Sjeføkonom: – Danmark gir opp valutaen i løpet av året

Sjeføkonom tror ikke på den danske sentralbankens forsikringer om at den vil forsvare danskekronen uansett. Andre mener Danmarks fastkursregime står fjellstøtt etter over 30 år.

SKVISES: Sjeføkonom tror presset mot den danske kronen vil bli for stort, og tror danskene når som helst kan bytte ut kronen til fordel for euro.

Danmarks Nationalbank
  • John Thomas Aarø
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

– Jeg tror det er ganske sikkert veddemål at Danmark gir opp valutaen i løpet av året, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika til E24.

Etter at Sveits i forrige uke måtte slippe sitt såkalte gulv på sveitserfrancen mot euro, såkalt valutagulv, har Danmarks valuta vært under hardt press.

– Det kan skje til helgen, eller i hvilken som helst helg. Enhver mandag kan vi våkne opp til nyheten om at Danmark har gått inn i euroen, sier Andreassen og legger til:

– Dette er et land som ikke har kommet seg til hektene igjen etter finanskrisen. Dette er ikke Sveits. Det er ingen grunn for Danmark å holde på valutakursen. I disse dager er det direkte farlig.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika

Jo Andre Aakvik

– Er det euroen du mener de må erstatte kronen med?

– Ja. Og jeg er ganske sikker på at det kommer i løpet av året.

– Danskene har alltid hatt en frykt for å bli slukt av Tyskland og et symbol har vært en uavhengig dansk krone. Nå er spørsmålet om denne pengepolitikken som er en symbolpolitikk burde opphøre.

– Tror du ikke på danske myndigheters forsikringer om at valutakurspolitikken ligger fast?

– Det må de alltid si. Dagen før sveitserne slapp francen sa de det samme. Så det legger jeg ikke så mye vekt på. Man må stå last og brast inntil man skifter mening.

Les også: Danmark presset til nytt rentekutt

Slik presses danskekronen

Danmark har sin egen valuta, men styrkeforholdet mellom euro og danske kroner styres av et politisk mål om at en euro skal koste mellom 7,29 og 7,63 kroner. Konkret mål er en europris på 7,46 danske kroner.

For å få til dette, kjøper og selger den danske sentralbanken danske kroner jevnlig. Det gjør de ved bruk av sine reserver av utenlandsk valuta.

Men etter at Sveits sjokkerte med sin politikkendring torsdag i forrige uke, ga det et betydelig press mot den danske kronen, noe som vil si at det kjøpes unormalt mye danske kroner. Da styrker den danske kronen seg, noe som betyr at prisen på euro har falt.

For at sentralbanken da skal kunne opprettholde det ønskede vekslingsforholdet, må den selge danske kroner og kjøpe internasjonal valuta. Problemet er at det blir dyrt i lengden.

Og det Andreassen mener med «farlig» i avsnittet over, er at den danske sentralbanken kjøper så mye utenlandske verdipapirer i et forsøk på å svekke den danske kronekursen, at de får et voldsomt kurstap dersom de etter hvert blir nødt til å gi opp sitt forsvar av valutakurspolitikken.

Fredag skriver Bloomberg at estimater gjort av Handelsbanken viser at den danske sentralbanken kjøpte utenlandsk valuta for 50 milliarder danske kroner fra 15. til 20. januar.

Les også: Derfor er danskekronen truet

Plenty av kroner

Sentralbanken i Danmark opplyser på sin side at den på ingen måte skal gi opp.

– Vi har plenty av kroner, sier kommunikasjonssjef Karsten Biltoft i danske Nationalbanken til Bloomberg.

– Vi har verktøyene nødvendig, i form av endringer i renten og intervensjoner og vi har en tilstrekkelig tilførsel av danske kroner.

– Vil strekke seg veldig langt

Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets i Norge ser ikke bort fra at Danmark kan komme til å gå inn i euroen.

Valutaanalytiker Nils-Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets

John Thomas Aarø

– Hvis usikkerheten vedvarer, så er det klart at det kan være en mulig løsning. Men det vil avhenge av de kreftene som driver euroen nå, sier Knudsen til E24.

I utgangspunktet tror ikke Knudsen at det vil gå så langt at danskene gir opp sin egen valuta.

– Man skal huske på at Danmark har støtte fra ESB. Både Danmark og ESB vil strekke seg veldig langt for å holde på det man har, sier han.

– For en spekulant kan det være nok til at man holder fingrene av fatet, legger han til.

Derfor mener han at danskene både beholder danskekronen og den valutakursen de nå har blitt vant til.

– Per i dag tror jeg ikke det er så stor sannsynlighet for av valutakoblingen ryker, sier Knudsen.

Les også: Sveits presset Danmark til rentekutt

– Urokkelig

Sjeføkonom Helge Pedersen.

Nordea

Den danske sjeføkonomen Helge Pedersen i Nordea tror også at sentralbanken vil lykkes med sine tiltak.

«Det er en klar manifestasjon av det faktum at Danmarks faste

valutakurspolitikk, som har vært en hjørnestein i den økonomiske politikken siden begynnelsen av 1980-tallet, er urokkelig», skriver Pedersen i Nordea i et notat, gjengitt av Bloomberg.

Pedersen tror sentralbanken «med stor sannsynlighet vil være tilstrekkelig for å sikre at ro gjenopprettes i det innenlandske valutamarkedet».

Rovdyrene lukter blod

– Det er ingen tvil om at presset på den danske kronen nå har økt. Her er det rovdyrene som lukter blod, sier Magne Østnor, valutastrateg i DNB Markets, til E24.

Det spekuleres nå i om «rovdyrene» vil angripe kronen med sikte på å få Danmark til å gi opp fastkursen. Da vil spekulantene kunne tjene stort på å sitte med danske kroner.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets

De danske rentekuttene kommer som en direkte følge av at Sveits i forrige uke ga opp å holde sveitserfranc fast mot euro og at Den europeiske sentralbanken torsdag varslet massive tiltak for å skape økonomisk vekst i Europa.

– Når den ene fastkursen ryker, ser man seg rundt og forsøker å finne nestemann, sier Østnor.

Aggressiv handel

Det finnes mange måter å handle i valutamarkedet.

Det vanligste er at man går gjennom en bank. Dermed blir det banken som vises i markedet, ikke selve kjøperen.

Østnor i DNB Markets forteller at den danske sentralbanken selv har handlet valuta åpent i markedet.

Dette er ikke den vanligste måten sentralbanker kjøper valuta på, forklarer han.

– De viser ansikt og viser at de er der. Det er en aggressiv måte å handle på, og viser at dette skal de forsvare med nebb og klør, sier valutastrategen.

– Øker sårbarheten

– Hvilke konsekvenser vil det få for Norge om danskene gir opp kronen, sjeføkonom Andreassen?

– Ikke så mye siden danskene gjennom valutaen egentlig er å regne som et euroland. Men det vil øke vår sårbarhet for at også vi får en fremtidig kapitalinngang. Med dette mener han økt sannsynlighet for at norske kroner blir offer for samme press den danske nå opplever.

– Ligger fullstendig og aldeles fat

Danmarks økonomiminister Morten Östergaard nummer to fra høyre.

Bertil Ericson

Danske politikere har bredt vist sin støtte til tiltakene den danske sentralbanken nå tar for å sikre fast.

– Fastkursen ble innført da jeg var seks år, og den rører vi ikke ved. Jeg vet ikke om en eneste politiker på Christiansborg som synes det er en god idé, sa den danske økonomiministeren Morten Østergaard til nyhetsbyrået Ritzau etter torsdagens rentekutt.

Christiansborg slott huser den politiske makten i Danmark.

– Fastkurspolitikken ligger fullstendig og aldeles fast, og det har den gjort siden 1982. Nationalbanken har med hell forsvart kronekursen, først mot D-mark og siden mot euro da den ble innført, sier Østergaard.

Fastkursregimet har altså vart i godt over 30 år, og enda lenger hvis man regner kronens lås mot den europeiske fellesvalutaen som ble innført på syttitallet.

Før nittitallet måtte danskene justere kursene de var låst på, og målet for ordningen har vært å ha en lav ogs stabil inflasjon i Danmark.

Les også

Derfor er danskekronen truet

Les også

Danmark vil ikke bøye seg for «valutahaiene»

Les også

Danmark presset til nytt rentekutt

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Danmark vil ikke bøye seg for «valutahaiene»

  2. Skråsikker på dansk valutaseier: – Nå vil markedet lære på den tøffe måten

  3. – Danmark har brukt 50 mrd. på valutaforsvar – på fire dager

  4. Annonsørinnhold

  5. Nå har danskene brukt 198 milliarder på «kronekrigen»

  6. Tror fortsatt Danmark vinner kronekrigen