Solgte bolig 400.000 under prisantydning - mulig kjøper fikk ikke beskjed om bud

Fire søsken mener de gikk glipp av en mulig budrunde da de solgte en enebolig i Tromsø. Samtidig sier et par at de var klare til å by, men at de ikke fikk beskjed om det siste og avgjørende budet.

Hanna Semb solgte en enebolig i Tromsdalen med søsknene sine. De mener at de kunne fått en høyere salgssum, om et par som allerede hadde bydd på huset fikk vite om det siste budet. FOTO: RONALD JOHANSEN
Publisert: Publisert:

Hanna Semb og søsknene prøvde i flere måneder å få solgt en enebolig i Tromsdalen i 2021.

Samtidig var Roy-Arne Johannesen og Marte Karoline Ripman på utkikk etter et hus i dette området.

– Vi var på visning og så at huset hadde et flott potensial. Det lå i nærheten av familien til Marte. Vi ble veldig interessert i huset, sier Johannesen til iTromsø.

Prisantydningen var på 5,99 millioner kroner. Paret var ikke villige til å gå så høyt, men prøvde heller å gjøre et godt kjøp. De la derfor inn et bud en halv million kroner under takst.

Etter at det kom inn et høyere bud, også det godt under takst, fikk Johannesen beskjed om at selgerne ikke ønsket å selge under prisantydning.

– Da sa jeg at jeg ikke ville kaste bort meglerens eller selgernes tid på å by så lavt. Da huset ikke ble solgt, ba jeg megleren holde meg oppdatert om de var interessert i å selge under takst, sier han.

Boligen ble solgt

Halvannen uke senere tikket det inn et nytt bud, denne gang på 5,6 millioner kroner. Budet ble levert inn fredag i 14-tiden, med akseptfrist klokken 11.00 dagen etter. Her ble Johannesen varslet.

– Klokken 17.00 på fredagen sendte jeg megleren en melding og spurte hva selgerne tenkte om budet, sier Johannesen - og forteller at han ble overrasket over svaret fra megleren:

«Hei Roy. Boligen ble solgt til 5,6 etter budforhandling i dag. Beklager.»

Her fikk Roy-Arne Johannesen vite at boligen de var interessert i, var solgt.

Det som hadde skjedd i mellomtiden var at det var kommet et nytt bud, fortsatt på 5,6 millioner - men med kortere frist. Nå klokken 16.00 samme dag.

Hanna Semb og søsknene forsøkte et motbud som ble avslått, men endte opp med å si ja til det nye budet.

Det var disse forhandlingene Johannesen reagerer på at han aldri fikk vite om.

– Jeg skjønner ikke hvorfor jeg ikke ble kontaktet. Jeg sendte meldingen til megleren tre timer etter at det første budet var kommet inn, og hadde sagt til megleren tidligere at de måtte kontakte meg om de ville forhandle på pris, sier han, og legger til:

– Det var kjipt at vi ikke fikk vært med på den avgjørende budrunden! Vi hadde jo lyst på det huset.

Meglerselskapet sier at deres opplysninger tilsa at Johannesen ikke hadde finansiering til summen huset ble solgt for. Les deres fulle tilsvar nede i saken.

Selgerne sier de hadde fått beskjed om at det ikke var andre interessenter på dette tidspunktet:

– Det vi fikk høre var at megler hadde sjekket dem ut av saken, sier Hanna Semb. Hun er en av fire søsken som sammen solgte huset, til slutt 400.000 under takst.

– Grunnen til at vi solgte for 5,6 millioner kroner var at prosessen tok veldig lang tid. Vi hadde fått flere bud tidligere, men innså at nå må vi selge. Her hadde vi sittet på huset i syv måneder. Det var et dødsbo. Det er ikke gratis å ha et hus stående, sier hun til iTromsø.

Mener de kunne fått høyere pris

Det siste budet - som huset til slutt ble solgt på - mener søsknene at alle interessentene skulle ha fått beskjed om.

– Da vi fikk et avslag på motbudet, skal de neste budene sendes ut til de andre, så andre kan slenge seg på budrunden. Megler kan ikke bare si at de andre interessentene er sjekket ut, sier Semb.

Hun sitter med en følelse av at de kunne ha fått en høyere pris for huset.

– Vi mener vi kunne solgt dette for enda mer. Kanskje har vi tapt penger. Det er jo veldig kjipt.

