Større konkurranse om små, sentrumsnære leiligheter

Både meglere og økonomer ser en økende interesse for små leiligheter i sentrum av storbyene - og stadig flere grupper kaster seg inn i kampene om dem.

KJØPER SEG NED: - Det begynner å bli mange som for eksempel vil selge en bolig i Holmenkollen, og som er fornøyde med å kjøpe noe på Sørenga som er en tredjedel av størrelsen, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen.
Publisert: Publisert:

Fredag ble det klart at boligprisene økte med én prosent i juni, korrigert for sesongvariasjoner.

Dette kom overraskende på flere økonomer, som hadde trodd på en mer moderat prisutvikling fremover.

– Mange vil ha småleiligheter

Eie Eiendomsmegling merket veksten tydelig i juni, og hadde en vekst på 30 prosent i juni sammenlignet med fjoråret.

Administrerende direktør, Hedda K. Ulvness, påpeker riktignok at noe av denne veksten også skyldes at selskapet har blitt større.

– Men det har vært høye volumer og stor aktivitet i juni. Vi har solgt mange litt mindre leiligheter i tillegg til rekkehus. Spesielt i Røa-området i Oslo har vi solgt mange rekkehus, sier Ulvness.

Administrerende direktør i Eie, Hedda K. Ulvness
Les også

Meglersjef varsler nytt boligprishopp i Oslo etter sommeren

– Kjøper som investeringsobjekter

Det har vært spesielt stor konkurranse om de mindre leilighetene den siste måneden, og dette tror Ulvness skyldes blant annet at det er en større gruppe som søker seg mot de mindre, sentrumsnære objektene.

– Det er gjerne unge mennesker som ønsker seg bolig, men også mange voksne, enslige er med i konkurransen på dette markedet. I tillegg er det mange som kjøper denne typen boliger som investeringsobjekter.

Sjeføkonom i Prognosesenteret, Kjell Senneset, uttalte til E24 tidligere på fredag at han trodde at investorene hadde vært svært aktive på boligmarkedet den siste tiden, og at dette er hovedgrunnen til den overraskende sterke prisveksten i juni.

(Saken fortsetter under statistikken)

LEILIGHETSPRISER: I denne tabellen finner du prisutvikling for siste måned og siste år, i tillegg til gjennomsnittlig kvadratmeterpris, for leiligheter i de store byene. Statistikken gjelder leiligheter generelt.

11 med i budrunden

Sjeføkonom i Eika, Jan L. Andreassen.

Den store konkurransen fører naturlig nok til at prisene øker på små, sentrumsnære boliger.

Eie-direktøren viser til et eksempel nylig der det var voldsom interesse for en 37 kvadratmeter stor leilighet i Uelands gate i hovedstaden.

Les også

Kjøpte sammen: - Hadde ikke kommet inn på boligmarkedet ellers

Det var 120 visningsdeltagere, og 11 personer ble til slutt med i budrunden. Salgssum ble til slutt på kroner 2.5 millioner kroner, 620.000 over takst.

(Saken fortsetter under bildet.)

OSLO SENTRUM: Her med slottet og Karl Johans gate.

– Del av en trend

Dette med at folk vil ha små, sentrumsnære boliger er en del av en trend, mener sjeføkonom i Eika, Jan L. Andreassen:

– Folk ønsker seg mer lettstelte leiligheter, mest mulig sentralt. Det begynner å bli mange som for eksempel vil selge en bolig i Holmenkollen, og som er fornøyde med å kjøpe noe på Sørenga som er en tredjedel av størrelsen.

Andreassen tror det er flere grunner til at vi ser denne dreiningen, både at folk vil slippe køer inn til Oslo sentrum og at det blir mange små husholdninger.

– Men det handler også om livsstilendring. Folk vil ha noe lettstelt og urbant med lett tilgang til kultur og restauranter fremfor å snekre og drive med hagearbeid, sier Andreassen.

Publisert:

Her kan du lese mer om