Silver frykter selskapet må avvikles: 20.000 kan risikere pensjonstap

Silver Pensjonsforsikring mener bare Finansdepartementet kan hjelpe selskapet til å håndtere nye EU-regler.

I EU-TRØBBEL: Mikkel A. Berg, administrerende direktør i Silver Pensjonsforsikring, har sendt dispensasjonssøknad til Finansdepartementet.
Publisert: Publisert:

Silver ble opprettet som det første rene fripoliseselskapet i Norge for ti år siden. Nå risikerer derimot selskapets historie å gå mot slutten, ifølge fredagsutgaven av Dagens Næringsliv.

– Unødvendig strenge kapitalkrav truer Silvers fremtid. Vi appellerer nå til regjeringen om å bruke handlingsrommet den har for å gi oss tidsbegrenset dispensasjon fra Solvens II-regelverket, ellers har vi ingen mulighet til å opprettholde virksomheten, sier styreleder Stig Grimsgaard Andersen i Silver Pensjonsforsikring, til avisen.

Hvis selskapet må avvikles kan fripolisene de forvalter bli mindre verdt, og Silvers 20.000 kunder kan dermed tape pensjonskroner, ifølge avisen.

Problemet for Silver er nemlig at selskapet må hente inn store mengder kapital for å etterleve de nye Solvens II-kravene. De krever nemlig at pensjons- og forsikringsselskaper har mer penger i reserve bak hver krone de garanterer eller forvalter for kundene. Selv om reglene har vært kjent i årevis, mener selskapet det er umulig å klare å innfri reglene:

– I dag er Silver et godt kapitalisert selskap som tilfredsstiller Solvens I-reglene med en kapitaldekning på 430 millioner kroner. Må vi følge Solvens II betyr det at vi må hente inn mellom tre og fire milliarder kroner i tillegg for tilfredsstille regelverket. Vi har eiere som har stilt opp for oss, men de har ingen mulighet til å stille med slike summer. Det er det ingen som vil gjøre, sier Berg til avisen.

Finansdepartementet uttaler til DN at de ikke kan kommentere saken fordi dispensasjonssøknaden til Silver er inne til behandling.

EU ønsker et felles marked

Solvens II-regelverket er et felles regelverk for pensjons- og forsikringsselskaper i EU som trer i kraft fra nyttår av (se faktaboks). Regelverket strammer inn kravene til selskapene på en rekke områder og målet er å skape et mer enhetlig marked i EU (og EØS, som Norge er en del av), mens man samtidig styrker forbrukernes rettigheter.

Såkalte fripoliser er pensjonsrettigheter som man har opparbeidet seg hos tidligere arbeidsgivere, og når man slutter i en jobb kan disse flyttes til en annen pensjonsforvalter enn den bedriften din har en avtale med.

Antallet fripoliser øker også på grunn av at mange bedrifter har gått over til innskuddspensjoner etter pensjonsreformen.

Silver har spesialisert seg på å ta over forvaltningen og samle fripolisene til arbeidstagere, ettersom man fritt kan flytte forvaltningen av disse polisene til det pensjonsselskapet man ønsker.

Publisert:

Her kan du lese mer om