MULIG ERSTATNING: Advokat, Carl Bore har vurdert saken. Han vurderer at selgerne kan ha krav på erstatning og prisavslag fra Sne Eiendomsmegling.

– Kan ha krav på erstatning

Carl Bore er advokat med møterett for Høyesterett, med kontraktsrett som sitt spesialistfelt. Han har vurdert denne saken:

– Med informasjonen jeg har om saken, har selgerne og den forbigåtte budgiver rimelig klagegrunn, og selger kan ha krav på erstatning og prisavslag fra meglerforetaket, sier Bore til iTromsø.

Han mener Roy Arne Johannesen fortsatt burde blitt behandlet som reelt interessert.

– Selger hadde krav på at interessentene ble orientert om nye bud, så lenge det var mulig å gi de beskjed. De hadde lagt inn et bud tidligere og indikert for megler at de var interessert i å by mer så lenge nivået lå under takst. Det at de på ny henvendte seg til megler med en SMS, viser at budrunden ikke var ferdig i deres hode. De var fortsatt interessert i eiendommen, sier han til iTromsø.

Bore understreker at en megler også bør håndtere interessenter som er «forsiktige i prosessen».

Partner og eiendomsmegler i Sne Eiendomsmegling, Ivar Nerdal sier meglerne må gi råd ut fra informasjonen de har tilgjengelig til enhver tid.

Meglerselskapets versjon

Det var selskapet Sne Eiendomsmegling som håndterte salget.

Søsknene Semb betakte 100.000 kroner for deres tjenester, men har klaget på flere punkter ved tjenesten de har betalt for. Sne Eiendomsmegling har brukt mye tid på å vurdere klagen.

– Vi er ikke fornøyd med at de er misfornøyd med tjenestene de har fått. Vår målsetting er at alle kundene skal være fornøyd,, sier partner og eiendomsmegler i Sne eiendomsmegling, Ivar Nerdal.

Han bekrefter at det tok lang tid å få solgt boligen. Selv om 37 personer hadde oppgitt seg som interessenter.

– Hvis det er slik at det var en interessent som ikke ble informert, skjønner vi at en kunde er forbannet. Men vi gir råd ut fra informasjonen vi har tilgjengelig til enhver tid, sier Nerdal.

Meglerselskapet har gått gjennom kommunikasjonen de hadde med den potensielle kjøperen Roy-Arne Johannesen.

– Vi har registrert 17 rene kontaktpunkter med ham. Det kan være i form av budvarsel, samtaler på telefon og mail. Vi forsto det slik at de ikke hadde finansiering til å gå høyere enn budet de la inn på 5,5 millioner kroner, sier megleren og legger til at Johannesen bare la inn ett bud:

– Denne interessenten reagerte ikke på andre bud, som var gitt bare 25.000 kroner høyere enn det de selv la inn. Så er det rett at vedkommende sa at han ønsket å bli orientert.

Johannesen og samboeren ble dermed ikke vurdert som aktuell til å by over budet som til slutt ble akseptert.

– Vår vurdering var at det bare var én reell interessent som kunne gå opp til nivået boligen ble solgt for. Hadde vi vurdert det som sannsynlig at Johannesen kunne legge inn et høyere bud, ville vi selvsagt fulgt ham opp. Men ut fra informasjonen vi hadde, vurderte vi det som tilnærmet utenkelig, sier Nerdal og legger til:

– Generelt råder vi interessenter til å synliggjøre for megler om man for eksempel har fått finansiering.

– Men det er vel mulig å ordne finansiering fra han la inn bud til en budrunde to uker senere?

– Absolutt! Hadde vi hatt en heads up på det, hadde det hjulpet. Hadde vi visst det, ville vi selvsagt ikke gitt de rådene vi ga.

Advokatfirmaet Mettevoll har på oppdrag av Sne vurdert klagen fra selgerne.

– Advokaten som har vurdert saken er tidligere seksjonsleder i finanstilsynet, og en autoritet på området. Han konkluderte med at vi ikke har gjort formelle feil, sier Nerdal fra meglerkontoret.

PS! Hanna Semb opplyser til iTromsø at de har sendt en klage på Sne til Reklamasjonsnemnda for Eiendomsmeglertjenester.

Publisert:

Her kan du lese mer om