Disse tallene kan løfte boligbremsen i krisebyen Stavanger

Flere og kjappere salg vitner om at boligsjokket i landets oljehovedstad er i ferd med å letne.

MOT BEDRE TIDER? Her er boligblokker utenfor Stavanger by.
Publisert: Publisert:

– Det er ingen friskmelding enda, men vi tar det positive vi kan få om dagen, sier avdelingsdirektør Jan Georg Løvdahl Byberg ved Eiendomsmegler 1 i Stavanger til E24.

Oljeprisens bratte fall siden sommeren 2014 har utløst investeringsstans og nedbemanninger i bedriftene som holder til i Stavanger – og gitt en krasjlanding i boligmarkedet i «Rogalands hovedstad».

Oljebyens boligeiere har det siste året fått skrelt bort 6,3 prosent av verdien på sine boliger – tilsvarende 315.000 kroner for en bolig som kostet fem millioner for ett år siden.

Les også

Sjeføkonom tror på meglertoppens ville boligspådom

Stødig omsetningsvekst

Men nå er altså pilene i ferd med å peke oppover for Norges største boligbrems.

Meglerbransjen legger frem august-fasit for Stavanger og resten av Norge mandag klokken 11, men allerede nå har E24 fått kloa i noen nøkkeltall:

POSITIV: Jan Georg Byberg, avdelingsleder og eiendomsmegler i Eiendomsmegler 1, Stavanger Sentrum.
  • I august ble det solgt 216 eiendommer i Stavanger, en økning på 28 prosent fra august i fjor – hvor 168 eiendommer ble solgt.
  • Gjennomsnittlig omsetningstid var på cirka 100 dager – langt mer enn de 57 dagene det i snitt tok å snittboligen i august.

Det er Eiendomsmegler 1 som opplyser om salgsøkningen. Byberg forsikrer at tallene inkluderer alle boligsalg i Stavanger, altså ikke bare egen meglerkjede.

– Tar det positive vi kan få

– Det ser ut som at volumet er i ferd med å ta seg tilbake. Det er ikke helt på samme nivå som årene 2013 og 2014, men nok et positivt signal, sier han.

I de to årene han snakker om ble det omsatt henholdsvis 246 og 244 boliger i august.

Les også

Kraftig fall i unges boligsparing: – Håper de ikke har gitt opp boligdrømmen

Omsetningstiden er det verre med, men Byberg fremholder at tallenes tale her blir misvisende negativ.

Han viser til to ting:

Ole Morten Dreyer i Eiendomsmegler Vest.
  • Mange boliger som har ligget i markedet lenge uten napp, selges nå endelig unna – noe også Eiendom Norge meldte om i forrige august. Det er et positivt tegn, men trekker opp gjennomsnittlig omsetningstid.
  • Og hvis man siler ut omsetningstiden for nye eiendommer i markedet, ligger denne på cirka 20 dager – altså vesentlig bedre.

– Troen har kommet tilbake

– Det er derfor grunn til å forvente at omsetningstiden vil synke i løpet av høsten, sier Byberg.

Han er ikke alene om å være positiv.

– Vi merker at troen har kommet litt tilbake hos både kjøpere og selgere nå, sa Ole Morten Dreyer, viseadministrerende direktør og salgsleder hos Eiendomsmegler Vest i Stavanger, til E24 tidligere i august.

– Prissettingen er mer riktig nå, la han til, og viste til at det har tatt tid for selgere å innstille seg på lavere prisnivå.

Også direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendom Norge-direktør Christian Dreyer har nylig uttalt at Stavanger-markedet viser tegn til bedring.

Publisert:

Her kan du lese mer om