Hagen synes ikke kuttene i formuesskatten er store nok

Investor og mangemilliardær Stein Erik Hagen er misfornøyd med kuttene i formuesskatten. Han krever at den fjernes.

MISFORNØYD: - Formueskatten bør helt bort, slik det er i de fleste land vi konkurrerer med, sier Stein Erik Hagen etter at forslag til statsbudsjett for 2015 ble lagt frem onsdag.
Publisert:

Mens statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) får kritikk for å ha laget et statsbudsjett hvor store deler av skatteletten går til de rikeste, sier en av de rikeste at de går altfor kort.

– Ja, formuesskatten bør helt bort, slik det er i de fleste land vi konkurrerer med. Hvis man mener noe med å øke norsk eierskap, så er det et viktig grep.

Hagen synes likevel at hovedlinjene ser bra ut.

– Jeg synes regjeringen tar mange skritt i riktig retning. Jeg liker innretningen, men de kutter for lite i formuesskatten. Nå som oljen fases ut – vi ser det allerede i nedgangen i oljeservicebransjen – må man snart se og skjønne at norsk privat eierskap må få de samme rammebetingelsene som utenlandske investorer, sier Hagen, som i følge Kapital representerer en familie-formue på 16,8 milliarder kroner.

Les også

«Folk flest» om Sivs skattekutt: - Dette vil ikke merkes

Store forskjeller

En del av de rikeste i landet får store skatteletter med årets statsbudsjett: Olav Thon får 24,8 millioner kroner, Kjell Inge Røkke 22,6 millioner.

- De største vinnerne i neste års statsbudsjett er de som allerede har mest fra før, uttalte fagsjef i Skattebetalerforeningen, Rolf Lothe til E24.

Lurer du på noe om skatteendringene i budsjettforslaget? Sjekk svarene fra nettmøte med Skattebetalerforeningen!

– Regjeringen får sterk kritikk for å gi skattelette til de rikeste, du får 3,1 millioner mindre i skatt?

– Poenget er ikke at jeg får tilgang til de pengene, men at det gjør at de kan brukes i selskapene. Jeg er ikke opptatt av de tre millioner kroner personlig: Jeg ser ikke noe til dem; de blir re-investert for å utvikle selskapene og våre verdier videre, sier Hagen.

– Det er hele poenget med å fjerne formuesskatten. De bidrar til å frigi kapital som kan bli reinvestert i bedriften og skape arbeidsplasser.

Les også

Her er vinnerne og taperne i statsbudsjettet

«Rik onkel»
– Du er en av de som har gitt pengestøtte til partiene som når gir skattelette; mange mener dere får tilbake for å ha støttet dem?

– Ja da, jeg ser at det fremstilles som om partienes rike onkler nå får skattelette. Jeg har ikke støttet dem for å få skattelette; jeg støtter dem fordi de har sagt at de bedre vil legge til rette for vårt næringsliv:

– Andelen norsk eierskap i næringslivet går ned. Vi trenger en politikk som oppmuntrer til norsk eierskap og norske investeringer. Jeg synes de tar gode steg i riktig retning, men formueskatten må videre ned.

Han sier budsjettet fremstår som solid, men han er også litt kritisk.

– Satsning på samferdsel, skole og helse er viktig, men jeg synes nok at miljøsiden av budsjettet kunne vært bedre. De kunne eksempelvis beskattet flyreiser mer.

Les også:

Gründer melder seg ut av Høyre etter statsbudsjettetLiten begeistring for budsjettet hos norske lederskribenterBeskylder regjeringen for spare-skuffelse«Folk flest» om Sivs skattekutt: - Dette vil ikke merkesHer er vinnerne og taperne i statsbudsjettet

Publisert: