Fjerning av EUs melkekvote skaper frykt for melkekrakk
I 30 år har europeiske bønder ikke kunnet utvide melkeproduksjonen på grunn av EU-regler. Fra og med 1. april ble det fritt frem for storproduksjon av melk til Asia og Afrika.
Melkekvotene i EU har i årevis vært et omstridt tema blant medlemslandene.
Hensikten med å sette et tak på produksjonen var å unngå reprise av melkekrakket på 80-tallet.
Det var nemlig melkekrakk det endte med sist gang europeiske bønder produserte melk uten restriksjoner.
På begynnelsen av 80-tallet raste prisene, og landene satt igjen med vareoverskudd til å danne fjell av smør og elver av melk.
Hit går melkepengene dine
Men mye har forandret seg siden den gang. Det er færre bønder i Europa og ny teknologi gjør det mulig å forsyne land utenfor EU med melk og smør, slik at overskudd kan eksporteres.
Blant middelklassen i Asia er europeiske melkeprodukter svært ettertraktet, og etterspørselen er ventet å stige de neste årene, ifølge Financial Times.
Nå har EU opphevet melkekvotene. Det blir omtalt som den viktigste landbrukspolitiske regelendringen i EU på 30 år, blant andre av den irske landbruksministeren Simon Coveney.
Tine skal kutte for 750 millioner kroner
Tyskerne og irene jubler
Fjerningen av melkekvotene har fått storbønder i «melkebeltet» til å juble. Det europeiske melkebeltet omfatter Irland, Benelux-landene, Tyskland, Danmark, Sverige, Finland, Polen, Latvia og Litauen.
Storbønder har inntil 1. april fulgt nøye med melkeproduksjonen på gården. Blir det mer melk enn kvotene tillater kan ikke bøndene eksportere melken. Kvotene betyr at melken må gå i vasken.
Især irske bønder, som eksporterer godt over halvparten av melken, har vært opprørt over den overnasjonale politikken i takt med etterspørselen fra land som Kina har økt.
- Det er som å drive gård med håndbrekket på. Nå har vi en sjanse til å utvide produksjonen, sier den irske bonden Shane O’Loughlin til Financial Times (NB: Krever innlogging).
The Irish Farmers' Association (IFA) anslår frislippet vil gi 9.5000 arbeidsplasser i landbruket og 1,3 milliarder euro mer i eksportinntekter for irske bønder.
I Tyskland er the German Farmers' Association (DBV) positiv til å fjerne melkekvotene. Landet er verdens største melkeprodusent og storbønder har rustet gården til høyere melkeproduksjon fra 1. april, ifølge den tyske nettavisen DW.de.
Virke kritisk til Tines markedsrolle
Småbønder er skeptiske
Imidlertid er flere småbønder skeptiske til frislippet. Mens storbøndene har økonomiske muskler til å utvide produksjonen og senke prisene, frykter bønder med mindre bruk at frislippet vil gi lavere melkepriser.
- Vi virkelig redde for at produksjonen skal eksplodere og at vi ikke blir i stand til å betale regningene. Sønnen min har allerede gitt opp ideen å ta over melkeproduksjonen. Vi har en flott gård, det er synd hvis det vi har bygd opp er bortkastet, sier den belgiske bonden Yvan Deknudt til AP under en demonstrasjon i Brussel.
The European Milk Board, som organiserer melkebønder i 13 EU-land, mener melkekvotene bør opprettholdes for å unngå et nytt melkekrakk.
- Priskollaps er uungåelig. Den neste krisen er på vei, advarer lederen, Romauld Schaber, i organisasjonen.
Det har brutt ut flere demonstrasjoner i Brussel mot frislippet. Småbønder satte fyr på flaggene til store meieriaktører som Nestle og Danone. Nestle er verdens største produsent av morsmelkerstatning, mens Danone er verdens største produsent av ferske meierivarer.