**Meglertopper bekymret **Forbrukerrådet: Dette går seg til: Frykter bud-krøll for boligkjøp fra nyttår

Tidsforsinkelser i sending av sms og e-post er meglernes største frykt når hektiske budrunder må foregå skriftlig fra 1. januar.

BEKYMRET: Leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) Tormod Boldvik mener de nye skriftlige budrundene vil skape flere problemer enn de løser.

  • Karl Wig
Publisert:

Nye budregler. I dag kan budrundene gjøres over telefon, så lenge det første budet gis skriftlig – for eksempel ved å undertegne et symbolsk lavt bud på visning.

Det endrer seg etter nyttår, når Finansdepartementet innfører forskriften som krever at alle bud på boliger heretter gis skriftlig.

Formålet med endringen er blant annet å forhindre budkrøll når det oppstår uenigheter om hva som blir sagt og lovet i telefonsamtaler.

Les også:Tilbudt 55.000 kroner etter bud-rot

Bekymret. Men det samme tiltaket som skal gjøre det helt klart hva som kommuniseres, vil reise et nytt dilemma om når.

Det mener leder i Norges Eiendomsmeglerforbund Tormod Boldvik.

– Vi er bekymret. Vi vet at e-postservere kan være nede, og tekstmeldinger kan ofte «henge», særlig når det brukes smarttelefon-funksjoner som omgjør meldingene til eposter, sier Boldvik, og viser til den hyppige bruken av iMessage blant iPhone-brukere.

– Hvem skal bære risikoen for at en skriftlig melding kommer frem for sent, eller kanskje aldri blir mottatt? Jeg tror denne forskriften skaper flere utfordringer enn den løser, sier meglersjefen.

Les Carsten Pihls kommentar: «Skriftlige budrunder kan fort bli mer problematiske enn muntlige»

Forskjellige tider. Mens budgivning på telefon skjer i realtid og gir umiddelbar bekreftelse fra megleren, påpeker Boldvik at den skriftlige budgivningen vil ha tre forskjellige tidsfaser:

Tidspunktet et bud sendes, et tidspunkt hvor meldingen kommer fram, og et senere tidspunkt hvor megleren åpner meldingen og registrerer budet.

I hektiske budrunder kan det bli en oppskrift for krøll, mener han.

– Særlig mot slutten av budrundene er det populært å sette superkorte frister på for eksempel tre minutter. Det blir nå veldig vanskelig å håndtere. Men også frister på 30 minutter eller en time blir vanskelig hvis en server ligger nede og meldingen aldri kommer fram, påpeker Boldvik.

Les også:Rachel (22) måtte by over seg selv tre ganger

GIR TIDSKLEMME: Christian Vammervold Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: NEF

– Mer tidkrevende. Også Eff-sjef Christian Dreyer sier tidsklemmer er hans største bekymring ved det nye kravet. Han mener det er åpenbart at akseptfristene nå må bli lengre.

– Teknologiske verktøy er ikke uten svakheter. Meglere må ta høyde for forsinkelser i systemene, og i tillegg blir det mer tidkrevende å sende ut skriftlige beskjeder underveis i budrundene, sier Dreyer til Dine Penger.

– Vil dere gå inn for at det kreves en minimumstid for akseptfrister?

– Det er en vanskelig diskusjon, men noe vi i utgangspunktet er positive til og som vi nå vurderer. Meglerbransjen er ikke tjent med så korte frister. De gir bare dårligere tid og øker risikoen for feil, sier Dreyer.

IKKE BEKYMRET: Thomas Bartholdsen, fagdirektør bolig i Forbrukerrådet. Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven

Også hos Norges Eiendomsmeglerforbund diskuteres nå en mulig minimumsfrist for bud.

Les også:Jon og Christine (28) sparer 463.000 kroner på boliglånet

Forbrukerrådet: – Ikke noe poeng å bidra til uro

Forbrukerrådet har vært en av pådriverne for kravet, og mener det er liten grunn til å bekymre seg.

– 14 dager før lovendringen synes jeg ikke det er noe poeng å bidra til uro rundt hvordan dette vil fungere. Jeg er veldig glad for de nye reglene, og tror dette vil gå seg til etter hvert, sier fagdirektør for bolig Thomas Bartholdsen til Dine Penger.

Han påpeker at det i dag er flere meglere som sverger til å gi skriftlig informasjon til budgivere på SMS selv om dette ikke er påkrevd.

– Ved regelendringer kan det alltid oppstå nye dilemmaer. En problemstilling kan være at budgiver sender en epost som ikke når frem til megleren. Men jeg er ikke veldig bekymret, for vi vil raskt få avklaringer fra lovgivere og jurister som etablerer en gjeldende praksis for å takle slike tidsforsinkelser i budrundene, mener Bartholdsen.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Meglertopp roser Eie-sjefens nye bud-krav

  2. Eie-sjefen: - Naivt å tro at det ikke kan oppstå bud-krøll: Vil forby korte
    tidsfrister i budrundene

  3. Mener meglerne blir vinnerne hvis halvtimes-bud pålegges: - Fratar boligkjøpere et taktisk kort

  4. Professor: Boligkjøpere- og selgere er utsatt for «kognitiv overbelastning»: - I stedet for å sable ned meglerne, burde de applaudere dem

  5. Krever halvtimes-bud på alle boligene de selger: Forbrukerrådet om budfrist på en halvtime: - Meningsløst