Pendler- og reisefradragskalkulatorer nye av året: I morgen får 890.000 vite om de får igjen på skatten

De 3,7 millionene som ennå ikke har registrert seg som elektroniske brukere hos Skatteetaten må pent vente til 1. april med å få sjekket sin selvangivelse.

SELVANGIVELSEN KLAR: Er du registrert som e-bruker kommer du til å få denne beskjeden fra Skatteetaten i morgen, 19. mars.

Foto: Sjur Jansen
  • Astrid Dalen
Publisert:

I morgen, onsdag 19. mars, kommer mange spente skattytere til å logge seg inn påAltinn for å sjekke om de får igjen på skatten - eller om de ender opp med å betale restskatt.

Se hva du må ha klart når du skal sjekke selvangivelsen.

Dette er nemlig datoen hvor alle de som har registrert seg som elektroniske brukere hos Skatteetaten får selvangivelsen for 2013. Det er nå 890.000 registrerte e-brukere, noe som er en oppgang på omlag 40.000 siden i fjor.

Stor oversikt: Finn ditt fradrag fra A til Å

3,7 millioner drøyer. Men den store majoriteten av norske skattytere drøyer med å ta dette skrittet, og fortsatt er det 3,7 millioner av oss som mottar selvangivelsen i papirform. Én av ulempene med dette er at man da må vente til 1. april med å få sjekket selvangivelsen.

- Elektronisk selvangivelse gir mange fordeler for brukerne, også for Skatteetaten. De som har valgt å kommunisere på nett med oss får selvangivelsen først. Den digitale utviklingen har gjort det mulig å tilby stadig bedre løsninger for skattebetalerne. Selvangivelsen er forhåndsutfylt, og det blir stadig enklere å endre og levere selvangivelsen på nett, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Har du noen gang fått angre på at du ikke gikk nøyere gjennom selvangivelsen? Tips Dine Pengers journalist.

Selvangivelsen. - Det blir stadig enklere å endre å levere selvangivelsen på nett, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Photographer: Baard Brinchmann L

Digitalt som hovedregel. I årene fremover vil det bli stadig færre som kommer til å motta selvangivelsen på papir. Regjeringen har nemlig bestemt at digital kommunikasjon mellom brukerne og det offentlige skal være hovedregelen, og Skatteetaten har tatt initiativ til å gjennomføre dette også for tjenestene selvangivelse og skatteoppgjør.

- Vi jobber hele tiden med å effektivisere og forenkle våre tjenester, og neste år legger vi opp til at flertallet av befolkningen kun får den elektroniske utgaven av selvangivelsen. Den elektroniske selvangivelsen har eksistert i over 10 år, og nå er det naturlig å trappe ned papirutgaven, sier Holte.

Leveringsfrist 30. april. E-brukerne får varsel på SMS og/eller epost om at selvangivelsen er tilgjengelig i Altinn. Deretter kan de logge seg inn, sjekke om postene stemmer og gjennomføre eventuelle endringer direkte i selvangivelsen.

Du kan gjøre så mange endringer du vil før fristen den 30. april. Har du ingen endringer, trenger du ikke å levere i det hele tatt.

Sjekk selvangivelsen. Mange er fornøyde så lenge de ser at de får igjen på skatten, men Skatteetaten oppfordrer alle til å foreta en grundig gjennomgang av selvangivelsen. Det er nemlig all grunn til å tro at ikke alle fradrag er kommet med automatisk.

Også dersom det er feil i selvangivelsen som ikke går i din favør er det også din plikt å gjøre de nødvendige endringene.

Nye skatte-hjelpemidler. På skatteetaten.no finner du elektroniske kalkulatorer og lett tilgjengelig veiledning som hjelper deg til å finne riktige fradrag.

I forbindelse med selvangivelsen for 2013 lanserer Skatteetaten også helt nye hjelpemidler som skal skal sørge for at du fører opp riktige fradrag, og dermed ikke betaler for mye skatt.

-Vi får mange spørsmål om regelverket for reising og pendlerfradrag. Derfor lanserer vi i år elektronisk pendlerveiviser og – kalkulator, samt en reisefradragskalkulator. I tillegg lanserte vi i fjor en fradragsveileder. Dette skal hjelpe folk å få selvangivelsen riktig, sier Holte.

Sjekk Dine Pengers selvangivelses-skoler:

Gjeld, formue og renter

Fradragsskolen

Lønn, frynsegoder og andre inntekter

Aksjeselvangivelsen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Forbrukerspørsmål
  2. Skatter og avgifter

Flere artikler

  1. Ingen garanti for at alle fradrag er tatt med: Sjekk selvangivelsen nøye uansett

  2. Nå må du snart reservere deg for å få papir-selvangivelse: Skattetaten vil sende ut færre papir-selvangivelser

  3. I morgen kan mange sjekke selvangivelsen: Dette må du ha klart når selvangivelsen kommer

  4. Annonsørinnhold

  5. Disse papirene må du finne frem til selvangivelsen

  6. Få selvangivelsen to uker tidligere