Venter kamp om bobleluksus til over 3.000 kroner

Etter 17 år i Dom Pérignons kjeller i Épernay er Dom Pérignon Vintage 2002 Plénitude 2 nå tilgjengelig for norske kunder.

Foto: Möet Hennessy
Publisert:

Med en pris per flaske på 3.089,90 kroner skulle man kanskje tro at det var begrenset antall personer som var interesserte i å sikre seg en flaske av «Dom Pérignon Vintage 2002 Plénitude 2», men med 29 flasker i Norge kan det likevel bli kamp om de edle champagnedråpene.

Plénitude-konseptet er ifølge Forbes unikt for Dom Pérignon og går ut på at druer fra samme høsting går med til å produsere tre forskjellige typer av den samme vinen. P1 skal lagres i minst 8 år, P2 slippes etter 16, og P3 ligger til lagring imellom 30 og 40 år.

Sammenlignes '89- og '90 årgangene

Det som preger 2002 årgangen er ifølge champagnehuset en mild vinter, varm og tørr vår og tidlig sommer med regn i august. En klar septembermåned ga modningen som preger årgangen.

Konsentrasjon av frukt og sødmegrad skal ha vist seg å være den høyeste på 20 år, og modningen av druene sammenlignes med toppårene i 1982 og 1990, ifølge champagne-produsenten.

Foto: Möet Hennessy

– Druene som ble høstet i 2002, har en naturlig fyldig egenskap. I «P2» er de utviklet med ekstra lagringstid, sier Vincent Chaperon, kjellermester hos Dom Pérignon.

Chaperon tok over som kjellermester, tidligere i år og overtok da stafettpinnen fra Richard Geoffroy som hadde holdt orden på tønnene siden 1990.

Kaos før jul

Kjellermesterbyttet ble rett før jul markert med champagnen «Vintage 2008 Chef de Cave Legacy Edition». Da ble nærmere 250 flasker tilgjengelig ved utvalgte pol i Norge, og den gang ble Vinmonopolet tømt på ti minutter.

Med 150 kunder i kø ved polet på Aker Brygge, var det den lengste køen før åpning som Vinmonopolets senior produktsjef for spesialutvalget, Arnt Egil Nordlien, noen gang hadde sett på et vinslipp.

Det er dog ikke bare lett å sikre seg en av de 29 flaskene. Denne gangen hjelper det ikke å sove i kø utenfor Vinmonopolet, da denne må spesialbestilles. I likhet med vinslipp hos polet er det også i spesialbestillingskategorien «førstemann til mølla» som gjelder.