Opplever bråbrems i salget av leiligheter over 4 mill.

Eiendomsutvikler Tore Lie selger seg ut av næringseiendom for å holde liv i boligprosjektene.

LED LENGE UNDER FINANSKRISEN: Nå står den profilerte eiendomsinvestoren Tore Lie, som eneste aksjonær i Otium, overfor nye utfordringer i boligmarkedet, og sliter med å selge de dyreste leilighetene.

Erlend Aas
  • E24
Publisert:

- Det har vært full stans i salget av leiligheter for over fire millioner kroner. I et godt marked er det mange som skifter bolig. De eldre er redde for å skifte fra enebolig til leilighet når de er usikre på markedet, sier finansdirektør i Otium, Ketil Petterson, til Dagens Næringsliv.

Les også

Sjeføkonom: - Markedet bremser kraftig

Derimot går salget av mindre boliger langt bedre. Men vindskiftet i markedet har fått konsernet til å forberede seg på tøffere tider.

Konsernet, som er heleid av eiendomsinvestor Tore Lie, har slitt med gjeld og underskudd i kjølevannet av finanskrisen. Høyere egenkapitalkrav til prosjektene og lavere etterspørsel har bidratt til at Otium er i ferd med å trekke seg ut av næringseiendom, for å frigjøre kapital til boligprosjektene.

- Vi har solgt eiendommer for over 600 millioner kroner i Sverige. Vi har også solgt en eiendom i Stavanger for 225 millioner kroner. Dette er ledd i en beslutning om ikke lenger å satse på næringseiendom. Det binder for mye kapital for et selskap som Otium. Disse salgene er vi svært godt fornøyd med. Disse midlene vil bli brukt til å styrke vår satsing på boligmarkedet, sier han.

Les også

- Boligtallene er svært negative

- Samme nivå som under finanskrisen

Mandag ble boligstatistikk for salg og igangsetting av nye boliger for november lagt frem. Den viste en dramatisk nedgang i igangsettelsen i november. Fra 2012 til 2013 er denne nedgangen på hele 61 prosent.

Også når det gjelder salg, er leilighetsegmentet den største taperen, med et fall på 54 prosent fra 2012 til 2013.

- For den enkelte måneden november så er dette ned mot nivået vi så under finanskrisen, men når det gjelder året sett under ett – ni prosent – så er det ikke like ille. Men ettersommeren har det sviktet, ned 25 prosent, uttalte Per Jæger fra Boligprodusentenes forening, i forbindelse med at tallene ble lagt frem.

- Skulle denne utviklingen fortsette, vil det bli svært lave igangsettingstall neste år. Det er det ingen tvil om. Men jeg vil være forsiktig med å spå for mye inn i 2014 basert bare på de siste månedene, uttalte han.

Les også:

Sjeføkonom mener det er bedre å leie enn å eieHar shoppet kjøpesentre for 18 mrdÅpner for å droppe utbygging- Townhousene blir stort sett solgt med en gangSalget har nesten stoppet opp - bygger likevel nytt i Bjørvika

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Utleiekonge har solgt for 4,5 milliarder

  2. Kraftig fall i nyboligsalget i 2013

  3. Boligekspert: - Nedgangen i nyboligsalget ser ut til å flate ut

  4. Boligprisene fortsetter å falle i november: Leiligheter og rekkehus faller mest

  5. Selvaag-sjefen mener nyboligsalget svikter fordi det bygges for dyrt