Vanilje er verdens nest dyreste krydder

I Norge er prisen mangedoblet og vaniljestenger koster nå 17.000 kroner per kilo. 

HØYT FORBRUK: Forbrukere over hele verden etterspør ekte vanilje, og prisen har skutt i været de siste årene. Bildet er tatt i Madagaskar, vaniljens hjemland.

Foto: Rijasolo AFP
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Etterspørselen etter vanilje globalt har eksplodert de siste årene, og kjørt opp råvareprisene til skyhøye nivåer.

Etter safran, er vanilje nå verdens dyreste krydder. Det merkes i norske dagligvareforretninger, hvor nordmenn har hatt problemer med å få tak i vanilje til julebaksten, skriver Aftenposten.

– Når tilgangen reduseres, går prisene opp. I løpet av et par-tre år er prisen på vanilje blitt firedoblet, forteller Øystein Bu, administrerende direktør hos matvareprodusenten Dr. Oetker Norge og styreleder i Dagligvareleverandørenes forening til Aftenposten.

Ifølge avisen er utsalgsprisen for vanilje 17.000 kroner per kilo i enkelte norske dagligvareforretninger. Imidlertid går prisnivået verst utover bakere og isprodusenter.

Utfordrende vær i Madagaskar

Madagaskar, Tahiti, Mexico og Indonesia er blant landene som produserer råvaren. Madagaskar står for 80 prosent av verdens vaniljeproduksjon.

De høye prisene har ført til at bøndene har høstet vaniljen tidligere enn normalt, og prisene fikk ytterligere bein å gå på da 30 prosent av vaniljeavlingene i Madagaskar ble ødelagt under den tropiske stormen Enawo i mars, skriver Quartz.

Avlingene har også blitt svekket av uvanlig kaldt vær i august og september, mens været brått skiftet til tørt og varmt i november.

På grunn av tidlig innhøsting og dårlig vær, er også den kulinariske kvaliteten på vaniljen forringet.

Det kanadiske vaniljeselskapet Aust & Hachmann skriver i selskapets november-rapport at vaniljemarkedet er svært uforutsigbart, men at prisene neppe vil bli særlig høyere, og at det er lite trolig at prisene kollapser med det første.

Øvrige kilder: Wall Street Journal.

Les også

Nortura om priskrig: – Skammelig

Les også

– Vi har aldri solgt til så lav pris før

Les også

– Vi har mye å lære av våre naboer

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Dagligvarebransjen
 2. Mat og drikke
 3. Forbrukerspørsmål
 4. Jul

Flere artikler

 1. Nå koster vanilje like mye som sølv

 2. Betalt innhold

  Sjømateksporten ned – verdien opp

 3. Prisen på ferske reker til himmels

 4. Annonsørinnhold

 5. – Et gedigent mageplask

 6. Nortura om priskrig: – Skammelig