Slik rammes norske utenlandsstudenter av kronefallet

Norske studenter i utlandet har fått mindre å rutte med, etter at kronen er kraftig svekket i flere av de populære studentlandene.

DYRERE: Kronen gjør retrett og lommeboken til norske utenlandsstudenter blir tynnere. Grafen viser kronen mot euro de siste tre månedene. Bildet er et illustrasjonsfoto.

DYRERE: Kronen gjør retrett og lommeboken til norske utenlandsstudenter blir tynnere. Grafen viser kronen mot euro de siste tre månedene. Bildet er et illustrasjonsfoto.

Publisert:,

Den siste tiden har den norske kronen svekket seg betraktelig.

Mens én euro i begynnelsen av september kostet rundt 8,14 kroner, måtte man mandag ut med hele 8,80 kroner.

Det er godt nytt for det eksportrettede næringslivet.

Men for nordmenn i utlandet – som får kroner inn på konto, og betaler i euro for husly og i butikken – betyr det imidlertid i praksis mindre å rutte med.

ANSA-president Madeleine Mowinckel får tilbakemeldinger fra studenter i land der skolepengene er høye. Disse merker kronesvningene mest.

Blant dem som merker kronefallet sterkest, er de norske studentene som lever på støtte fra Lånekassen i utlandet.

De har allerede fått mindre og rutte med, og dersom kronen faller ned mot finanskrisenivå på 10 kroner euroen, slik enkelte eksperter åpner for, vil det bli enda strammere:

Eksempelvis koster en gjennomsnitts studenthybel i Irland, som er et svært populært studiemål for nordmenn, om lag 540 euro i måneden.

Annonsørinnhold

Dette tilsvarer 4.730 kroner med dagen kurs.

Dersom kursen stiger til 10, må norske studenter ut med 670 kroner mer i måneden i husleie.

Dette tilsvarer altså 3.960 kroner mer for bolig per semester.

Har fått reaksjoner

I studieåret 2013 valgte over 15.746 norske studenter å reise utenlands for å studere. 6.088 av disse var menn, mens 9.658 var kvinner.

Dette er de mest populære studielandene - og så mye dyrere har det blitt:

  • Storbritannia: Et pund koster 11,16 kroner - nesten 12 prosent mer enn for seks måneder siden
  • Danmark: En dansk krone koster 1,18 krone - nesten ni prosent mer enn for seks måneder siden
  • USA: En dollar koster 7,17 kroner - 20 prosent mer enn for seks måneder siden
  • Polen: En polsk zloty koster 2,11 kroner - nesten syv prosent mer enn for seks måneder siden
  • Australia: En australsk dollar koster 5,94 kroner - over syv prosent mer enn for seks måneder siden

Leder Madeleine Mowinckel i Association of Norwegian Students Abroad (ANSA) forteller at de har fått kraftige reaksjoner på valutasvingningene fra studenter i land med høye skolepenger.

– Når lånet som skulle gå til levekostnader plutselig må dekke skolepengene, da blir studentene bekymret, sier Mowinckel til E24.

Hun er likevel klar på at levekostnadene er noe studentene selv må ta ansvar for, og at de fleste vil klare seg helt greit med en mer nøktern levestil.

– Det er likevel fortsatt et problem at de fleste utenlandsstudentene gjerne blir sittende igjen med svært høy gjeld når de er ferdige med utdannelsen, sier hun.

– Rentepåslaget i dette statsbudsjettet vil gjøre dette enda vanskeligere for utenlandsstudenter. Vi mener at dette må rettes på slik at det ikke blir vanskelig for utenlandsstudenter i ettertid, sier Mowinckel.

Merker usikkerheten

Monica Beeder (21) studerer politisk økonomi ved Universitat Pompeu Fabra i Barcelona, og er ANSA-leder i Spania.

Hun mener at studentene først og fremst merker den økte usikkerheten valutakurssvingningene medfører.

– Det kan være et problem. Akkurat nå går det greit, men jeg har tidligere gått på skole i Frankrike, og da kunne det også svinge. Det er sånt man merker, sier hun.

For de norske studentene i Spania gir det relativt lavere kostnadsnivået i landet ganske solid kjøpekraft. Dermed er det få av dem som ser seg nødt til å jobbe ved siden av studiene.

Monica Beeder studerer i Barcelona. Hun merker økt usikkerhet rundt kronen.

Beeder minner også om at det er mange som har det strammere enn nordmennene.

– Vi har bedre trygghet gjennom pengene vi får fra Lånekassen enn mange andre her har, selv om det er litt svingninger, sier hun.

Kan svekkes ytterligere

Situasjonen med den svake kronen kan imidlertid komme til å bli enda mer utfordrende, skal man tro ekspertene.

– Vi har sett 10 kroner gjennom finanskrisen. Vi kan ikke utelukke at kronen svekker seg til dette nivået, sa valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til E24 i forrige uke.

Eek-Nielsen ser for seg en noe sterkere krone enn dette, men påpeker at den siste tidens kursutslag har vært bemerkelsesverdige.

– Kronesvekkelsen har vært ekstrem. Vi har en svak krone mot de aller fleste andre valutaer, som for eksempel mot den svenske kronen, pund, euro og dollar. I snitt er det bare fremvoksende økonomier som kan skilte med en svakere valuta enn den Norge har, sier han.

Nå kan i tillegg et rentekutt være på trappene.

– Vi har nå tvilt oss frem til at vi får et kutt allerede neste uke. Om Norges Bank ikke gjør det allerede neste uke, regner vi i hvert fall med at Øystein Olsen sier at hovedstyret har vurdert rentekutt, og at de sier det er en betydelig sannsynlighet for rentekutt fremover, skrev Handelsbankens makroøkonom Marius Gonsholt Hov i en oppdatering før helgen.

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold