Norskekronen har hentet seg inn igjen

Torsdag kan harryhandelen bli enda billigere.

SVENSKEHANDEL: Etter at den norske kronen svekket seg kraftig mot en rekke valutaer i desember, har ting falt mer tilbake igjen de siste ukene. Blant annet har svenskekronen igjen blitt billigere. Her fra Maximat på Nordby i Sverige.

SVENSKEHANDEL: Etter at den norske kronen svekket seg kraftig mot en rekke valutaer i desember, har ting falt mer tilbake igjen de siste ukene. Blant annet har svenskekronen igjen blitt billigere. Her fra Maximat på Nordby i Sverige.

Jan Petter Lynau/VG
Publisert:,

– Spekulantene har begynt å se på glasset som halvfullt, i stedet for halvtomt.

Slik beskriver valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets valutamarkedets vurdering av norsk økonomi og den norske kronen.

Kroneraset i desember er definitivt over, og erstattet av en solid kroneopptur så langt i år. Dette i takt med at oljeprisen har steget med 11,16 prosent siden starten på året, og at nyhetene om et tilbakeslag i norsk økonomi har uteblitt.

Sterkere enn da Olsen kuttet

Utviklingen har vært så sterk at kronen nå er sterkere målt mot en importveid kurv av valutaer enn da sentralbanksjef Øystein Olsen overraskende senket Norges Banks styringsrente i desember.

Da Norges Bank kuttet renten kostet en euro rundt 8,90 kroner. Den svekket seg såpass at en euro en stund kostet helt oppe i 9,30 kroner.

Den har siden styrket seg igjen, og ligger før4 børsen åpnet onsdag på 8,57 kroner. Dollaren har imidlertid blitt noe dyrere.

Les også

Nå koster den det samme som en norsk hundrelapp

For de som er mest opptatt av hva prisen blir når handleturen bringer dem til kjøpesentrene like over grensen til Sverige, er utviklingen i svenskekronen svært oppmuntrende.

Annonsørinnhold

(Saken fortsetter under bildet.)

BILLIG: Svenske matvarer er jevnt over billigere enn norske.

Thomas Winje Øijord

Svenskekronen var dyr

I desember så det nemlig ut som om harryhandelen skulle bli mye dyrere da Norges Banks rentekutt og et urolig valutamarked på det verste gjorde at nordmenn i en stakket stund måtte betale ørlite grann mer enn én norsk krone for én svensk krone.

Men siden har svenskekronen falt tilbake til nivåer der mange harryhandlere mener den hører hjemme.

Før Oslo Børs åpnet onsdag får man en svensk krone for 90,8 øre. Men det kan ligge an til at søta brors valuta blir enda billigere og faller under 90 øre.

Dermed får harryhandlerne ti prosent valutarabatt i tillegg til jevnt over lavere.

Kan bli enda billigere

Ifølge nyhetsbyrået Dow Jones viser teknisk analyse at harryhandelen kan bli enda billigere dersom den svenske Riksbanken velger å innføre negativ styringsrente på sitt møte torsdag eller lanserer andre ekstraordinære tiltak.

Sverige har i lengre tid slitt med lav inflasjon, og Riksbanken frykter nå at markedsaktørene mister tilliten til at den klarer å holde prisveksten i landet på målet på to prosent.

Les også

Prishopp reduserer risiko for svensk pengetrykking

Men torsdag skal også sentralbanksjef Øystein Olsen holde sin årstale for norske politikere og ledere i næringslivet.

Olsen har tidligere kommet med uttalelser der som har utløst store bevegelser i den norske kronekursen. Dersom valutamarkedet oppfatter nye signaler om flere og dypere rentekutt, er det en fare for at den norske kronekursen kan svekke seg igjen.

Østnor peker videre på at det frem mot neste rentemøte i mars kommer ny statistikk om den økonomiske situasjonen i Norge som kan gi et svakere bilde av situasjonen og bidra til en ny svekkelse i kronen.

Les også

Eksperter tror på 1 til 3 rentekutt i år

Les også

Nå diskuterer også svenskene å bruke seddelpressen

Les også

- Kan fint bli store bevegelser

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold