også

Her faller bensinprisene 3,5 ganger som mye som norske

Soldal anslår at omsetningen av reseptbelagte legemidler har steget mellom 3–4 prosent i snitt de siste årene.

– For alt som er på blå resept, tar staten størstedelen av prisøkningen. Selv om prisøkningen er en del større enn vanlig, får det liten effekt på apotekene.

Matvareprisene

Kommunikasjonssjef Per Roskifte i Norgesgruppen kan berolige matglade nordmenn på førjulshandelen.

– Kronefallet gir ingen utslag i prisene før jul. Men, det er klart at man må erkjenne at dette kan få en effekt på nyåret.

– Vil regningen ende hos forbrukeren?

– Det vil nok slå noe ut, men det er vanskelig å si hvor mye. Erfaringsmessig fører en svakere kroner over tid til økte priser på de importerte varene.

Les også:

– De bedriftene som trenger en euro på ni kroner, har ikke livets rettValutaanalytiker: - Usikkerheten har ikke vært større siden finanskrisenOmstridt budsjett vedtatt i Hellas