Verdens siste skatteparadiser

Det blir stadig vanskeligere for millionærene å gjemme seg.

SINGAPORE: Singapore vinner den tvilsomme førsteplassen over verdens beste skatteparadiser. Her har nemlig alle utlendinger statsgaranti og øya har full diplomatisk beskyttelse fra Kina.
  • Jakob Schultz
Publisert:

Etter at mange av verdens rikeste land har tatt opp kampen mot skatteparadisene har det nå blitt stadig vanskeligere for millionærene å gjemme seg bort.

Finanskrisen rammet USA med full styrke og landets myndigheter har for første gang lagt press på skatteparadisene for å utlevere skattesnylterne.

Noen samarbeider

Det har ført til at tradisjonelle skatteparadiser som Jersey, Monaco, Sveits, Singapore, Gibraltar, Liechtenstein og Cayman Islands har lovet å lette litt mer på slørene over landenes banker og svarte kontoer.

For amerikanere, briter, franskmenn, tyskere og spanjoler skal sjansene for å bli grepet av egne myndigheter være rekordstor.

Les også: Dag Terje Andersen: - Vi kan ikke hindre Røkke å flytte til Kypros

- Meld deg frivillig

- Verden blir et mindre sted for skattesnyltere og tiden er i ferd med å renne ut. Meld deg frivillig! er beskjeden fra skatterådgiveren Ronnie Ludwig i selskapet Saffery Champness, ifølge magasinet Wealth Bulletin.

Til tross for løftene er det flere av de "samarbeidsvillige" landene som fortsatt har gode kår for de velstående.

Les også: Brygger opp til skattekrig i USA

For å hjelpe verdens rikeste har magasinet Wealth Bulletin og konsulentbyrået Henley & Partners laget en liste over de ti beste og mest sikre skatteparadisene. Det skriver nettstedet pleasure.dk torsdag.

Singapore på topp

Her er listen:

1. Singapore

2. Dubai

3. Sveits

4. Luxembourg

5. Liechtenstein

6. Monaco

7. Jersey & Guernsey

8. Isle of Man

9. Cayman Islands

10. Panama

Beskyttet av Kina

Listen er laget på poeng hvor det er seks kriterier som er lagt til grunn. De viktigste kriteriene er til hvilken grad statenes myndigheter blander seg inn og hvor dyktige bankene er til å hemmeligholde sine kunder og kontoer.

Singapore kommer på førsteplass først og fremst fordi alle utlendinger har statsgaranti og øya har full diplomatisk beskyttelse fra Kina.

Les mer: Skattejakt på skjulte kontoer i utlandet

OECDs sorte liste

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) svartelistet i april fire land for manglende vilje til samarbeid i skattesaker.

Latin Amerika er verstingen

Costa Rica, Malaysia, Filippinene og Uruguay nekter å utlevere skatteinformasjon til andre land og lever dermed ikke opp til internasjonal skattestandard.

38 andre land har forpliktet seg til å følge internasjonal skattestandard, men har ennå ikke gjennomført de nødvendige tiltak for å leve opp til dette løftet, konstaterte OECD.

Europa er godt representert på denne lista, med Belgia, Liechtenstein, Luxembourg, Gibraltar, Monaco og Sveits.

Les mer: OECD svartelister skatteparadis

- Land som Singapore, Chile, Brunei og karibiske øystater som Bahamas, Bermuda og Caymanøyene lever heller ikke opp til løftene de har gitt, sier OECD.

- Slutt med banksekretessen

– Vi er enige om at det må bli slutt på at skatteparadis nekter å etterkomme forespørsler om informasjon, sa Storbritannias statsminister Gordon Brown etter G20-toppmøtet i London.

– Det må bli slutt på tidligere tiders banksekretesse, sa Brown.

Les også:

Til forsiden

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. OECD svartelister skatteparadis

  2. Nye skatteparadiser ryker

  3. Sporer opp skattesnytere

  4. G20-landene skulle rydde opp- skatteparadisene blomstrer

  5. Her bør rikingene bo