Du kan klage på julebordet

Ble julebordet en fiasko, med dårlig mat eller for lite drikkevarer? Da bør du klage!

Du kan klage på dårlig mat, men en nedsølt kjole er det vanskeligere å få erstatning for nå i julebordsesongen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert:

Forbrukerkjøpsloven gjelder nemlig også mat - både på restaurant og cateringmat.
Hvis du er på firmafest og jobben betaler, er det kjøpsloven som gjelder. Betaler du selv, er det forbrukerkjøpsloven som gjelder.

LES OGSÅ:

Unngå dobbel moms på julegavene

Kan få ny mat eller penger igjen

Du må si fra med én gang dersom det er noe galt med maten. Restauranteieren må få en sjanse til å rette opp feilen ved å hente ny porsjon til deg.
Hvis den nye maten kelneren bringer, smaker akkurat like vondt, kan du be om prisavslag. Tipsen dropper du selvsagt. Prisavslag er også aktuelt hvis catering-maten er dårlig, og omlevering var uaktuelt fordi det var for sent på kvelden.

Bli med på konkurransen, vinn 5000 kr.:

Er du Norges beste økonom?

Holde igjen penger?

Det er ikke så opplagt om du kan holde igjen betaling for dårlig vare. Uansett har du ikke rett til å holde igjen mer penger enn det mangelen utgjør i andel av totalprisen.
Siden vurderingsevnen for noen kan være noe redusert på slutten av et julebord, kan det nok være greit å gjøre opp fullt ut, men varsle at du muligens kommer til å kreve noe tilbakebetalt.
Du kan også be om prisavslag hvis opplegget for øvrig ikke var som avtalt.

Følg med på Dine Pengers Adventquiz, og vær med i trekningen av et halvt års abonnement. Se Dine Penger på

Facebook

eller

Twitter.

Mange opplever fyllekalas

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Norstat for If Skadeforsikring, har mer enn hver tredje julebordgjest opplevd at jobbtilstelningen har endt i et mer eller mindre fylleslag.
- Når vi nå er midt inne i julebordenes høysesong, er det greit å minne om at man bør være litt forsiktige. Det er lett å glemme i kampens hete at man kan bli noe overivrig. Da kan det fort bli fall fra «stilletthøyde» og andre kjente julebordsskader, sier Jon Berge, informasjonssjef hos If Skadeforsikring.

Blitt matforgiftet på julebord?

Ble du matforgiftet på julebordet, kan du ha rett på erstatning. Du må imidlertid kunne påvise årsakssammenheng mellom at du ble syk og mangler ved maten.
Erstatning gis stort sett bare for økonomisk tap, det vil si at du kan få dekket dokumenterte utgifter til lege, medisiner og tapt arbeidsinntekt som ikke dekkes av det offentlige.

LES OGSÅ:

Kjøp julegavene trygt på nett

Stjålet yttertøy

Blir frakken borte i kveldens løp, stiller du sterkest hvis garderoben var betjent. Da skal innehaverne passe på klærne. Du kan kreve erstatning hvis frakken blir stjålet eller ødelagt. Det vil si kreve utgifter til ny frakk dekket. Er garderoben ubetjent, ligger du tynnere an. Da skal det mye til før du får noe igjen.
Noen garderober har plakat som kunngjør maksbeløpet for bortkommet ytterplagg, for eksempel 500 kroner. Så kanskje du gjør lurt i å la pelskåpen henge igjen hjemme.

LES OGSÅ:

-Julehandelen blir rekordhøy

Nedsølt kjole?

Ble antrekket ditt nedsølt av kavalerens rødvinsglass under kveldens løp? Om det var et hendelig uhell, er det ikke sikkert at du får det erstattet. Julebord kan sies å inneholde en påregnelig risiko for slikt!
Det kommer også an på om den andre festdeltakeren har skyld for det som skjedde, og om det var årsakssammenheng mellom vinsølingen og flekkene på antrekket. Var det kelneren som sølte, kan det nok være litt lettere å få erstatning enn fra en med-festdeltaker. Men det skal mye til. Kelneren må enten ha sølt med vilje eller opptrådt direkte uaktsomt.
Var det gjort med overlegg av en sjalu rival, er det mer opplagt at du kan kreve erstatning fra vedkommende.

Mye støy og dårlig musikk

Langt vanskeligere er det å komme noen vei ved å klage på støy og dårlig musikk. Som hvis bandet spilte musikk fra feil tidsepoke, eller de andre gjestene ved nabobordet ståket og bråket for mye.
Her kommer det nok an på hvor detaljert avtalen var da du bestilte bord. Det kan lønne seg å spørre om mest mulig på forhånd før du bestiller. Og få løftene skriftlig. Da stiller du sterkere hvis du vil klage etterpå.

Uflaks på vei hjem

Ifølge If skjer de største og mest alvorlige skadene på veien hjem fra julebord, som regel knyttet til voldsepisoder eller trafikkulykker.
Dersom du for eksempel sklir på et glatt fortau på vei hjem, kan det være gårdeiers ansvar. Det er gårdeier som har ansvaret for å strø eller sikre fortauet. Om han eller hun ikke har overholdt pliktene sine, kan de komme i erstatningsansvar.
Likevel bør du først og fremst sjekke om du er dekket av forsikring, som for eksempel reiseforsikring.

Under ser du flere fakta fra Ifs undersøkelse om julebord:

- 27 prosent har opplevd overstadig berusede folk på eget julebord.
- 14 prosent har opplevd folk så beruset at de er ute av stand til å ta vare på seg selv.
- 7 prosent har opplevd deltakere som har skadet seg selv.
- 4 prosent har opplevd deltakere som har skadet andre.
- 4 prosent har opplevd at sykebil/lege er blitt tilkalt.
- 1 prosent har opplevd at julebordet er blitt avbrutt p.g.a. uroligheter.

Publisert:

Her kan du lese mer om