Nå slippes fripolisene fri: Nå kan du bestemme mer over pensjonen din

Fra 1. september i år kan du selv plassere fripolisen der du tror du får best avkastning i forhold til risikoen.

Frislepp. Siv Jensen har i dag lansert nye regler for fripoliser med investeringsvalg. Her hjemme i hagen hos finansministeren.

Frode Hansen
  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

Endelig slippes fripolisene fri! Allerede i 2012 ble det vedtatt nye regler om fripoliser med investeringsvalg.

Det betyre at du skal kunne velge å investere fripolisekapitalen din i aksjer. Etter planen skulle de nye reglene tre i kraft ved nyttår 2013, men dette ble utsatt på ubestemt tid da myndighetene trengte mer tid til å avklare hvordan de nye reglene skulle utformes.

Kommer til høsten. I dag har imidlertid Finansdepartementet bestemt at de nye reglene skal tre i kraft fra 1. september 2014, og de har også kommet med utfyllende forskrifter.

– De nye reglene vil gi kunder med fripoliser økt valgfrihet. De som ønsker det, kan få større innflytelse over hvordan pensjonskapitalen skal forvaltes, og dermed også et større ansvar for egen pensjon. Vi har derfor fastsatt regler som vil bidra til at kundenes rettigheter og interesser blir ivaretatt på en god måte, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding.

Pensjonsekspert i Dine Penger, Øyvind Røst.

Foto; Sjur Jansen

Dine Penger har tidligere skrevet om fordelene ved fripoliser med investeringsvalg.

Få mer i pensjon. Pensjonsekspert Øyvind Røst mener at de nye reglene lett kan gi deg 10.000 kroner ekstra å rutte med i alderdommen.

– Timelønnen kan bli sinnssykt høy for å bruke litt tid foran PC-en. Fripoliser er pensjon du har råd til å gamble med, mener Øyvind Røst.

– Realavkastningen du kan oppnå ved å sette kapitalen i aksjefond, vil kunne gi deg betraktelig høyere pensjon enn om du lar pengene bli stående i forsikringsselskapet, sier Røst.

Les Dine Pengers fripoliseskole.

Sjekk hvor mye du har. En fripolise forteller hvor mye du har opptjent i fremtidig pensjon fra en tidligere arbeidsgiver. Det finnes nær en million fripoliser her i landet og den totale verdien er omtrent 180 milliarder kroner.

Lurer du på om du har noen fripoliser og hvor mye penger du eventuelt har på den? Log deg inn i med Bank-ID på www.norskpensjon.no. Der finner du oversikt over fripolisene dine.

Les også:Derfor tåler du høyere risiko på innskuddspensjonen

Frivillig. Det vil være frivillig om du ønsker å gå over til fripoliser ned investeringsvalg. Om du velger det, vil du si fra deg rentegarantien som ligger i vanlige fripoliser, og dermed ikke lenger vil ha krav på en bestemt årlig ytelse ved pensjonsalder. Til gjengjeld får du selv bestemme hvordan kapitalen skal forvaltes, og får beholde all avkastning.

«De vedtatte lovendringene har ikke blitt satt i kraft tidligere fordi det har vært behov for å avklare en del viktige spørsmål, blant annet om oppreservering av fripoliser, utjevning av pensjonsutbetalinger og krav til informasjon og rådgivning», skriver Finansdepartementet i en melding.

I lovreglene om fripoliser med investeringsvalg stilles det krav til informasjon og rådgivning til kunder som vurderer å gå over til investeringsvalg. Blant annet må pensjonsleverandøren kartlegge kundens behov og ønske om risiko, opplyse om eventuelle forhold som tilsier at overgang til investeringsvalg ikke vil være i kundens interesse, og gi råd om sammensetningen av investeringsporteføljen.

De nye reglene gjelder også for pensjonsbevis. Les mer om de nye forskriftene på Finansdepartementets nettsider.

Her kan du lese mer om

  1. Pensjon
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nå kan du investere pensjonen på børsen: I dag slippes fripolisene
    fri

  2. Mitt private pensjonskaos

  3. Dette betyr de ti vanskeligste ordene om pensjon

  4. Annonsørinnhold

  5. – Vil jeg ikke opptjene pensjon i vikariatet?

  6. Vil ha minst 70 prosent av lønna i pensjon: - Mange vil bli skuffet