Du kan få skattefri ringing
Bredbånd kan gi skattefri ringing. Og du kan få lavere skatt hvis du selv betaler for privat bruk. Les mer om de nye reglene.
Den nye mobil- og surfeskatten har skapt mye frustrasjon. Men det er også en del forvirring om hvordan reglene fungerer. Hvor mye må jeg betale i skatt? Skal jeg betale skatt for vakttelefon? Nå har Skattedirektoratet kommet med nye retningslinjer som gir svar på de fleste spørsmål.
Bredbånd kan gi skattefri ringing
Selv om beløpene som legges til lønnen er ganske høye, så kan det å få dekket bredbånd fra arbeidsgiveren gi deg mye skattefri ringing hvis du samtidig får mobiltelefon dekket av arbeidsgiveren.
Hvis du får dekket 500 kr i måneden i bredbåndsregning, betyr dette 6.000 kr i året. Samtidig ringer du sikkert minst for 1.000 kr i mobiltelefon i året. Dermed får du nå dekket over 7.000 kr av arbeidsgiveren, og er over beløpet som skattlegges. Alt du nå ringer med mobiltelefonen er nå skattefritt! Dermed er det bare å parkere en eventuell fasttelefon og ringe i vei! Fra nå av er det skattefritt! Men husk at dette forutsetter at arbeidsgiveren vil betale for all ringingen.
Fradrag hvis du trekkes for privat bruk
Det du dekker selv skal trekkes fra i det beløpet som skattlegges etter at sjablongen blir beregnet. Først beregnes den skattepliktige fordelen, og så trekkes din egenbetaling fra.
Har du 6.000 kr i året i ringeutgifter og arbeidsgiveren bare dekker 4.000 kr, må du altså betale 2.000 kr selv. Sjablongskatten beregnes av verdien av tjenesten, dvs 6000 kroner. Av de 6.000 kr du har i utgifter får du 1.000 kr i skattefritt bunnfradrag. Deretter skal du egentlig skatte for 4.000 kr. Men fordi du betaler 2.000 kr selv, blir du bare skattlagt for 2.000 kroner.
Hva med vakttelefoner?
Du slipper skatt på mobiltelefonen hvis du legger den igjen på jobben. Da må arbeidsgiveren skriftlig kunne bekrefte at du gjør det. Men dette er lite praktisk for de fleste.
Det som derimot er et verre problem er for de som er pålagt av arbeidsgiveren å ha med telefon hjem i helger og på kvelder som vakttelefon. Dette gjelder for eksempel ingeniører, rørleggere og andre som har utrykningsvakt.
I disse tilfellene må du faktisk skattlegges for denne vakttelefonen også. Det er fordi du har mulighet til å ringe privat på telefonen. En snodig regel! Unntaket er hvis du har «sporadisk bruk», det vil si at du disponerer telefonen mindre enn 30 dager i året, og ikke mer enn 14 dager i en 30 dagers-periode.