Slik blir varmepumpen lønnsom

Det er ikke alle som bør ha luft-varmepumpe. Klimaet der du bor, og hva slags trapp du har, påvirker lønnsomheten.

LØNNSOM? Hvor du monterer varmepumpen og hvordan boligen din er, avgjør hvor stor fortjenesten blir. Foto: Tarald Jansen.
Publisert:

Både hva slags hus du har og hvor du bor i landet avgjør hvor mye strøm du kan spare med en varmepumpe. Her er forholdene som i stor grad avgjør om luftvarmepumpen er lønnsom for deg:

Trappen avgjør

En luft-til-luft-varmepumpe krever en stor nok «åpning» mellom etasjene for at varmluften skal kunne sirkulere i hele huset. Trappen mellom etasjene kan være et stengsel som deler huset i to. Ikke nok med at det er mye varm luft som skal skyves opp gjennom trappen, den kalde luften fra andreetasjen må samtidig skyves ned.

Første eller andre etasje?

Optimal plassering av varmepumpens innedel er i stuen fordi den har store åpne vindusflater som trekker ut mye varme av boligen. Ligger stuen i første etasje og varmepumpens innedel plasseres der, kan du forvente at noe av varmen klarer å stige opp til andreetasjen.
Men ligger stuen i andre etasje og innedelen plasseres der, kan du ikke forvente at noe av varmluften vil trenge ned til første etasje.

Jo større trappeåpning, jo bedre

Har du en stor trappeåpning mellom etasjene, øker dette lønnsomheten betraktelig. Åpen trappeåpning innebærer også at du kan plassere innedelen i første etasje selv om stuen ligger i andre etasje. Men en slik løsning krever en kyndig fagmann. Dersom det etter montering viser seg at trappeåpningen likevel ikke var stor nok, kan fagmannen demontere innedelen og flytte den til andre etasje.

Avgiftssone

Hele Nord-Norge er fritatt for moms på både strøm og nettleie. I tillegg har Nord-Troms og Finnmark fritak for strømavgiften, den såkalte forbruksavgiften. Lavere strømkostnader svekker lønnsomheten av energireduserende investeringer. Men er oppvarmingsbehovet stort nok, kan likevel varmepumpen lønne seg, også i Nord-Norge.

LES OGSÅ:

Vedprisene opp fem prosent

Vinterklima

Klimaet påvirker også lønnsomheten til en varmepumpe. Det er etter hvert blitt godt kjent at en luft-til-luft-varmepumpe produserer billigst varme der hvor vinterklimaet er mildt. Men det er en misforståelse av disse varmepumpene ikke er lønnsomme på vinterkalde områder.
Luft-til-luft-varmepumper av kjente merker produserer ganske rimelig varme helt ned i 20 minusgrader. Dessuten er det statistisk svært få dager med 20 minusgrader de fleste steder. Men det er gjerne slik at man husker disse dagene ekstra godt. Oslo har for eksempel bare én dag med 20 minus pr vinter i gjennomsnitt.
I tillegg er gjerne oppvarmingsbehovet større på vinterkalde steder pga lengre fyringssesong (tidlig høst og sen vår). Derfor er det ikke så stor forskjell i lønnsomhet for en luft-til-luft-varmepumpe om du bor i Bergen eller Oslo.

LES OGSÅ:

Billigere strøm i hele vinter!

Kvaliteten på varmepumpen

Kjøp en varmepumpe av kjent merke. Følgende fabrikat har vært testet og kan derfor dokumentere gode resultat: IVT, Toshiba, Mitsubishi Electric, LG, Panasonic, Hitachi og Daikin. Ukjente merker har scoret dårlig i tester.

Kvaliteten på monteringsjobben

Også monteringsjobben er avgjørende for investeringens lønnsomhet. Dersom montøren ikke er proff på vakuumeringen av rørene, kan pumpen kollapse. Rimer pumpen ned til en stor isklump etter at den 5-årige reklamasjonstiden er gått ut, kan du tape på investeringen.
Derfor er det svært viktig at monteringen utføres av en sertifisert installatør, sertifisert enten av NOVAP eller en anerkjent importør.

Tåler du sus?

Eneste ulempen med luft-til-luft-varmepumpe er en svak susing fra viften. Besøk noen som har varmepumpe, og sjekk om du tror det kan irritere. Jo lavere turtall, desto lavere sus. En kald vinterdag når pumpen går på maks, vil den suse mer enn når det er mildt ute.

Ikke bruk autoknappen

Det er viktig at brukeren har riktige innstillinger på varmepumpen. En feil noen gjør, er at varmepumpen står på «auto» på vinteren, og at varmepumpen går over i kjølemodus når romtemperatur går høyere enn innstilt temperatur på varmepumpen. Det er ødeleggende for lønnsomheten.

LES OGSÅ:

Spar tusenvis: - Kom deg opp på taket

SPØRSMÅL OG SVAR OM VARMEPUMPE

Hvem bør ikke ha varmepumpe?

Leiligheter. Strømforbruket er for lavt. Bor du i Nord-Norge har du avgiftsfritak på strømmen. Billigere strøm reduserer besparelsen.

Hva koster en grei varmepumpe?

15.000 kroner.

Hvor mye kan man spare i strøm?

I et kaldt innlandsklima kan du forvente å spare om lag 50 % av strømforbruket som går til oppvarming. I et mildt kystklima kan du forvente å spare 60 %.

Kan man installere selv?

Nei. Med unntak av noen billige gjør-det-selv-varmepumper.

Hva koster det å installere?

Om lag 4000 kroner.

Hva er viktig ved valg av varmepumpe?

Kjøp et kjent fabrikat. De er alltid tilpasset nordisk vinterklima. Sjekk varmepumpe hos kjente om du synes susingen ikke er plagsom.

Lønner det seg med varmepumpe på hytta?

På en hytte er strømforbruket for lavt til å gi lønnsomhet, såfremt ikke hytte er svært mye i bruk.

Er det sant at man får airconditioner samtidig?

Ja. Det vil naturligvis øke strømforbruket om du anvender den.

Hva er de verste fellene?

Vær skeptisk til tall fra leverandøren. Noen aktører er litt overivrige i markedsføringen. Det finnes store mengder måledata for varmepumper med mange ulike forutsetninger. En del leverandører oppgir det måltallet hvor nettopp deres pumpe kommer best ut selv om dette tallet er lite relevant for kunden.

Publisert:

Her kan du lese mer om