Nå blir nettbanken din kjappere

Før flyttet pengene på seg bare to ganger om dagen i nettbanken. I dag er det tre ganger, og til høsten kommer en fjerde: Fem minutter over elleve!

Foto: NTB Scanpix
Publisert:

Lei av å vente på treige overføringer i nettbanken? Til høsten blir det raskere å overføre penger.
Det blir da fire, mot tidligere tre daglige oppgjørstidspunker i bankenes felles betalingssystem.
- Da den tredje avregningen ble innført i 2010, snakket man allerede da om å innføre enda en. Det er rett og slett snakk om å øke hastigheten og gjøre det mer effektivt for kundene, sier kommunikasjef Ann Håkonsen i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) til Dine Penger.

LES OGSÅ:

Fokus Bank forsvinner

Fremme før lunsj

I dag overføres penger tre ganger om dagen. Tidspunktene er klokken 05.35, 13.35 og 15.35.
Legger du en regning til betaling før frokost, må mottaker altså smøre seg med tålmodighet. Overføringen gjøres ikke før på ettermiddagen.

Det nye overføringstidspunktet tetter dette «hullet». Det er nemlig bestemt at det skal bli en formiddagsavregning cirka klokken 11.05. Dermed er du sikret at pengene er overført innen lunsj.

LES OGSÅ:

Spar titusener på eget rentekutt

Kan betale på rappen

Kanskje en enda større nyhet enn hyppigere overføringer, er at det nå vil bli mulig å betale med en gang, uten forsinkelser.

Til høsten kommer direkteoverføring av penger mellom kunder i forskjellige banker, slik at pengene umiddelbart blir disponible på mottakers konto.

Banker tilbyr lignende tjenester i dag, man da bare til kunder i samme bank.

LES OGSÅ:

465.000 bankkunder «har grunn til å klage»

Må droppe KID

De nye direkteoverføringene blir tilgjengelige for alle betalinger uten KID-nummer. Dermed betyr det ikke bare superraskt oppgjør mellom venner, men også at noen regninger vil være mulig å betale på rappen.
- Så lenge rørleggeren din ikke bruker en KID-konto, vil det gå greit å overføre direkte. For regninger hvor det kreves KID, vil det ikke være mulig, opplyser Håkonsen.

Direkteoverføringer vil bli en tilleggstjeneste snarere enn en erstatning for tradisjonelle overføringer. FNO opplyser dessuten at bankene selv står fritt til å ta betalt for tjenesten, om de ønsker.

LES OGSÅ:

Stadig flere nordmenn i pengeklemme

Slik overføres pengene

Betalinger du foretar, for eksempel regningsbetaling gjennom nettbank, sender banken videre inn i bankenes hovedavregningssystem NICS - Norwegian Interbank Clearing System.
NICS avregner alle betalingene. NICS beregner hvor mye den enkelte bank i sum enten skylder eller har til gode i forhold til alle øvrige banker. NICS sender disse posisjonene til Norges Bank for oppgjør mellom bankene.
Etter oppgjøret har mottakers bank mottatt pengene og kan føre betalingen inn på betalingsmottakers konto.

I 2011 ble det avregnet 1,8 milliarder transaksjoner med et samlet beløp på 56.000 milliarder kroner (16 ganger oljefondet) gjennom det norske betalingsoppgjørssystemet NICS.

Publisert:

Her kan du lese mer om