CO₂-svikt truer øl- og matprodusenter i Europa: Frykter ølmangel under VM

Øl- og matprodusenter i Nord-Europa sliter med sviktende CO₂-tilgang, og britene frykter ølmangel under fotball-VM. Norske produsenter følger situasjonen.

FRYKTER MANGEL: Det er mangel på CO₂ i Europa, og det kan gi utfordringer for produsenter av mat- og drikkevarer. Så langt melder ikke norske ølbryggere om utfordringer med leveransene, men i Storbritannia sprer frykten seg blant pubene for å gå tom for bobler.

Illustrasjonsfoto: Hansa Borg
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

I en verden som slipper ut over 32 milliarder tonn årlig, skulle man ikke tro at CO₂ var en mangelvare.

Men karbondioksid med en renhet som egner seg til mat- og drikkevarer er et industriprodukt, og nå er flere av Nord-Europas viktigste produsenter av denne CO₂-en stengt.

Det skaper utfordringer for ølprodusenter og matvareprodusenter, særlig i Storbritannia. Ifølge avisen The Guardian kan britene oppleve mangel på enkelte drikkevarer før fotball-VM er over.

Men også Norge kan rammes av CO₂-svikten. Selskapet Praxairs norske enhet advarte denne uken om at tilgangen på CO₂ i Europa er svært knapp.

– Som hos de fleste andre gassleverandører påvirker den nåværende mangelen på rågass våre leveranser av flytende CO₂ og tørris, sier administrerende direktør Sigurd Haukeli i Praxair Norge til E24.

CO₂ brukes blant annet til bobler i brus og øl, til bedøving av dyr på slakterier og til å pumpes inn i vakuumpakker for å hemme bakterier. Tørris er CO₂ i frossen tilstand, og brukes blant annet til å kjøle ned matvarer.

– Vi har varslet våre kunder om leveringssituasjonen og prioriterer helse og sikkerhet mens vi jobber iherdig med å sikre flytende CO₂-leveranser fra andre kilder i regionen, sier Haukeli.

– Verste situasjon på årevis

Praxair er en av de store CO₂-leverandørene i Europa, sammen med selskaper som Messer, Linde og Air Liquide.

Nedstengninger av viktige produksjonsanlegg gjør at den europeiske CO₂-bransjen er i den verste situasjonen på årevis, skrev avisen Gasworld tirsdag.

«Slik situasjonen nå er, klarer Praxair ikke å tilgodese sine kunder med levering av karbondioksid og er derfor nødt til å erklære force majeure», skrev Praxair Norge på sine nettsider denne uken.

Force majeure er en uforutsett situasjon som gjør at et selskap ikke kan oppfylle sine kontrakter.

«Vi har fullt fokus på å forsøke å skaffe flytende CO₂ fra alternative kilder, men med den produktmangelen som nå eksisterer, er dette en svært vanskelig oppgave», la selskapet til.

– Noen kunder har panikk

I Norge blir det blant annet produsert CO₂ ved Yaras anlegg på Herøya i Porsgrunn, men i Storbritannia er tre av de fire største CO₂-produserende anleggene for tiden er ute av drift enten på grunn av vedlikehold eller av tekniske årsaker, ifølge BBC.

Leverandørene av karbondioksid til britiske puber merker frykten for flatt øl under VM, og sier at mange nå vil sikre seg et ekstra lager.

Mark O’Neill i selskapet The Beer and Gas Man leverer til rundt 700 britiske puber og sier til BBC at han måtte lade telefonen sin to ganger før klokken 10 torsdag fordi pågangen fra pubene var så stor.

– Noen kunder har panikk. Én av dem ønsket å bestille 30–40 gassflasker – den normale ordren er på én eller to per uke, sier O’Neill.

Bryggeriet Heineken sa denne uken at Amstel-øl rammes av CO₂-mangelen, ifølge den britiske kringkasteren. Bryggeriet skal ha skrevet til britiske puber og sagt at det kan bli begrensninger på leveransene fremover.

– Vi følger situasjonen sammen med våre leverandører, for å minimere forstyrrelser som kan skje, sier talsmann Eddie Gershon i pubkjeden Wetherspoons, ifølge The Independent.

Frykter også for maten

– Vi forstår at knappheten kan vare i minst de neste par ukene, og at en leverandør allerede har vært i kontakt med sine kunder for å melde fra om force majeure, sier den britiske drikkevareforeningen BBPA.

– Gitt tiden på året og fotball-VM, så har denne situasjonen oppstått på et uheldig tidspunkt for bryggeribransjen, sier direktør Brigid Simmonds i BBPA ifølge Associated Press.

Også matvarebransjen frykter mangelen på karbondioksid, og kyllingprodusentenes forening og mat- og drikkevareprodusentenes forening i Storbritannia ber regjeringen ta grep for å sikre tilgangen på CO₂, ifølge Food Manufacture.

– Kjent med leveringsutfordringer

Den norske kjøttbransjen kjenner til utfordringene i det europeiske markedet for karbondioksid til industrielt bruk, men selskapet Nortura sier det ikke har hatt noen utfordringer med CO₂-mangel så langt.

– Vi er kjent med problemstillingen. Per nå har vi ikke merket noen konsekvenser av det, men vi er kjent med at det er noen leveringsutfordringer, sier assisterende kommunikasjonsdirektør Eskil Pedersen i Nortura til E24.

– Vi er veldig avhengig av å få levert CO₂, og er oppmerksom på situasjonen. Det er kontroll over situasjonen per nå, for vår del, legger han til.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Vin
  2. Fotball
  3. Storbritannia
  4. Mat og drikke

Flere artikler

  1. – Ikke en planlagt stopp

  2. CO2-mangel gir vanningsforbud

  3. Stanser ølproduksjon etter CO₂-mangel

  4. Produksjonen i gang igjen: Nok CO₂ til ølproduksjon

  5. Vanvittig rekord i salget av flaskevann