Dreyer: – Mange enkeltskjebner vil bli voldsomt rammet

Administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge ser med bekymring på innholdet i lekkasjene fra Scheel-rapporten.

VIL RAMMES: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, liker dårlig lekkasjene fra Scheel-utvalget.

  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Det er knyttet stor spenning til det endelige innholdet i Scheel-rapporten, som presenteres tirsdag klokken 10.00.

Les også

- Å finansiere boligkjøpet med leieinntekter er for noen hele poenget

Pressekonferansen kan du se her.

Lørdag ble det kjent at skatteutredningen overordnet skisserer en dramatisk senkning av selskapsskatten og arbeidsinntekter. Inntektstapet til staten er forslått dekket inn med kraftig økning i bolig- og eiendombeskatning.

Flere detaljer fra rapporten er konkretisert ytterligere i nye lekkasjer (se faktaboks). Blant annet skal rapporten forslå formuesskatten reversert til 1 prosent og avvikling av BSU-ordningen, ifølge VG.

Leder i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, ser med bekymring på bildet lekkasjen tegner av den kommende rapporten.

– Vi er fremdeles noe avventende, og vil lese hele rapporten før vi konkluderer. En del av lekkasjene er vi grunnleggende bekymret for, sier han til E24.

- Svart dag

Noe av det han frykter mest, er rekkevidden konsekvensene av utleiebeskatning vil få.

– Mange har innrettet seg veldig sterkt etter dagens skattesystem. Mange enkeltskjebner vil bli voldsomt rammet hvis disse lekkede forslagene slår til, sier Dreyer.

Enda mørkere ser Peter Batta i Huseiernes Landsforbund på lekkasjene.

– Det er helt ufattelig. Jeg gruer meg. Dette kommer til å bli en svart dag, sa direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund til NRK.

Eldre rammes hardest

Sjeføkonom Peter Eilif de Lange har tidligere varslet at nasjonal eiendomsskatt vil slå hardest ut for husholdningene.

Han peker ut de eldre som store tapere hvis de lekkede forslagene blir en del av et skatteforlik.

– De potensielle reformene vil øke belastningen for eldre og pensjonister med lave inntekter og lav gjeld. Mange av disse har satset på det som del av sin pensjonsforsikring. Forslagene reduserer og fratar noe av muligheten til å sikre egen pensjon. Veldig mange mennesker i dette landet anser eiendom som en del av pensjonssparing, sier han.

Les også

Sjeføkonom tipper gjennomsnittlig eiendomsskatt kan bli 15.000-22.500 kroner

Spesielt vil skatteomleggingen slå uheldig ut for eldre med bolig i sentrale strøk.

Sjeføkonom Petter Eilif de Lange.

Øyvind Nordahl Næss

– Det er eldre mennesker som sitter på en bolig til 10 millioner og oppover som har brukt et helt liv på å komme dit, og som nå har lav inntekt. For de menneskene vil dette bli en dramatisk reduksjon i den økonomiske handlefriheten på et tidspunkt i livet man bør være fritatt slike økonomiske bekymringer, sier han.

– Vil slite med å betjene lånet

I tillegg tyder lekkasjene på at leieinntekter i egen bolig skal beskattes.

– Jeg vet ikke om man har helt oversikt over hvordan det vil slå ut for folk flest. Boligeierne har tilpasset seg skattesystemet i flere år, og her legger man opp til en dramatisk omlegging, sier de Lange.

– Det betyr at folk som har basert kalkylen sin på at man skal kunne ta inn leieinntekter for å få regnestykket til å gå rundt, vil stå overfor et annet regnestykke. Noen vil da slite med å betjene lånet, sier han.

Peter Batta i Huseiernes Landsforbund uttalte til E24 mandag at det er kritisk hvis folk må skatte av inntektene fra utleiedelen av egen bolig eller leilighet. Han pekte på at mange lånetagere med lån opp mot pipa klarer å betjene lånet takket være leieinntektene.

- Jeg tror ikke Scheel-utvalget har satt seg inn i hva leiemarkedet består av. Siden rundt 70 prosent er private boliger, vil dette få dramatiske konsekvenser. Leiemarkedet kan kollapse, sier Batta.

Les også

- Å finansiere boligkjøpet med leieinntekter er for noen hele poenget

Spent på dokumentavgiften

Ifølge VG vil Scheel-utvalget foreslå å fjerne BSU-ordningen. Det mener Dreyer er en dårlig idé.

– Jeg er skeptisk til å fjerne BSU-ordningen. Det er et effektivt virkemiddel for å bygge opp under sparing for unge, og gi dem mulighet til å komme inn på boligmarkedet, sier han.

Det største spenningsmomentet for han er hva Scheel-utvalget eventuelt vil gjøre med dokumentavgiften.

– Jeg savner lekkasjer om dokumentavgift. Jeg håper utvalget finner rom for å fjerne Norges mest upopulære avgift, sier Dreyer.

Les også:

Kilder til VG: Vil kutte rentefradragetHøyre og Ap vil ha bredt skatteforlikSkatteutvalg vil øke formuesskattenVarsler aksjoner mot innføring av statlig eiendomsskattDramatiske skatteforslag fra Scheel-utvalget

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter

Flere artikler

  1. - Dette er en festdag for alle boligeiere

  2. Varsler aksjoner mot innføring av statlig eiendomsskatt

  3. - Å finansiere boligkjøpet med leieinntekter er for noen hele poenget

  4. Annonsørinnhold

  5. – Vil ha minimal effekt på boligmarkedet

  6. Eksperter tror eiendomsskatt vil gi prisfall