Leilighetskjøper: – Det er færre på visning nå

Varierende rapporter fra eiendomsmeglere til tross, kjøpere forteller E24 at de møter færre på visning i dag enn før jul.

SELGER: Eiendomsmegler Anders Langtind sier at det er færre på visning, men at prisantydningene er bedre.

Foto: Eirik Amb Nysveen
Publisert:,

MAJORSTUEN (E24): Like ved Majorstuen T-banestasjon har eiendomsmegler Anders Langtind invitert til visning. Leiligheten på 46 kvadratmeter hadde også visninger forrige helg, uten at det resulterte i noe bud.

– Vi la ut denne leiligheten for fire millioner, da var det to på visning på søndag, og ingen på mandag, sier han til E24.

Én uke senere er prisantydningen redusert med 500.000 kroner.

Langtind som er eiendomsmegler i Privatmegleren Ullevål forteller at den første store visningshelgen i januar ikke var som slutten av fjoråret. De hadde visninger på både hus og leiligheter hvor få eller ingen møtte opp.

– Det har vært markant færre mennesker på visning i indre by, på objekter som har ligget mellom 2,5 og 4 millioner kroner, sier Langtind.

– Responsen har vært varierende, men få eller ingen på visning var ikke noe fenomen vi hadde i siste kvartal 2016, sier han.

Fortsatt prispress

Andre eiendomsmeglere E24 har vært i kontakt med mandag kommer med varierende rapporter om markedet i Oslo, men generelt er inntrykket at markedet fortsatt er hett.

Les også

Beboerne i borettslaget reagerte: Leilighet priset 30 prosent under snittet i bydelen

– Vi må hele tiden rekalkulere hva vi tror leilighetene er verdt. Jeg har aldri opplevd så sterkt prispress i min karriere, forteller daglig leder i Aktiv Eiendomsmegling på Sagene i Oslo, Sverre Tandberg.

Men én typisk trend for Oslo- markedet er de fleste enige om, og det er at ingen vil selge før de kjøper.

– Det blir en spiral, der folk ikke vil selge før de har funnet noe nytt. De er redde for at det kan ta lang tid før drømmeobjektene dukker opp, dersom de prøver å selge før de kjøper, forteller daglig leder i Privatmegleren Aksept på St. Hanshaugen, Ellen Pike.

Bedre prising

Langtind tror at årsaken til at de har hatt færre på visning etter nyttår er sammensatt, men mener at korrekt prising fra eiendomsmeglerne sin side er en én av grunnene.

– Før så lå kanskje noen av disse leilighetene lavere priset, så kjøperne har fortsatt en forventning om at de må betale mye mer enn prisantydning, til tross for at det nå er mer riktig priset, sier han.

Med riktigere prising kan kjøpere få inntrykket av at prisene har skutt enda mer i været, og at en leilighet som i dag er priset til 4 millioner kanskje var priset til 3,5 millioner, men gikk 500.000 over takst før jul.

Meglerstanden i Oslo fikk i løpet av 2016 mye kritikk for lokkepriser, men i begynnelsen av november viste tall fra forbrukerombudet at avviket mellom prisantydning og solgtpris var blitt langt mindre.

PÅ VISNING: Linn Jeanett Falch og kjæresten har vært på leilighetsjakt siden august, og håper nå at de snart kan få signert papirene og bli huseiere.

Foto: Eirik Amb Nysveen

Langtind påpeker også at til tross for at det er lite boliger til salgs i Oslo, er det flere nå enn rett før jul.

– Det er heller ikke til å stikke under en stol at prisene er 20 prosent høyere enn i fjor, og det er ingen ting som vokser inn i himmelen. Folk tenker seg kanskje bedre om, og jo dyrere det blir, jo mer blir folk opptatt av risiko for nedside, sier han.

Les også

Befolkningen øker raskere enn boligbyggingen: Frykter Oslo-prisene skal videre opp

– Litt færre

Linn Jeanett Falch og kjæresten har vært på boligjakt siden august, og begynner nå å se lys i enden av tunnelen, hun merker en forskjell fra visninger i fjor høst.

– Jeg har inntrykk av at det er litt færre på visning, sier hun.

Falch forteller at de ved flere anledninger nærmest sto i kø bare for å komme inn i på visningen.

HAR SETT I TO ÅR: Karen Helena Biørn Rosø, og datteren Thina Amalie Biørn Michelet-Rosø har planer om å flytte til Oslo, men har blitt litt skremt av hvordan prisene har steget det siste året.

Foto: Eirik Amb Nysveen

Leiligheter som har gått langt over prisantydning har vært reglen heller enn unntaket gjennom 2016, og Falch sier at de i høst hadde en del å gå på over prisantydning.

– Vi hadde regnet med 600.000 kroner over, men allikevel har ikke vi fått de leilighetene vi virkelig ville ha, sier hun.

Og ifølge Falch har det ikke vært jakten på drømmeleiligheten som har hindret dem i å kjøpe.

Les også

Over 9.000 utleieboliger står tomme: – Historisk høye tall

– Jeg vil ha nattbord på begge sidene av sengen, og plass til tv foran sofaen, det er de eneste kravene, sier hun.

Hun er ikke bekymret for at prisene skal fortsette å stige, men at de skal begynne å falle.

– Jeg er mer redd for å gjøre et dumt kjøp, også faller prisene. Jeg har ikke lyst til å betale 4 millioner nå, også må jeg selge for 3 millioner om noen år, sier hun.

Også Karen Helena Biørn Rosø, og datteren Thina Amalie er også på boligjakt. De er i dag bosatt i Drammen, men har i lengre tid sett på leilighet i Oslo.

– Jeg syntes det er litt færre på visning nå, i en leilighet i Jacob Aalls gate i høst var det helt fult av mennesker i hele leiligheten, sier Rosø.

Les også

– Vi må hele tiden rekalkulere hva leilighetene er verdt

Les også

16 kvadratmeter i Oslo i 2017: 2,8 millioner!

Les også

Nordmenn bruker minst på bolig i Skandinavia

Her kan du lese mer om