Privatmegleren ber kunder ta opp forbrukslån

Boligselger Maiken Ree måtte ta opp et kostbart lån for å betale honoraret til Privatmegleren.

BOLIG: Maiken Ree tok opp et lån på nesten 100.000 kroner for å betale honoraret til Privatmegleren.

Jarl Fr. Erichsen / Privat
  • Dag Yngve Dahle - Teknisk Ukeblad
Publisert:

Maiken Ree solgte leiligheten sin i Oslo tidligere i vinter. Hun fikk bakoversveis da megleren fra Privatmegleren plutselig krevde at hun betalte meglerhonoraret innen tre uker.

Les også: Trått salg av luksusboliger: Eiendomsmeglerne savner aksjemeglerne

Overrasket

- Megleren gjorde en god jobb og solgte leiligheten for en god pris. Jeg var fornøyd. Det var først under kontraktsmøtet med kjøperne at meglerens assistent nevnte at de nok måtte ha honoraret ganske raskt, sier Ree til E24.

KRITISK: Maiken Ree tok opp nesten 100.000 i lån for å betale megleren.

Hun ble svært overrasket, siden vanlig praksis i eiendomsmeglerbransjen er at honoraret trekkes fra oppgjøret når salget er i boks. Da har selgeren fått betalt for boligen og har penger til meglerhonoraret.

Har du opplevd noe lignende?

Tips oss!

Prisen for å engasjere en megler til å selge en middels stor leilighet kan bli ganske høy.

For Maiken Ree var det snakk om nesten 100.000 kroner. Ikke alle har så mye penger tilgjengelig på to ukers varsel.

Les også: Se de dyreste i boligene 2012

Lånefinansiert

Løsningen Privatmegleren foreslo var et lån i Nordea Finans, en avdeling i Nordea som tilbyr bil- og båtlån og andre typer kortsiktige lån til høyere rente enn renten på vanlige boliglån.

- Jeg ble presentert for et låneopplegg i Nordea Finans. Jeg kunne låne pengene der for å ha råd til å betale honoraret, sier hun.

Nordea eier 100 prosent av Privatmegleren.

Ree bestemte seg for å tenke seg om. Etter hvert kom hun til at dette var en uvanlig praksis.

- Jeg stusset veldig over dette, siden megleren ikke hadde sagt et ord om dette tidligere i salgsprosessen. Vi gikk blant annet gjennom kontrakten nøye, men dette ble ikke nevnt. En slik praksis var helt ukjent for meg. Jeg har solgt to boliger tidligere, men har ikke vært borti at man er nødt til å ta opp lån for å betale eiendomsmegleren. Heller ikke noen av vennene mine har hørt om noe slikt, sier hun.

Les også: Nordea overtar meglerkjede for hemmelig sum

Samvittighet

Dette ga hun uttrykk for overfor megleren. Han påpekte at kontrakten inneholdt informasjon om treukersfristen. Ree sjekket dette, og fant informasjonen med liten skrift på baksiden av kontraktsarket.

- Megleren sa at det var dumt at salget skulle ende med uenighet. Det endte med at han sa: «Gjør det du vil, men jeg vil bli lei meg hvis du ikke betaler». Dermed slo samvittigheten min inn, og jeg tok opp lånet på nesten 100.000 kroner. Det ble noen tusen i renter, men prinsippet er nesten viktigere. Så lenge jeg ikke hadde blitt informert om det på en skikkelig måte, synes jeg det betenkelig å kreve betaling innen tre uker, sier hun.

Hun legger til:

- Men hvis de informerer om at de gjør det på denne måten og ikke bryter noen lover og regler, er det på en måte greit. Informasjon er avgjørende her. Men jeg synes uansett dette er en snodig måte å operere på, sier Ree.

Les også: Privatmegleren med millionutbytte

Miguel Sørholt var en av tre eiere i Privatmegleren før Nordea kjøpte 100 prosent av meglerkjeden i fjor. Nå er han daglig leder av Privatmegleren Residence på Sjølyst i Oslo.

Bank

Han sier dette om praksisen:

- Dette gjøres nok fordi mange av våre meglere synes det går for lenge før de får inn pengene for jobben de har gjort. De gir på en måte selgerne kreditt, og da blir kreditttiden lang, sier Sørholt til E24.

- De ønsker å få inn pengene før oppgjøret er gjennomført. Det gjør det også enklere å drive butikk, siden man er sikrere på å få inn pengene man har tjent.

Han legger til:

- Jeg synes ikke det er riktig at vi skal være bank i tillegg til eiendomsmeglere. Vi har ikke konsesjon til å drive bankvirksomhet, sier han. Sørholt understreker at praksisen ikke er den samme ved alle Privatmeglerens franschisedrevne kontorer. Selv krever han ikke betalt med en gang.

- Nei, jeg føler at det er greit å vente fordi boligen tross alt er solgt. For meg og min kundegruppe er dette det riktige å gjøre, sier Sørholt, som lever av å selge dyre boliger på Oslos vestkant.

Les også: Eiendomsmeglere vil gjøre opptak av budrundene

Service

Frode Furuhovde, kjedesjef i Privatmegleren, sier at en annen grunn er endrede regler.

- Meglerne har ikke lenger lov til å ta honoraret av den første summen kundene betaler inn, for eksempel 10 prosent av kjøpesummen, som det har vært vanlig at kjøpere betaler inn raskt etter et kjøp, sier han.

Han understreker at ikke alle kjedens kontorer krever betalt innen tre uker.

- Praksisen varierer. Noen venter til etter at kjøperen har overtatt eiendommen, noen sender faktura og noen tilbyr en finansieringsordning i Nordea Finans, sier han.

- Men et lån med rente på rundt ti prosent innebærer jo en merutgift boligselgere ikke har hatt tidligere?

- Det er riktig. Ingen låner ut penger gratis. Hvis du kjenner til noen som gjør det, vil jeg gjerne vite om det. Jeg ser på lånetilbudet som en service til kundene. Jeg kjenner ikke denne konkrete saken, men det er veldig beklagelig hvis kunden ikke har fått god nok informasjon om dette i løpet av salgsprosessen, sier Furuhovde.

Les også: Eiendomsmeglernes lønnsadel

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. - Svakt av Privatmegleren

  2. - For dyrt å brukeeiendomsmegler

  3. Kunden angret på oppdrag: Krogsveen krevde 17.000 for avlyst salg

  4. Full trøkk på enkelte objekter: Her ble en bolig solgt til 760.000 over takst

  5. Langer ut mot bankers «megler-pushing»