Sjeføkonom om boligmarkedet: – Vi vet ingenting

For to uker siden mente sjeføkonom Nejra Macic at coronaviruset som senket børsene, kunne ha motsatt effekt på boligprisene. Nå er hun i villrede.

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret
 • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

– Kanskje er hele hysteriet avblåst om en måneds tid, sa sjeføkonom Macic i Prognosesenteret til E24 for 14 dager siden.

Da hadde Hovedindeksen på Oslo Børs falt nær ti prosent den siste uken. Fryktindeksen Vix hadde skutt opp til sitt høyeste nivå siden 2011, og i Norge var 19 personer smittet av coronaviruset.

I dag er situasjonen en ganske annen:

Siden 1. mars har Hovedindeksen rast 18,7 prosent. Torsdag falt den nær ni prosent på én dag. Samme dag nådde fryktindeksen Vix sitt høyeste nivå siden finanskrisen i 2008. I Norge er over 1.000 personer testet og bekreftet smittet av viruset, og med de mest inngripende tiltakene som er innført i fredstid, er Norge praktisk talt stengt.

Nå råder usikkerheten rundt både hvordan den globale økonomien, norsk økonomi - og det norske boligmarked vil utvikle seg fremover.

Bakgrunn: Slik kan coronaviruset smitte boligmarkedet

Les også

DNB kutter boliglånsrenten med opptil 0,35 prosentpoeng

Umulig å forutse

– Jeg tenker at jeg ikke har peiling. Nå har vi fått prognoser fra helsemyndighetene om at toppen er nådd i sommer, sier Macic i dag.

– Jeg aner ikke om det er riktig, men de burde i alle fall vite mer enn meg og alle andre. Hvis vi må vente ytterligere to måneder, så er det helt katastrofe for alle ledd, legger hun til.

I en tidlig risikovurdering i slutten av februar anslo Folkehelseinstituttet at under 100 nordmenn ville være smittet av coronaviruset innen påske.

Rundt en måned før påske, og med over 1.000 smittede, har FHI erkjent at den prognosen var feil. I en ny risikovurdering skisserer FHI et scenario der opptil 2,2 millioner vil bli smittet, og opp til 780.000 syke, av viruset.

Sjeføkonom Macic mener at alle spådommer om hvordan viruset vil påvirke boligmarkedet, blir ren spekulasjon som ikke vil gjøre noe annet enn å forvirre folk.

– Vi vet ingenting, sier hun.

– Hvis vi tenker tilbake til hvordan vi tenkte for bare en uke siden, så tenkte vi ikke at det skulle bli sånn, og at alvorlighetsgraden skulle stige så kraftig. Om en uke tenker vi kanskje at vi var naive i dag. Vi klarer ikke forutse noen ting.

Corona-påført hjemmekontor? Slik får du jobben gjort likevel (krever innlogging)

Les på E24+

Slik kan Olsens krisegrep redde boliglånet ditt

– Må komme flere tiltak

Fredag morgen tok Norges Bank krisegrep. For første gang siden finanskrisen satte banken ned renten utenom rentemøte – fra 1,5 prosent til 1,0 prosent. I tillegg fikk bankene litt mer spillerom, da Norges Bank lettet på kravet til kapitalbufferen.

Noen timer senere kom regjeringen med strakstiltak for å redde økonomien og næringslivet. Tiltakene inkluderer blant annet redusert lønnsplikt ved permittering og endring av skattereglene for å hjelpe bedriftene.

– Vi får vente og se hvordan økonomien reagerer på stimulansen, og om spredningen fortsetter, sier Macic.

Hun understreker at tiltakene fra Norges Bank og regjeringen er positive. Samtidig er hun tydelig på at det må komme mer.

– Og det tror jeg nok at det kommer til å gjøre. Dette er bare starten, sier hun.

Les også

Her er regjeringens krisetiltak

– Bolighandelen er underordnet

For å redusere smittefaren kom Eiendom Norge fredag med ny bransjestandard for boligvisninger. Dette medfører blant annet full stans i store fellesvisninger.

Administrerende direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund har lørdag formiddag vært i kontakt med flere erfarne eiendomsmeglere. Han forteller at flere nå holder visning etter avtale, fremfor fellesvisning. I tillegg melder noen at visninger er avlyst.

Samtidig opplever han fremdeles aktiviteten og interessen for boliger på finn.no som normal.

– Nå får vi bare se. Når samfunnet stopper opp, så må vi ta høyde for at aktivitetsnivået vil falle.

Dette er imidlertid ikke noe folk skal bruke energi på å bekymre seg for nå, mener han.

– Nå handler det om liv og helse, samt å redde bedrifter og arbeidsplasser. Bolighandelen er underordnet nå. Hvis vi får en «time out» i noen uker, så betyr det at man venter med kjøp og salg. Mer dramatisk er det ikke, sier han.

BER FOLK HOLDE HODET KALDT: Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.
Les også

Meglerbransjen stanser store fellesvisninger

– Finnes hjelp å få

Likevel har han forståelse for at dagens situasjon vil by på ekstra utfordringer for noen. Blant annet for dem som nå har kjøpt bolig og deretter fått beskjed om at de blir permittert.

– Det å bli permittert er selvfølgelig dramatisk mentalt og skaper stor uro. Da tror jeg det er viktig at man ikke først og fremst bekymrer seg for en boligskvis. Her finnes det hjelp å få, sier han.

Han viser til at bankene har fått mer spillerom.

– Nå som bankenes kapitalbuffer er senket, så har de mer spillerom til å gå med på betalingsutsettelser for eksempel. Bankene strekker seg langt, og kundene strekker seg langt. Tvangssalg lønner seg ikke for noen, sier han.

Les også

Forbrukerministeren åpner for å vise alt nordmenn har i gjeld

Tror ikke på bråstopp

Han trekker også frem de som har kjøpt ny bolig og nå skal selge sin gamle.

– Det er ingen som er nødt til å selge når man er i en unntakstilstand som nasjonen er i nå. Snakk med banken om finansiering. Man får solgt når markedet gjenoppretter seg, sier Geving.

Sjeføkonom Macic i Prognosesenteret ber også om at folk tenker løsninger. Hun tror ikke at det vil bli noen full stopp i boligmarkedet.

– Jeg synes en del dømmer dette nedenom og hjem, men jeg er ikke der. Det finnes mange løsninger nå, og hvis man har litt godvilje så kan man få til visninger. Folk skal nok klare å kjøpe og selge selv i disse tider.

– Det er en balansegang mellom å være fornuftig og å hindre spredning. Vi kan ikke gi opp livet helt. Hvis alt stopper opp, så blir det hundre ganger verre, sier hun.

Les også

Olsen håper å mildne corona-nedturen: – Selv i de verste scenarioene, så går det bra til slutt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Bolig
 3. Boligmarkedet
 4. Prognosesenteret
 5. Coronaviruset
 6. Norges Eiendomsmeglerforbund
 7. Nejra Macic

Flere artikler

 1. Slik kan coronaviruset smitte boligmarkedet

 2. Meglersjef: Boligmarkedet tilbake til normalen

 3. Regjeringens buffer-retrett kan gi boligbrems: – Ble litt av en bombe

 4. Tror ikke boligprisoppgangen er over: Venter «visningsrush» i fellesferien

 5. Corona-eksplosjon i hyttesalget: – Helt ekstremt