Magnus (23) merker renteøkningen: Frykter rentehopp kan tvinge ham tilbake til leiemarkedet

For Magnus Krane (23) var det et lett valg å kjøpe i stedet for å leie. Hvis rentene gjør et hopp, så sier han at han må vurdere å gå tilbake til leiemarkedet. 

HER BOR HAN: Magnus Krane (23) flyttet i høst inn i sin nybygde leilighet i Tromsø. Øker renten slik Norges Bank spår fremover, vil det koste ham over en tusenlapp i måneden.

Foto: Ronald Johansen/iTromsø
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert:

Torsdag satte Norges Bank opp rentene med 0,25 prosentpoeng, og de varslet samtidig at det kan komme to rentehevinger til i år.

I renteprognosen til Norges Bank ser de for seg at boliglånsrenten vil stige til rundt 3,5 prosent, opp fra 2,6 prosent i dag.

Les også: DNB hever boliglånsrenten

Selv om bankene setter krav om at du skal tåle en renteøkning på fem prosent, så kan hopp i rentene presse mange til å selge boligen før femprosentgrensen er nådd.

Les også

Norges Bank setter opp renten: Skole, barnehager og eldreomsorg utsatt

En av dem er Magnus Krane (23), som i høst flyttet inn i sin nybygde leilighet i Tromsø.

– Jeg kan ikke betale mer enn fem til seks prosent rente, da blir det heller å selge før det kommer så langt. Når du er student er det flere ting du ønsker bruke pengene på enn kun boliglån, sier han.

Med et lån på 1,74 millioner kroner, og en rente på 2,45 prosent, betaler han i dag 33.251 kroner i renter i året etter skattefradraget for boliglån, viser E24s beregninger.

Stiger renten med ett prosentpoeng, så øker rentekostnadene til 46.823 kroner i året, som vil tilsvarer 1.131 kroner i måneden.

NYTT: Magnus Krane (23) valgte å kjøpe bolig i en leilighetskompleks som var under oppføring. Å kjøpe nytt var et bevisst valg. – En viktig grunn er at det ikke kommer skjulte kostnader etter at du har kjøpt, sier han.

Foto: Ronald Johansen/iTromsø

– God investering

For Krane var det ikke et vanskelig valg å kjøpe leilighet når han først hadde muligheten. De lave rentene var en viktig del av denne vurderingen.

– At rentene var lave gjorde det også lettere å få lån. Å kjøpe bolig tidlig er noe jeg ser på som en god investering, fordi du får med deg prisstigningen i boligmarkedet, sier han.

Les også

– Oslo er for dyrt, vi flytter til Sverige

Krane er i dag alene om å betjene lånet, og han beskriver inntekten sin som relativt normal.

Til høsten planlegger han å fortsette med studiene etter et friår fra studiene, som gjør at han ikke lengre kan jobbe fulltid. Sammenfaller dette med en større renteøkning, så vil det gjøre store utslag på økonomien, forteller Krane.

– Det er sikkert som de fleste studenter som eier har det. Når jeg igjen blir student må jeg jobbe mer enn vanlig. Med boligutgifter på cirka 10.000 kroner i måneden og et studielån på litt over 8.000 kroner i måneden, så må jeg nok jobbe 40–50 prosent ved siden av studiene.

Les også

Setter opp renten: Anbefaler folk å betale mest mulig ned på lånene nå

Flere i samme situasjon

Krane er ikke den eneste som vil vurdere å selge dersom renten blir for høy.

En undersøkelse fra kreditthåndteringsselskapet Lowell i desember sa mer enn hver femte nordmann at de slite med en renteøkning på ett prosentpoeng.

Drektør for digitalisering og analyse i Finanstilsynet, Per Mathis Kongsrud, sier som Norges Bank at økingen i styringsrenten må ses i lys av at det er god vekst i norsk økonomi, med lav arbeidsledighet, økt sysselsetting og høyere inntekter i husholdningene.

– Renteøkningen har vært varslet, og kommer fra et lavt nivå. Den nåværende rentebanen peker mot en boliglånsrente på rundt 3,5 prosent i 2022, som er noe lavere enn det Norges Bank la til grunn i desember 2018.

– Norske husholdningers gjeld vokser fortsatt raskere enn inntektene og utgjør nå om lag 230 prosent av husholdningenes disponible inntekt. Gjeldsbelastningen er høy både historisk og sammenlignet med andre land, og det er fare for at den øker ytterligere de nærmeste årene. Dette bidrar til at husholdningenes følsomhet for renteendringer vokser, påpeker han.

– Husholdninger med høy gjeldsbelastning er særlig utsatte. Gruppen som har gjeld høyere enn fem ganger inntekten, utgjør om lag 10 prosent av husholdningene.

Les også

– Færre kommer til å få boliglån

– God investering

En av grunnene til at Krane valgte å eie i stedet for å leie, var de høye leieprisene i Tromsø.

– Hvis du skal ha en leilighet med ett soverom så koster det 8.000 til 12.000 kroner i måneden, så et boligkjøp er en god investering i forhold til å leie. Da jeg kjøpte visste jeg at jeg kom til å studere i Tromsø i flere år, og da lønner det seg stort sett alltid å kjøpe, sier han.

Han ber ekspertene om å tenke godt gjennom det før de øker rentene for mye.

– Det er ikke nødvendigvis slik at høyere renter går til lavere boligpriser eller leiepriser.

I dag forteller han at betalingene til banken ikke kun går til å betale renter, men også til å betale ned på lånet.

– Det har mye med at renten er lav, slik at jeg like godt kan betale ned på lånet i stedet for å kun betale på rentene, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Rentemøte Norges Bank

Flere artikler

  1. Svar fra Samordna opptak gir storinnrykk av unge boligkjøpere: – En av årets travleste dager i boligmarkedet, sier megler

  2. – Det store flertallet får bedre råd

  3. Advarer boligeiere etter rentehopp: – Vil merkes

  4. Ekspert: Boliglånsrente over 3 prosent er uakseptabelt

  5. Setter opp renten: Anbefaler folk å betale mest mulig ned på lånene nå