Eiendomsmeglerne fikk nei:
Får ikke kreve obligatorisk tilstandsrapport

Fra nyttår skulle det komme nye regler for salg av bolig. Selger skulle punge ut opp mot 20.000 kroner for en takstmann-rapport som oppsummerte boligens tilstand. To måneder før oppstart stoppes imidlertid planene av Finanstilsynet.

FINANSTILSYNET SIER NEI: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, innrømmer at det ikke slo organisasjonen at loven kunne stå i veien for obligatorisk tilstandsrapport.

Heiko Junge
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Dermed ser det ikke ut til at eiendomsmegler-organisasjonen Eiendom Norge får viljen sin.

De gikk i 2012 ut og kunngjorde at bransjen går sammen om å gjøre disse tilstandsrapportene obligatorisk fra 1. januar 2015.

Dette til stor jubel fra Forbrukerrådet - som kalte det en «gledens dag» for norske boligkjøpere.

Meningen var at slike tilstandsrapporter skulle få ned andelen klager og tvister i etterkant av bruktboligkjøp.

Regelendringen ville betydd at det ble påbudt å legge ved en slik rapport i prospektet, når en bolig skulle selges. Boligen skulle leveres av en takstmann, og oppsummere tilstanden på boligen som skulle selges.

Dette var det meningen selger skulle betale for.

En tilstandsrapport koster mellom 7.000 og 20.000 kroner.

Imidlertid sjekket ikke Eiendom Norge om eiendomsmeglerne faktisk har lov til å tvinge boligselger til å betale for en tilstandsrapport.

Eiendom Norge ba derfor Finanstilsynet avklare om et obligatorisk krav om å benytte tilstandsrapport er i strid med «god meglerskikk», ifølge svarbrevet til Finanstilsynet.

Les også

Megler: - Stadig oftere at kjøperen ikke er fornøyd

Skulle dempe konflikter

Bare måneder før bransjepraksisen skulle innføres, viser det seg at Eiendom Norge gikk for høyt på banen da de lanserte forslaget.

Finanstilsynet konkluderer nå med at eiendomsmeglere og takstmenn ikke kan kreve at selger må kjøpe og legge ved en slik rapport når han eller hun skal selge, fordi et slikt krav ville være utenfor «god meglerskikk».

- Finanstilsynet konkluderer isteden med at vi som eiendomsmegler skal gi en anbefaling, og det vil bli en vurdering fra objekt til objekt om vi anbefaler bruk, sier direktør i Eiendom Norge, Christian Dreyer, til E24.

- Men, som vi også mener, skal vi som hovedregel bidra til at slike tilstandsrapporter brukes ved boligtransaksjoner, for vi er alle enige om at dette vil dempe konfliktnivået.

Les også

- Takstmannen bør inn før megleren

- Obligatorisk er målet

- Hva vil dere gjøre hvis selgeren nekter å bruke tilstandsrapport?

- Da kan vi ikke gjøre noe, annet enn å anbefale dette sterkt, sier han.

- Vi vil nå gå i dialog med våre medlemmer og takseringsbransjen, for å finne ut hvordan man kan motivere selgerne, og få dette til å bli en obligatorisk ordning. Det er målet, sier Dreyer.

- Uansett vil en positiv frivillig ordning ha større suksess en tvang.

- Men det er nå opp til selger å avgjøre hvorvidt det skal hentes inn tilstandsrapport. Ødelegger ikke det planen om å innføre obligatorisk tilstandsrapport?

- Dette ble som vi regnet med. I de diskusjonene som har pågått i høst, har det blitt klart for oss at konklusjonen ville bli i denne retningen. Men det var nyttig Finanstilsynet kom med en konklusjon. Nå kan vi forholde oss til riktig juss, sier han.

Les også

- Tilstandsrapport gir tryggere boligkjøp

Kan nekte

Direktør i Finanstilsynet, Anne-Merethe Bellamy, skriver i svarbrevet til Eiendom Norge at i de aller fleste boligtransaksjoner vil det være en fordel for kjøper og selger at boligens tekniske tilstand blir best mulig opplyst.

Megler kan frasi seg oppdraget hvis selgeren ikke følger anbefalingen om å innhente tilstandsrapport.

«Etter omstendighetene kan megler også ha en plikt til dette» skriver Bellamy.

- Hva betyr dette utsagnet for medlemmene til Eiendom Norge?

- Vi hadde et møte med Finanstilsynet i går, og spurte hva som lå i dette utsagnet, sier Dreyer.

- Det gjaldt unntakssituasjoner. Hvis forbruker sier nei, og det skjer ut i fra årsaker som ikke er etisk forsvarlig, for eksempel at selger forsøker å tilsløre viktig informasjon. Da kan det være naturlig og viktig å si ifra seg oppdraget. Et vel så effektivt grep er å legge igjen en formulering i salgsprospektet om at selger ikke har ønsket en grundigere rapport, mener Dreyer.

Dreyer tror meglerbransjens anbefaling om tilstandsrapport i praksis kommer til å bety at de fleste selgere bestiller det.

I for eksempel Trondheim og Stavanger innhentes det allerede boligsalgsrapport ved de fleste ordinære boligsalg.

Les også:

– Byggenæringen må slutte å gå etter lavest prisSalget av nye boliger økerSlik gikk Martine (23) frem for å kuppe bolig før visningSparte hundretusener på å selge luksushytten selv

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Tilstandsrapport blir likevel standard fra nyttår

  2. Forbrukerrådet jubler over ny boligsalgsstandard

  3. – Useriøst og uakseptabelt

  4. I Norge er det helt vanlig, i Danmark er det forbudt

  5. Finanstilsynet mener DNB Eiendom brøt loven