Tøyen-bolig solgt for én mill. over takst før fellesvisning
Megleren hadde så vidt kommet i gang med private visninger, da en ivrig kjøper la én million over takst på bordet for å sikre seg 100 kvadratmeter på Tøyen.
En fireroms leilighet på Tøyen ble mandag solgt for 5,1 mill – 1,3 millioner over prisantydning. Med en såpass solid salgssum i forhold til prisantydning, er det rimelig å anta at her må det ha vært en budrunde med mange budgivere. Men den gang ei.
Boligen ble solgt etter en privatvisning, slik at både fellesvisning og minst én privatvisning ble avlyst. Mange slukkørede interessenter måtte dermed fortsette letingen etter en romslig leilighet sentralt i Oslo på annet hold.
Første bud én mill. over takst
– Vi hadde fire-fem stykker som kom på privatvisning på søndag, og selger fikk da signaler om at det ville komme et bud. Det første budet som kom var én million over takst. Vi anbefaler på generell basis selgerne å gjennomføre budrunde, men i dette tilfellet ble det en veldig vanskelig vurdering for selger og meg som megler fordi budet som kom var såpass høyt, forteller partner i Aktiv eiendomsmegling, Monica Frøseth.
Dersom det kommer bud før fellesvisning, er det opp til selger selv å forhandle pris med
kjøper. Da kan ikke eiendomsmegler gjøre annet enn å gi råd til selger om hva som er alternativene.
Nei, alt går ikke over takst i boligmarkedet!
Lært av tidligere budrunde
Kjøper som la inn budet på én million over takst, hadde fulgt med på mange budrunder i det samme området, og hadde etter hvert plukket opp noen tips. For det første hadde han fått med seg at man kan gå glipp av boligen, dersom man ikke kommer seg på en privatvisning.
– I tillegg solgte jeg nylig en bolig på Kampen, og der var kjøper også interessent. I det tilfellet ble det gitt et bud på 400.000 før visning, men da bestemte vi at fellesvisning skulle gjennomføres. Boligen gikk for én million over prisantydning, etter den vanlige budrunden, og det er trolig årsaken til at kjøper fant ut at han måtte klinke til i forkant på denne leiligheten, sier Frøseth.
Hett i Oslo sentrum øst
Det er et svært hett marked i sentrumsnære bydeler på østsiden av Oslo for tiden, og det er trolig det som også gjør at det blir mange privatvisninger, og også i enkelte tilfeller kupping av boliger før fellesvisning, mener Aktiv-eiendomsmegleren:
– Spesielt Tøyen på Oslo Øst har en vanvittig hype om dagen. Dette var i tillegg en unik og uvanlig stor leilighet for bydelen, og vi merket en vanvittig respons på den med en gang vi la ut annonsen, sier Frøseth.
Hun skjønte at det i dette tilfellet ville komme en del forespørsler om private visninger, og gjorde selger oppmerksom på at det dermed også fort kunne komme et bud som han måtte ta stilling til.
– Selger var en oppegående kar som forsto at det dermed kunne være fornuftig å få all kontaktinfo til interessenter, slik at han kunne gi dem beskjed om det hadde kommet inn bud etter en privatvisning, forteller Frøseth.
Populært Nordstrand-rekkehus
Samme dag, altså mandag denne uken, solgte Eie-eiendomsmegler Ellen Maxine Onsum et rekkehus på Nordstrand til 8,6 millioner kroner – 1,1 million over prisantydning/takst. Dette salget ble derimot gjort på mer tradisjonelt vis etter en fellesvisning og budrunde mellom to potensielle kjøpere.
På forhånd var det imidlertid svært mange som hadde meldt sin interesse for boligen på drøye 200 m² med fin beliggenhet på Oslos beste østkant.
Mange ville ha privat visning
– Veldig mange av dem som tok kontakt ønsket også privat visning, forteller Onsum til E24.
Megleren holdt flere private visninger, og flere av de oppmøtte kom da med forespørsler om selger kunne være interessert i et bud før fellesvisning.
– Det som var spesielt her, var at det var Fylkesmannen som sto for salget gjennom en verge for den eldre damen som eide leiligheten. Fylkesmannens oppgave var å sørge for et best mulig resultat for selger, og kjøper måtte antageligvis ha lagt inn et forhåndsbud på nærmere ni millioner kroner om han skulle fått tilslag før fellesvisning, sier Onsum.
I ordinære salg er det vanlig at selger kanskje hadde slått til på et bud 300.000-400.000 over takst, sier Onsum
– Bud før fellesvisning stiller imidlertid selger i en vanskelig situasjon, fordi han alltid vil være usikker på om han kunne fått mer etter en budrunde, mener Onsum.
Ber meglerhus svare om lokkepris
Trekker seg når megler er til stede
Petter Mamen-Lund, eiendomsmegler i Eies Asker-kontor, forteller at de også her får mange forespørsler om private visninger.
– Jeg pleier ofte å være til stede ved de private visningene selv, og det som er interessant er at potensielle kjøpere plutselig takker nei til den private visningen når jeg sier at jeg kommer til å være der i tillegg til selger. De ønsker åpenbart å forhandle om en pris direkte med selger, sier Mamen-Lund.
– Selger taper ofte på å selge før fellesvisning
Hans erfaring er at selger ofte taper på å selge før fellesvisning og budrunde når interessen er stor, og har et konkret eksempel med en bolig like over Oslo-grensen som kollegaen nylig sto for salget av.
– En interessent la inn et bud 250.000 over prisantydning etter en privat visning. Selger valgte likevel å holde fellesvisning, og resultatet etter budrunde var at boligen gikk for 1,95 millioner kroner over prisantydning, avslutter Mamen-Lund.
Du tar en sjanse når du legger inn et bud før fellesvisning er holdt, mener Forbrukerrådets fagdirektør for bolig, Thomas Bartholdsen:
– Det meste kan se fint ut i annonsen, men det kan ligge utgiftsbomber i de dokumentene som megler gjør tilgjengelig 48 timer før visningen. Ved å avskjære dine egne muligheter for å undersøke all informasjon om boligen, kan du i verste fall ødelegge for dine egne reklamasjonsmuligheter.
– Les alle dokumenter om boligen før visning
– Hold dere til løpet som er lagt
Ifølge Bartholdsen er grunnen til at folk kupper boligen i de aller fleste tilfeller at de tror dette er måten å få boligen billigere på. I en del tilfeller har de kunnskap om boligen, gården eller området som gjør at de vet at boligen kommer til å gå for mye mer etter en budrunde.
– Vårt klare råd er at både kjøper og selger legger seg til det løpet som er lagt. Det har selger mest å tjene på når det kommer til å få best mulig pris, og kjøper tjener på det i form av at de får alle informasjon før de legger inn bud, mener Bartholdsen.
Forbrukerrådet har invitert eiendomsbransjen til et samarbeid, hvor målet er å få bukt med kupping gjennom å spre informasjon om at dette fenomenet fører til en økt risiko for konflikter og uforutsette problemer.
– Det er også mulig å legge begrensninger for kupping fra myndighetenes side, men dette er noe som vil ta tid, sier Bartholdsen.