USA: Svindler boligkjøpere

I USA legger stadig flere boligutviklere til videresalgsavgift uten at kjøperen vet om det.

Publisert: Publisert:

Videresalgsavgiften går ut på at når eieren av et hus skal selge boligen videre, må han betale 1 prosent til den opprinnelige boligutvikleren.

Et eldre ektepar på jakt etter drømmehjemmet skrev under på en slik kontrakt og ble dermed bundet til en videresalgsavtale i 99 år, ifølge the New York Times. Dette skjer stadig hyppigere i USA.

Umulig å oppdage

Ofte er avgiften skjult i flere hundre siders vedlegg som noen ganger til og med ikke blir oppgitt av selgeren ved signering av kontrakten.

Videresalgsavgiften går ofte under navnet "kapitalutvinningsavgift" eller "privatoverføringsavgift" og er et resultat av eiendomsselskapenes desperate jakt på inntekter i det svake amerikanske boligmarkedet.

Tikkende bomber

De nye boligprosjektene i USA er tikkende bomber ettersom verdien på mange av eiendommene faller under lånebalansen og det ikke finnes noen mulighet for refinansiering av lån for eierne.

Eiendomsutviklere og boligbyggere håper videresalgsavgiften kan stilles som pant ved fremtidige lån, eller samles i sikkerhetspakker og selges på børsen.

Problemer

For den vanlige kjøper betyr dette at man ved et kjøp av en bolig, for eksempel til 500.000 dollar, må betale 5.000 dollar til den som bygde huset. Når kjøperen skal selge to år senere til en verdi av 750.000 dollar, må den nye kjøperen betale 7.500 dollar til husbyggeren.

Selv om huset taper seg i verdi, er selgeren nødt til å betale avgiften.

Eksperter mener imidlertidig eiendomsutviklerne vil ha problemer med å selge slike avgifter på børsen da det ikke finnes noen garanti for hvor ofte en bolig vil bli solgt i fremtiden.

Les flere nyheter på E24!

Publisert:

Her kan du lese mer om