Slik snyter vi på skatten

Nordmenns skattesvik er kun overgått av Belgia blant vesteuropeiske land, ifølge ny rapport. Men strengere straffer gjør at folk flest er mer bevisste nå enn før, mener professor.

KONTANT-STRAFF: Svart økonomi er i stor grad kontantbasert, og staten slår nå hardere ned på «medansvar» enn tidligere Nylig måtte ni boligeiere punge ut 80.000 kroner til Skatteetaten fordi håndverkeren de hadde betalt kontakt ikke hadde betalt inn moms. Foto: Scanpix
  • Karl Wig
Publisert:

Svarte tall. – De som begynner på yrkesfag får nå tidlig opplæring i konsekvensene av å jobbe svart. Det er en ny type holdningsskapende arbeid som jeg tror kan ha effekt, sier professor Finn Jørgensen, som foreleser kriminaløkonomi ved Handelshøyskolen i Bodø.

På andreplass i vest. Det ser svart ut for Norge i en ny rapport utarbeidet av økonomiprofessor Friedrich Schneider ved Linz-universitetet i Østerrike og konsulentselskapet AT Kearney for Visa Europe.

Rapporten anslår nordmenns skatte- og avgiftsunndragelser til å beløpe seg til 420 milliarder kroner i år. Det betyr at 14 prosent av vår totale økonomi er svart – den nest høyeste andelen blant land i Vest-Europa.

Les også: 160 milliarder ferie- og skattepenger på vei

Ifølge rapporten er våre svenske naboer like ille, også dem med 14 prosent av totaløkonomien som svart. Belgia har 16 prosent, og tar dermed sort gull blant de vesteuropeiske landene.

Tyskland, Danmark og Finland kommer på de neste plassene med 13 prosent.

Sveits ligger nederst i undersøkelsen med syv prosent.

Du kan lese hele rapporten her (PDF)

Virker høyt. – Vi synes anslaget for både Norge og Sverige virker høyt, kommenterer direktør i Skattedirektoratet Øivind Strømme til Dine Penger.

Han viser til at Skatteverket i Sverige har anslått det samlede skattegapet til å utgjøre rundt fem prosent av landets BNP – langt under Visa-rapportens anslag.

– Når det gjelder for eksempel momsunndragelser, er dette estimert til 3-4 prosent i Sverige og Danmark, og dette tallet er trolig også realistisk for Norge, fortsetter Strømme.

Selv har ikke Skattedirektoratet gjort egne beregninger for nordmenns skatteunndragelser, og sier årsaken er for stor usikkerhet knyttet til kildene.

VISER TIL BRANSJER: Direktør i Skattedirektoratet Øivind Strømme sier de ikke har ikke gjort egne tallanslag for skattesvik i Norge fordi kildene er usikre, men kan likevel vise til flere yrkesgrupper hvor de opplever høyt skatteunndrag.

– Selv om vi ikke har eksakte tall, viser våre undersøkelser at skatte-og avgiftsunndragelser er høye i flere bransjer, sier Strømme, og trekker fram blant annet renhold, resturant, og bygg- og anleggsbransjen.

Les også:Dette sjekker Skatteetaten ekstra nøye i år

Mer upopulært.Svart arbeid står for to tredjedeler av Europas svarte økonomi, ifølge Visa-rapporten. Den siste tredjedelen er underrapportering på salg.

– Det typiske er folk som snyter på skatten ved å ikke rapportere inn inntekten, sier professor og ekspert i kriminaløkonomi Finn Jørgensen til Dine Penger.

Hans inntrykk er at nordmenn flest har blitt mer moralsk bevisste på bruk av svart arbeid.

– Det har fått mindre status. Man skryter ikke over at man har en snekker man betaler svart, sier Jørgensen.

Dømmes for medansvar. Han mener en av grunnene til holdningsendringen er at straffene har blitt strengere.

For første gang benyttet Skatteetaten nylig loven om «kunders medansvar» når man kjøper tjenester fra noen som jobber svart.

Ni boligeiere i Drammen måtte betale mer enn 80.000 kroner i merverdiavgift, etter at de i fjor betalte steinlegggere kontant. Årsak: Steinleggerne betalte ikke merverdiavgift, og kundene ble stilt til ansvar.

Les mer:Betalte steinleggere kontant - må nå betale flere tusen i moms

Straffeskatt. – Kraftigere straffereaksjoner signaliserer at samfunnet ser på disse handlingene som mer alvorlige, og har gjort folk har større moralske skrupler nå enn før. Det burde trekke i retning av mindre svart arbeid, sier Jørgensen, før han kompliserer:

– Samtidig er det flere som tilbyr svart arbeid, grunnet mer utenlandsk arbeidskraft som kommer til Norge.

HVITSNIPP-EKSPERT: Professor Petter Gottschalk har forsket på maktpersoner som misbruker sin stilling og lurer til seg millioner. Rundt 100 hvitsnippforbrytere dømmes hvert år – nesten alle menn.

Lurer arbeidsgiveren. Professor Petter Gottschalk underviser til daglig om økonomisk kriminalitet ved Handelshøyskolen BI i Oslo.

Han har igjennom flere år forsket på hvitsnippforbrytere – høytstående maktpersoner som snyter firmaet eller samfunnet for penger i kraft av sin stilling.

Rundt 100 hvitsnittkriminelle blir dømt hvert år i Norge, hver av dem etter å ha trikset til seg 50 millioner kroner i snitt. Bare noen ytterst få er kvinner.

– De som oftest rammes er arbeidsgivere. På andre plass er det bankene som lider. Sakene hvor det er skatte- og avgiftsetaten som er lurt, er faktisk på tredjeplass, sier Gottschalk.

Les også:160 milliarder ferie- og skattepenger på vei

Øst-Europa verst. Selv om rapporten plasserer Norge på skattesvik-toppen i Vest-Europa, er vi fortsatt bedre enn snittet for Europa samlet: 18,5 prosent av Europas økonomi anslås til å være svart.

Det er først og fremst østeuropeiske land som trekker opp: Romania, Kroatia, Lithauen og Estland har alle fått anslått 28 prosents svart økonomi, mens Bulgaria er Europa-verstingen med 31 prosent. I sør er Tyrkia på topp med 27 prosent.

Skattedirektoratet poengterer at norske skatteregler tross alt etterleves i relativt stor grad.

– En viktig årsak til dette er at i Norge er arbeidsgiverne pålagt å trekke skatt og sende den til Skatteetaten. Innenfor personbeskatning er det mange land i verden som ikke har en slik ordning, og i disse landene må skatteadministrasjonen selv kreve inn skatten av hver enkelt skattyter, sier Strømme i Skattedirektoratet.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter

Flere artikler

  1. Nesten ingen tatt etterny lov om svart arbeid

  2. Ny og gammel regjering debatterer onsdag klokken 13.30: Kan skattefradrag  hindre svart arbeid?

  3. To pågrepet i Bærum for trusler: Advarer mot britiske steinleggere

  4. Kommentar: Mer dialog og veiledning, mer treffsikker kontroll

  5. Tollerne advarer mot svindeleksplosjon hvis Jensen får viljen sin