Slik unngår dere penge-kranglingen

Tre av ti krangler med partneren sin om penger. Noen enkle grep kan løse opp i mye frustrasjon, mener eksperter.

UNNGÅ DETTE: Mange par begynner å krangle om økonomi fordi de aldri har pratet skikkelig om hvordan den skal organiseres, påpeker eksperter. Sjekk de enkle grepene dere kan ta.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Penge-krangling. - For mange blir økonomi et veldig intimt tema å prate om, selv til partneren sin, sier samlivsterapaut Eva Mohn til Dine Penger.

Å aldri snakke om penger er imidlertid en dårlig idé, mener hun. For uten å avtale kjøreregler for økonomien, er konfliktene kort vei unna.

- Kvinner og menn har ofte helt ulike syn på hvordan penger skal brukes. Menn vil gjerne koste på seg en ny og stor tv, mens kvinner heller vil ha ny sofa eller sengetøy. Hvis den ene i tillegg er av den rause typen, mens den andre er mer grådig, blir det fort mye krangling, sier samlivsterapauten.

Les også:Pengefellene du kan gå i som samboer

SAMLIVSTERAPAUT: Eva Mohn.

Tre av ti krangler.Tre av ti nordmenn sier de krangler med partneren sin om penger, ifølge en stor undersøkelse Nordea gjorde i 2010. De med felles barn krangler mest.

FORBUKERØKONOM: Christine Warloe i Nordea.

Mye tyder imidlertid på at vi velger å leve med kranglingen. En lignende undersøkelse fra 2012 viser at økonomi svært sjelden er hovedårsaken til brudd.

- Økonomi er en viktig, men uromantisk del av forholdet. Det er nok derfor mange par lar temaet ligge, og aldri diskuterer hvordan de skal organisere seg, sier forbrukerøkonom i Nordea, Christine Warloe til Dine Penger.

Les også:Slik bør samboere fordele utgiftene

- Ta en ordentlig prat. Forbrukerøkonomen tror mangelen på god kommunikasjon om penger gjør at temaet ligger og ulmer i kulissene i mange parforhold – og før eller siden utløser konflikter.

- Dette er noe mange par kan unngå ved å ta en skikkelig prat og bli enige om hvordan de skal organisere økonomien sin. Mange par flytter sammen uten å ta denne praten i det hele tatt, sier Warloe.

Kan koste deg. Foruten risikoen for vonde konflikter, kan det også koste deg dyrt økonomisk, advarer hun:

- Den klassiske samboerfellen er at kvinnen betaler for forbruksvarer som mat, mens mannen betaler for boligen. Med andre ord: Kvinnen legger pengene i ting som forsvinner, mens mannen betaler for noe som stiger i verdi. Når forholdet ryker, står kvinnen uten noen ting, forteller Warloe.

- Løsningen er å tidlig lage en infrastruktur som gjør at pengene flyter riktig og rettferdig. Igjennom årenes løp hoper det seg opp til enorme summer.

Les også: 10 råd når dere skal kjøpe bolig sammen

Felles konto. Både forbrukerøkonomen og samlivseksperten er klar i sin hovedoppfordring:

Opprett en felles konto for forbruksutgifter – og behold samtidig din individuelle frihet ved siden av.

- Skaff ett bankkort til hver, og overfør begge en fast sum hver måned til mat, strøm, internett, forsikringer og andre fellesutgifter, råder Warloe.

Beløpet bør være høyt nok til å dekke en vanlig måneds forbruk, og samtidig ha en buffer til uforutsette utgifter – for eksempel en biloperasjon eller ny vaskemaskin.

Inntektsfordeling? Uten felles konto blir det lett krangling.

- Da må man bytte på å handle inn fra hver sin konto, og det blir lett uenighet om hvem som har kjøpt inn for mest. Med felleskonto er beløpene avklart på forhånd, og man slipper en kilde til konflikt, sier Warloe.

Men de faste overføringene trenger ikke å være like store, påpeker ekspertene, som mener fordeling etter inntekt kan være fornuftig.

- Det er fortsatt slik at mange kvinner tjener dårligere enn menn i samme jobb, påminner Mohn.

Les også:Slik deler samboere rentefradraget

Behold frihet. Ekspertene fraråder imidlertid mot å la fellesskapet ta overhånd.

- Mange har helt ulike prioriteringer for hva de ønsker å bruke penger på i fritiden, og det kan bli slitsomt å måtte forsvare hver ting man har kjøpt, sier Warloe.

Mohn mener det er viktig at begge parter i et forhold beholder sin økonomiske frihet, og at man setter klare grenser for hva fellespengene skal brukes til.

- Man må få lov til å ha hemmeligheter selv om man er i et parforhold. Det er ikke slik at partneren trenger å vite hva du bruker hver eneste krone til, sier Mohn.

Seks tips: Unngå penge-konfliktene

1. Ta en økonomiprat i god tid før dere flytter sammen. Hvilke utgifter skal dere dele på, og hva kjøper dere på egen hånd? Skal dere bidra like mye, eller skal en av dere betale mer? Dersom dere allerede bor sammen og ikke har diskutert økonomi enda: Gjør det nå!

2. Skriv samboerkontrakt hvis dere ikke er gift, slik at alt dere er enige om står svart på hvitt. Gjør dere ikke det, er pengepraten lite verdt dersom det oppstår uenighet senere.

Kontrakten skal inneholde eierfordeling i boligen (eventuelt fordeling av leie), fordelingen av fellesutgifter, og gjerne hva fellespengene skal gå til konkret. DP+-abonnenter kan laste ned gratis samboerkontrakt fra Samboerskolen.

3. Opprett en felles konto med bankkort til begge to, som dere bruker til å handle inn mat og husholdningsartikler. Da unngår dere jevnlige krangler om hvem som har kjøpt inn for mest. Hver måned overfører begge et avtalt beløp til felleskontoen, for eksempel 3000 kroner hver. Det bør være igjen litt ekstra igjen til uforutsette utgifter.

4. Behold friheten! Mens det er enklere å samles om matinnkjøp, strøm og internett, er det urealistisk å skulle bli enige om alt hver av dere vil bruke penger på. Begrens felleskontoen til noen konkrete, jevnlige utgifter eller større investeringer dere begge er enige om. Vil du ha ny bukse, en boks snus og noen øl på byen? Kjøp det selv.

5. Hvem får hva ved brudd? Når dere ikke er gift, forblir alt du selv har kjøpt eller fått ditt – uansett hvor lenge dere bodde sammen. Unntaket er hvis dere aktivt avtaler noe annet. Det er lurt å skrive opp hvem som eier de viktigste tingene i boligen i Samboeravtalen. Ting dere har spleiset på er begges.

Kilder. Forbrukerøkonom Eca Mohn, samboerterapaut Eva Mohn og Dine Pengers samboerskole.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål

Flere artikler

  1. Betalte silikonpuppene – gikk til advokat da han ikke fikk glede av «investeringen»

  2. Advokat overrasket over mangel på avtaler: – Samboerbrudd er ofte svært uryddige

  3. Slik unngår du arvestrid

  4. Hvordan bør vi føre opp hunden i samboeravtalen?

  5. Arverett selv uten felles barn: Flere samboere kan få arverett