Slik går du frem hvis du rammes av streik

Blir ytterligere 1000 Norwegian-ansatte tatt ut i streik, kan det ramme den norske innenrikstrafikken hardt. Dette er dine rettigheter ved en flystreik.

Kan bli streik: Én kabinansatt i Norwegian er tatt ut i streik. Blir ikke partene enige kan ytterlige 1000 ansatte tas ut i streik, noe som vil ramme mange passasjerer.

Erlend Aas
Publisert:,

Da partene i forhandlingeneikke klarte å komme til enighet natt til onsdag ble det klart at kabinpersonalet i Norwegian går ut i streik.

Foreløpig gjelder dette bare én ansatt, men blir ikke Norwegian og Parat enige, kan ytterligere1001 norske kabinansatte tas ut i streik. I tillegg har Parat levert plassfratredelse for 228 danske kabinansatte.

Les også:Parat-forhandler: - Aldri opplevd maken til oppførsel

Refusjon eller ny reise. Skal du ut å fly med Norwegian i nærmeste fremtid kan det være greit å vite hva du skal og kan gjøre hvis flyet ditt blir stående på bakken.

Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, understreker at du som passasjer enten kan få pengene tilbake eller kreve alternativ reise så raskt som mulig.

- Hvis du skal ut og reise, kan du velge å få pengene tilbake eller å booke om reisen. Det er noe du selv må vurdere, men det er greit å huske på at du ikke får erstatning for andre utgifter knyttet til reisen, sier Flønes.

Har du bestilt helgetur til London eller Paris, får du altså ikke erstatning for pengene du har brukt på hotell, fotballbilletter eller annet.

Er du derimot på reise og skal hjem når du rammes av streik plikter flyselskapet å hjelpe deg med alternativ transport.

- I de aller fleste tilfeller er det snakk om å få deg på et fly hos et annet flyselskap. Tar det mer enn to timer har du krav på forpleining, altså mat, drikke og overnatting hvis det er nødvendig, sier Flønes.

Les også:Han skal streike for Norwegian

- La selskapet ordne. Er du i utlandet og rammes av streik, kan det være fristende å finne seg en alternativ måte å komme seg hjem på selv, men det kan fort bli dyrere for deg.

- Du har krav på hjelp til å komme deg hjem og eventuell refusjon av den opprinnelige billetten. Velger du selv å finne ny billett hjem og den er mye dyrere enn den opprinnelige billetten, må du selv betale differansen, sier hun.

Det kan altså være lurt å overlate ombookingen til selskapet. Synes du de bruker for lang tid, har du som nevnt krav på mat, drikke og overnatting.

Hvor mye du kan spise og drikke for, avhenger av hvor stor forsinkelsen blir. Du har også ulike rettigheter avhengig av hvor langt du flyr.

- Er du i USA og skal hjem, har du krav på forpleining etter fire timer, mens er du innenfor EU har du rett på dette etter to timer, sier Flønes.

Forbrukerrådets direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes.

Foto: Kjell Håkon K. Larsen

Les også:Slik blir du rammet av streiken

Utenlands. Blir innenriksflyet eller flyet ditt ut fra Norge innstilt eller forsinket, bør du ta kontakt med flyselskapet.

Når du ikke frem med klagen din, kan du klage til Transportklagenemda. Står du imidlertid på en flyplass i Europa og skal et annet sted enn til Norge, er du nødt til å klage der.

Har du bestilt en pakketur og rammes av streik, er det turoperatøren du skal kontakte. Du har rett på refusjon av hele reisen, også hotellet hvis du ikke vil booke om turen.

Får du ikke det du har krav på, er Pakkereisenemnda riktig klageorgan.

Husk å sjekke nettsidene til flyselskapet og husk at de plikter å informere deg om eventuelle forsinkelser og kanselleringer.

- Vi anbefaler å møte som normalt. En streik kan fort bli avblåst og hvis du ikke møter opp på flyplassen risikerer du å miste flyet ditt, sier Flønes.

Her kan du lese mer om