Strømprisene

Bedriftseier byttet til fastpris i 2020: – Så ikke for meg at jeg ville spare så mye

Eivind Seigerud er en av få norske bedriftseiere som har valgt å inngå fastprisavtale på strøm. Han har derfor hatt lave skuldre gjennom strømprisrekordene de siste månedene.

Sykehjemmet «Fagertun Trygt og Trivelig» har et høyt årlig strømforbruk og byttet til fastpris for å få bedre forutsigbarhet.
 • Ada Lea
Publisert:

2021 var et eksepsjonelt strømår med rekordhøye strømpriser. Mange husholdninger og bedrifter fikk sjokkstrømregninger i postkassen, som kransekakebakeren i Askim som fikk et helt års strømutgifter på to måneder.

Eivind Seigerud, som driver sykehjemmet «Trygt og Trivelig» på Jaren, har sluppet disse overraskende strømregningene til tross for høyt strømforbruk. I mars 2020 inngikk han nemlig en fastprisavtale på strøm, både for bedriften og for husholdningen. En beslutning han mildt sagt er glad for i dag.

– Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke inngikk fastprisavtale tidligere, sier Eivind Seigerud.

Å drive sykehjem krever mye varmt vann, elektrisitet til matlaging og oppvarming av en 5.000 kvadratmeters bygning. Det resulterer i et strømforbruk på 600.000 kilowattimer i året, ifølge Seigerud.

For å få mer forutsigbarhet, og forhåpentligvis spare penger, bestemte han seg for å binde seg til en fastpris på 35,1 øre kilowattimen i tre år.

– Jeg så ikke for meg at jeg ville spare så mye som jeg har gjort, sier Seigerud og refererer til sjokkprisene som kom året etter han byttet til fastpris.

Fjorårets høyeste døgnpris var på 3,95 kroner kilowattimen 21. desember 2021, og timeprisen var helt oppe i 6,12 kroner kilowattimen. Snittprisen i 2021 var på 75,8 øre i landets sørligste prisområder.

NVE-sjef Kjetil Lund sier at vi må være forberedt på at strømprisene kan komme til å holde seg høye gjennom dette året, og at vi også til sommeren må forvente høyere priser enn vi er vant med for årstiden.

En fastprisavtale følger ikke spotprisen, noe som gjør at kundene unngår prissvingningene i bindingstiden.

Og denne volatiliteten i strømpriser vil øke fremover, skal vi tro kraftanalytiker Marius Holm Rennesund i Thema.

Grunnen er Europas satsing på fornybar energi som sol og vind, energikilder som vil variere med været.

– Vi vil se at i perioder med mye vind og lavt kraftforbruk vil prisen typisk falle mye både på kontinentet og i Norden, mens den vil øke igjen når vi har mindre vind. Den type volatilitet vil øke fremover. Vi må imidlertid forvente høye snittpriser i Sør-Norge igjennom året på grunn av at vi har lite vann i magasinene og at gassprisen ser ut til å holde seg høy, sier han.

Eivind Seigerud har drevet sykehjemmet «Trygt og Trivelig» i 40 år.

Spotprislandet Norge

Da Seigerud inngikk fastprisavtale på strøm skilte han seg fra nordmenn og norske bedriftseiere flest.

– I Norge ligger flesteparten av strømkundene i spotprismarkedet, og det er helt helt spesielt for Norge, sier Toini Løvseth, direktør i Energi Norge.

I Norge hadde 87 prosent av bedrifter, og 75 prosent av husholdninger, spotprisavtaler i tredje kvartal 2021, ifølge tall fra SSB.

Til sammenligning har over 50 prosent av husholdninger i Danmark og Finland fastprisavtaler på strøm i 2021, ifølge Løvseth. Kun 8 prosent av husholdningene i Finland har avtaler knyttet til spotprisen.

Nå håper Energi Norge at flere bedrifter vil gjøre som Seigerud.

– For en bedrift er det viktigste å vite hvilke behov den har og hvilken risiko den vil ta. Spørre seg selv hva den tåler, sier Løvseth.

Kraftanalytiker Marius Holm Rennesund i Thema sier det vil bli mer volatilitet i strømprisene fremover.

– Hvorfor er det så mange som velger spotpris i Norge?

– Det er mange årsaker til det. Vi har jevnt over hatt veldig lave strømpriser. I tillegg har Forbrukerrådet historisk sett anbefalt spotpris, sier hun.

Til E24 presiserer Forbrukerrådet at de ikke gir anbefalinger til bedrifter, kun til private forbrukere.

Velger forutsigbarhet

– Om fastpris lønner seg eller ikke, har jeg ikke regnet på. Jeg ville heller fokusert på at man får forutsigbarhet. Man betaler nok normalt sett en premie for forutsigbarheten. En slags forsikring, sier kraftanalytiker Marius Holm Rennesund.

Om det lønner seg å velge spotpris eller fastpris, varierer fra år til år.

For «tjenesteytende næringer» har det i snitt, fra 2012 til 2021, omtrent vært like dyrt å ha spotprisavtale og fastprisavtale. Det viser tall fra SSB.

– Om man skal velge fastprisavtale på strøm kommer an på risikoen man ønsker å ta. Store industribedrifter i Norge og Norden gjør langsiktige avtaler på 10–15 år. For andre bedrifter også, hvor strøm utgjør en stor andel av kostnadsbasen, så kan det være lurt å gjøre en avtale som gjør at du får forutsigbarhet, påpeker han.

Det var denne forutsigbarheten Seigerud ønsket seg da han inngikk fastprisavtale.

– Jeg trenger forutsigbarhet, sier han, og påpeker at det er viktigere for ham enn å ha billig strøm i sommermånedene.

Les også

NHO krever strømstøtte til bedrifter: – Vi har fått en skikkelig smell

Vent til sommeren med å binde deg

Dersom du som forbruker nå snuser på å gå over til en fastprisavtale, anbefaler Forbrukerrådet å vente til det blir lavere priser.

– Det er uansett ikke anbefalt å inngå fastprisavtale mens prisene er høyest, da bør du heller vente til våren eller sommeren når prisene tradisjonelt sett er lavere, skriver Øyvind Herseth Kaldestad i Forbrukerrådet i en e-post til E24.

Historisk sett har Forbrukerrådet anbefalt privatpersoner å inngå spotprisavtaler.

– Historisk har du kommet klart best ut med spotpris, samtidig har vi også vist til at fastpris er et alternativ hvis du ønsker eller trenger mer forutsigbarhet. Spesielt i 2020 var spotprisavtalene særlig gunstige, skriver Kaldestad.

– Strømprisene den siste tiden har overrasket de fleste, selv om støtteordningen tar unna for de verste toppene. Hvis markedet over tid blir like ustabilt, kan dette opplagt påvirker hvilke avtaler som blir anbefalt.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Energi Norge
 3. Forbrukerrådet
 4. Sykehjem
 5. Strøm
 6. SSB

Flere artikler

 1. Vedum med nye strømtiltak: Vil gjøre fastpris billigere

 2. Energi Norge foreslår skattegrep: Ønsker lavere fastpris på strøm

 3. Advarer mot å binde strømprisen lenge

 4. Statkraft-sjefen om Vedums strømgrep: – Jeg tror dette er veldig klokt

 5. Rekordhøy skandinavisk vind­produksjon: Tror mer vindkraft vil dempe svensk strømpris