Dårlig sommer gir kjøpers marked: Regn med høstkupp på hytter

Sur vind, silende regn og stive priser skremte mange fra å kjøpe hytte ved sjøen i sommer. I høst er det kjøpers marked.

TOMT I SKJÆRGÅRDEN: Denne tomten med egen brygge og sjøbu på Justnesøya i Kristiansand er nå til salgs for 2.490.000 kroner.
Publisert: Publisert:

Stort tilbud: På Finn ligger nærmere 450 fritidsboliger for salg langs den mest attraktive kyststripen fra Hvaler til Mandal. Nok en våt sommer har gitt treg omsetning.

– Vi kan ikke stikke under stol at en del nok vurderer heller å kjøpe fritidseiendom i Sør-Europa, sier eiendomsmegler Eivind Berentsen i ABCenter Eiendom i Kristiansand.

Rimelige flyreiser, varmere og mer stabilt klima, lav eurokurs og langt hyggeligere priser på fritidsboliger grunnet krisen i Europa frister.

Dette skal du se etter:Du må se etter det samme når du kjøper hytte som når du kjøper bolig. Les mer om hva du skal se etter i På visning: Sjekk fuktskader og strømproblemer

Færre på visning. – Det er ikke snakk om at folk rømmer Sørlandet. Men de siste tre somrene har ikke vært mye å rope hurra for. Når regnet siler ned, uteblir folk fra visningene, sier Berentsen.

Han mener mange objekter er for høy priset: – Jeg tror absolutt det er mulig å gjøre gode kjøp i høst. Kjøpere bør være på hugget og komme med forslag. De mest attraktive, dyre eiendommene kan gå flere millioner under takst.

– Hva med hytter i mer overkommelig prisklasse?

– Rimeligere fritidsboliger lenger unna sjøen er enklere å omsette. Rommet for prisavvik er mindre. Men også her er det mulig å få tilslag under prisantydning, sier Berentsen.

25 prosent ned. Ronny Jørstad hos Terra Eiendomsmegling i Kragerø har i sommer solgt tre fritidseiendommer til priser som er 20-25 prosent lavere enn da de sist ble omsatt i 2007-2008.

Han snakker om prisavslag på 1-2 millioner kroner: – Jeg tror overskuddet av hytter gir mange gode kjøp i høst. Det er mulig å plukke strandeiendommer til mellom 5 og 10 millioner til veldig hyggelige priser, sier Jørstad.

Les også:Eiendomsskatten i de største hyttekommunene

Båtliv: Idyllisk hytte i Son med uthus, utsikt og brygge og strandrett til 4.990.000.


Låner hytte. Anne Kristine Finstad hos Eiendomsmegler 1 i Fredrikstad og Marius Lindhjem i DNB Vestfold er enige i at det er kjøpers marked, men er mer forbeholdne til utsiktene for hyttekupp i høst.

– Tålmodigheten er stor hos veldig mange selgere, sier Lindhjem.

Han mener at mange som vurderer kjøp, etter flere dårlige somrer har funnet ut at det holder med uken de får på hytta til foreldrene, svigers eller firmaet. Det merkes på visningene.

– Langt roligere enn forventet, hva angår fremmøte på visning og antall salg. Vi har svært få omsetninger over 10 millioner. Også litt rimeligere hytter går tregere.

Anne-Kristine Finstad i Fredrikstad har også hatt en roligere sommer enn foregående år. Hun er enig i at en del lar seg påvirke av ruskeværet.

– Men de som først kommer på visning når regnet høljer ned, de er veldig interessert. De har gjerne lett i flere år og er bevisst på hvor de vil tilbringe somrene, sier Finstad.

Bevisst verdiene sine. Terra-megler Ronny Jørstad i Kragerø vil ikke syte: – Vi har hatt en typisk norsk sommer, med sol, regn, vind og skiftende vær. Hverken kjøpere eller selgere har klaget. Jeg mener været ikke er en tung faktor i hyttemarkedet.

– Hva veier tyngre?

– Selgere er bevisst verdiene sine og lite interessert i å senke prisene. Men kjøperne vil ikke betale så mye, så objektene blir liggende og stange i markedet, sier Jørstad.

Meglerkollegene er enig i den analysen.

Noen andre hyttekupp

SJØ OG FJELLHYTTE: 33 kvadratmeter enkel hytte til salgs ved Glessjøen for 290 000 kroner. Fine bademuligheter på sommeren og en halvtime fra Norefjell Alpinsenter når kulda setter inn.
Mye boltreplass: Denne fritidsboligen med hytte, anneks, 5 måls tomt, 300 kvadratmeter dypvannsbrygge og egen sandstrand ved Skifebekkbukta i Søgne kommune i Vest-Agder er nå til salgs for 3.990.000 kroner.
Publisert:

Her kan du lese mer om