Færre unge eier egen bolig

Før lønnet det seg å være tidlig ute, men nå lar mange seg skremme av usikker prisutvikling, tror sjeføkonom.

FÆRRE EIER EGET: Andelen boligkjøpere har sunket fra 29 til 24 prosent, ifølge en ny Gallup-undersøkelse. - En stor nedgang, ifølge sjeføkonom.

Illustrasjonsfoto: Patrick Da Silva Sæther
  • Karl Wig
Publisert:

Andelen unge boligeiere har sunket siden i fjor. Det kommer frem i en ny undersøkelse som TNS Gallup har gjennomført for Nordea.

I undersøkelsen ble over tusen unge mellom 18 og 29 år blant annet spurt om de eier egen bolig. 29 prosent svarte ja i fjor.

I årets undersøkelse har andelen sunket til 24 prosent.

Skremt av prisfall. - Det er en relativt stor nedgang, sier boligekspert og sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse til Dine Penger.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

Foto: Varg Aamo

Han tror årets unge boligkjøpere føler mer på usikkerheten rundt prisutviklingen, noe han tror får flere til å holde igjen boligkjøpet.

Overgangen mellom 2013 og 2014 var preget av flere strake måneder med boligprisfall.

- Når man skal inn i boligmarkedet for første gang, handler det om å finne et lurt tidspunkt. Det tror jeg mange unge er bevisst på. Vi har gått fra et boligmarked hvor det har lønnet seg å være tidlig ute, til en situasjon i 2014 hvor vi har hatt prisfall. Det skaper usikkerhet om tiden fremover, og jeg tror det har skremt mange førstegangskjøpere til å vente litt, sier Bjørnstad.

Blant de mellom 22 og 25 år er andelen boligeiere nå 20 prosent, mens den er nær 50 prosent for de mellom 26 og 29 år, ifølge Gallup-undersøkelsen. Nedgangen fra i fjor sees i begge aldersgrupper.

Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea

Foto: Nordea

Samtidig som andelen unge boligeiere synker, viser tall fra Finans Norge at stadig flere av dem trenger hjelp hjemmefra for å komme inn på boligmarkedet.

Seneffekt. - Jeg tror at vi med dette ser en direkte effekt av innføringen av egenkapitalkravet, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea til Dine Penger.

Finanstilsynets oppstramming av egenkapitalkravet fra 10 til 15 prosent ble innført allerede ved inngangen til 2012.

I en fersk masteroppgave som Dine Penger nylig omtalte, har imidlertid to BI-studenter funnet bevis for at virkningene av kravet ikke slo inn i boligmarkedet før 18 måneder senere.

Mediefokus. Samtidig tror Reitan at mediefokuset rundt det tøffe boligmarkedet har fått flere unge til å ta fatt på sparingen i stedet for å kaste seg tidlig ut på boligjakt.

- Til tross for at stadig flere unge nå får hjelp av sine foreldre til å kjøpe egen bolig, tror jeg at Finanstilsynets innføring av egenkapitalkravet, og det enorme mediefokuset rundt det har gjort stadig flere unge bevisste på at det kreves en god porsjon egeninnsats for å kunne komme seg inn i boligmarkedet, sier Reitan.

Les også:Ekspertenes tips: Dette ser bankene på når de vurderer boliglån

Advarer. Forbrukerøkonomen mener dagens BSU-grenser må heves, slik at man kan spare mer på kortere tid. Samtidig retter hun en advarsel til unge boligdrømmere om å ikke forhaste seg:

- Jeg tror mange er av den oppfatning at boligmarkedet vil løpe fra en om man ikke kommer seg inn tidligst mulig. Det er viktig å huske på at når du er ung er livet gjerne noe mer uforutsigbart, og skal du kjøpe bolig bør du minimum ha ett perspektiv på tre til fem år. La deg derfor ikke stresse med å kjøpe egen bolig, råder Reitan.

Her kan du lese mer om

  1. Eiendom

Flere artikler

  1. Velger pensjon fremfor høyere lønn

  2. - Det har jekket opp boligprisene og blitt en kredittbarriere for unge

  3. Én av tre nordmenn spår boligprisvekst

  4. Annonsørinnhold

  5. Forsterket tro på boligprisvekst overrasker eksperter

  6. Single sliter mest på boligmarkedet