Oslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk

Arbeiderpartiet i Oslo foreslår å gjøre Oslo til prøveby for klimabelønning, som går ut på at økte miljøavgifter skal betales direkte tilbake til folket.

Miljøpolitisk talsperson Andreas Halse i Oslo Arbeiderparti vil gjøre Oslo til prøveby for en ny ordning med klimabelønning.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:

Belønningen skal gjøre det enklere for folk flest å svelge økte klimaavgifter, sier miljøpolitisk talsperson Andreas Halse i Oslo Arbeiderparti til Klassekampen.

– Fram til i dag har vi tatt inn bompenger fra bilistene og brukt dem på kollektivtilbud og sykkelveier. Det er aktverdig, men kanskje vi må se på måter som er mindre omstridt, sier han.

Tirsdag åpnet Ap-leder Jonas Gahr Støre for å gjøre klimaavgift til fordeling (KAF) til Ap-politikk. Ordningen som i fjor ble innført i Canada, har støtte hos blant andre Naturvernforbundet, SV, MDG og Rødt.

Les på E24+

Derfor betaler vi bompenger – og dette er alternativene

Senterpartiet har vært skeptiske til ordningen, som de mener kan slå skeivt ut for folk i distriktene som er avhengige av bil som fremkomstmiddel.

Halse i Oslo Ap utelukker ikke at debatten om tiltaket kan bli stor også internt i Arbeiderpartiet. Han mener ordningen først bør prøves ut i byene, før den eventuelt kan utvides til hele landet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oslo
 2. Jonas Gahr Støre
 3. MDG
 4. Politikk
 5. Bompenger

Flere artikler

 1. MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen

 2. Ap sentralt skyter ned Trondheim Aps sluttdatovedtak for oljenæringen

 3. Ap mener Frps nei til karbonfangst er industrifiendtlig

 4. Flere ungdomspartier vil skrote BSU-ordningen

 5. Undersøkelse: Stort flertall for å innføre avgifter på de dyreste elbilene