Coop-sjefen: Slik blir din butikkhverdag hos «nye» Ica

Hvis Coop får det som de vil, skal Rimi og Icas butikker over hele landet kunne gi Coop-kundene både lavere priser og bedre utvalg.

KJØPES OPP: Per Strömberg fra Ica t.h og Svein Fanebust i Coop på pressekonferansen i forbindelse med Coops oppkjøp av Ica.
Publisert:

Det mener i alle fall administrerende direktør i Coop, Svein Fanebust.

- Vi er opptatt av å beholde og utvikle mangfold og bredde. Dette er et oppkjøp som skal gi kundene et bedre tilbud, både med tanke på pris og utvalg, sier han til VG og E24.

Tidligere mandag ble det kjent at Ica Gruppen har inngått en avtale om å selge sin norske virksomhet til CoopNorge for 2,8 milliarder svenske kroner.

- Det er et godt øyeblikk for meg, innledet Fanebust da han klokken 10 møtte pressen på Coop Norges hovedkontor i Oslo.

Han mener også at kjøpet av Ica Norges 553 butikker vil bli bedre for den norske dagligvarekunden.

- Det har vært en lengre pre-kvalifiseringsrunde, med en påfølgende budrunde. Vi vil få flere butikker og bedre tilgjengelighet, sier Fanebust.

- Ikke dårlig på butikk

Bakgrunnen for oppkjøpet som ble kunngjort mandag er at Ica har slitt med store underskudd i flere år i Norge.

Ifølge Fanebust skyldes ikke det at Ica er dårlige til å drive butikk, men at selskapet har hatt dårlige rammevilkår.

- De skal vi utligne nå. Fra min side vil norske forbrukere merke at vi får en mer konkurransedyktig konstellasjon, sier Fanebust.

Med det refererer Fanebust til at Norge når går fra fire spillere i svært forskjellig størrelse - til tre omtrentlig jevnstore aktører i dagligvaremarkedet, altså dersom Konkurrransetilsynet godkjenner oppkjøpet.

Norgesgruppen, som står bak blant andre Kiwi og Meny, forblir den største, mens Coop med oppkjøpet av Ica (Ica, Rimi og Matkroken) vil bli nest stårøst målt i markedsandel.

Samtidig seiler de da forbi erkekonkurrent Rema 1000, som faller ned på tredjeplass.

Taus om butikkstruktur

Coops administrerende direktør vet foreløpig ikke helt sikkert om Ica konsepter som Ica og Rimi skal bli omprofilert med Coops merkevarer som Obs, Prix og liknende.

Han kan heller ikke garantere for at butikker ikke blir lagt ned.

- Vi er opptatt av å sikre butikker i hele Norge. Mange steder er dette krevende, men vi har vist at vi kan lykkes gjennom blant annet vår nærbutikkjede Coop Marked. Endelig butikkstruktur må vi ta stilling til når Konkurransetilsynet har behandlet saken, sier Fanebust til VG og E24.

- Beste løsning

Fanebust delte podiet med konsernsjef i Ica Gruppen, Per Strömberg, mandag.

- Salget av Ica Norge til Coop Norge er den beste mulige løsningen for vår virksomhet i Norge. Den innebærer at flere butikker og arbeidsplasser blir bevart enn om vi skulle drevet videre i en langt mindre skala enn i dag. Butikkene kan i tillegg oppnå lavere innkjøpspriser og bedre konkurransekraft gjennom storskalafordeler i et mer slagkraftig Coop, sier Per Strömberg, konsernsjef i Ica Gruppen.

Les også

ICA: - Det stod mellom salg eller nedleggelser

- Vil gi tøffere priskonkurranse

Ifølge pressemeldingen fra Ica må Konkurransetilsynet ta en beslutning om saken 130 arbeidsdager etter at det har mottatt søknaden om godkjenning av oppkjøpet. For et drøyt år siden satte de foten ned da Ica ønsket å inngå et innkjøpssamarbeid med Norgesgruppen.

- I få andre europeiske markeder enn det norske er det større forskjeller mellom innkjøpsprisene til de ulike kjedene. Forskjellen er så stor at det er umulig å kompensere høye innkjøpspriser med lavere kostnader og effektiv drift. Volum er det som teller. Med vårt kjøp styrkes vår konkurransekraft gjennom lavere innkjøpspriser. Vi vil være med å skjerpe konkurransen om forbrukerne.

- Vi tror derfor at dette kan føre til økt mangfold og føre til tøffere priskonkurranse. I tillegg kan vi utvikle en mer effektiv varedistribusjon med større volum. Derfor er dette bra for kundene, sier Fanebust.

Les også

Dagligvareekspert: - Et voldsomt nederlag for Reitan

Coop-kortet gjelder Ica

Ifølge «Dagligvarefasiten 2014», som er basert på data fra Nielsen Dagligvareregister, hadde Coop en markedsandel 22,7 prosent i fjor, mens Ica hadde 11,1 prosent. Rema hadde i fjor en markedsandel på 23,1 prosent mens Norgesgruppen (som blant annet eier Kiwi, Meny og Spar) var klart størst med sine 39,2 prosent.

Uansett hva som skjer med selve butikk-navnene og strukturen, noen forandringer vil det bli i den praktiske handlehverdagen.

Den ene endringen blir at Coops medlemskort vil gjelde i de butikkene som Coop nå overtar. Når det gjelder rabattordninger, er ting litt mer usikkert:

- Coop medlemskortet vil gjelde i alle butikkene, også de vi overtar fra Ica. Samordning av ulike rabattordninger kan vi ikke ta stilling til i perioden før Konkurransetilsynet har behandlet saken, sier Fanebust.

Publisert:

Her kan du lese mer om