- DnB Nor solgte gråstein som gull

Flere tusen småsparere som har tapt penger er spent på utfallet av rettssaken som i dag startet i Oslo tingrett. Advokat Elden fyrte løs mot storbanken DnB Nor, og sammenlignet salget av spareproduktene med gråstein istedet for lovet gull.

FYRTE LØS: Advokat John Christian Elden ( i midten) sa i retten i dag at DnB NOR har solgt gråstein som gull. Ivar Petter Røegggen (til høyre) har tapt 266.000 kroner på strukturerte spareprodukter. Forbrukerrådet, representert ved direktør Randi Flesland (til venstre), dekker kostnadene ved saken. Foto: Scanpix
Publisert:

- Har DnB Nor rett til å selge gråstein når de sier de selger gull, spurte advokat John Christian Elden i Oslo tingrett i dag.
Han mener det er det retten skal ta stilling til.

LES OGSÅ:

Lyttet til banken - tapte 266.000 kr.

- Uegnet til å tjene penger på

Ivar Petter Røeggen investerte 500.000 kroner i to såkalte strukturerte spareprodukter fra banken i år 2000. Han lånte penger for å investere. Da bindingstiden var ute i 2006 viste det seg at han hadde tapt 266.000 kroner.
- Disse produktene som DnB Nor har solgt til småinvestorer er slik at de er uegnet til å tjene penger på når man låner til dem. Småsparere skal ikke lures til å kjøpe spareprodukter som de ikke har mulighet til å tjene på, sa advokat John Cristian Elden som er prosessfullmektig for Røeggen.

Medhold i Bankklagenemnda

Røeggen klaget til Bankklagenemnda fordi han mente banken ikke burde rådet ham til å låne penger for å kjøpe spareprodukter med så høy risiko.
Han ble rådet til å låne 500.000 kroner i en fastrenteavtale til 8 prosent.

Røeggen fikk medhold i Bankklagenemnda

men DnB Nor nektet å følge vedtaket. Dermed gikk Ivar Petter Røeggen til rettssak.
Forbrukerrådet krever er at DnB Nor betaler småspareren Ivar Petter Røeggen tilbake om lag en kvart million kroner som en spareavtalen kostet ham i renter og gebyrer. Forbrukerrådet betaler regningen for rettsaken, siden dette er en viktig prinsippsak.

Tok opp lån

- Jeg ble fortalt at dette var så bra at jeg burde ta opp lån for å investere i dette. I ettertid føler jeg at banken har lurt meg, sier Ivar Petter Røeggen til Dine Penger.
Røeggen måtte betale gebyrer i tillegg til lånerentene som langt oversteg avkastningen på sparingen. Han måtte også betale en svært høy lånerente.

LES OGSÅ:

Kjendisadvokat tar bankklagesak

Dårlig informasjon

- Hvis DnB Nor hadde informert kunden om alt den visste om spareproduktet og de små mulighetene for å tjene på det når det var lånefinansiert - ville da kunden ha investert i dette, spurte Elden i innledningforedraget i retten i dag, og svarte selv:
- Svaret er nei.

- DnB Nor brøt loven

Han hevder DnB Nor dermed opptrådte i strid med god bankskikk da de solgte dette produktet og at avtalen dermed er ugyldig etter avtaleretten siden avtalen da er urimelig.
- Det er urimelig at bankkunden alene skal ha all risiko knyttet til en spareavtale som ikke går så godt, sier Elden til Dine Penger.

LES OGSÅ:

- Bankene garanterer deg tap

- Røeggen var godt informert

Dette er ikke DnB Nor enig i.
- Det var fullt mulig å tjene godt med penger på disse produktene. Det er markedet som har gjort at Røeggen har tapt penger. Røeggen var godt informert om risikoen for tap, svarte DnB Nors prosessfullmektig, advokat Anders Ryssdal i pausen.
Ifølge DnB Nor skyldes den dårlige utviklingen på produktene aksjemarkedet. Røeggen hadde produktene i 2002 - 2006, da aksjemarkedet falt.

Profesjonell part

- Banken er den profesjonelle part, og er nærmest til å skjønne muligheten for avkastning i forhold til kostnadene. Salg av disse produktene var en del av en bevisst strategi, som banken må bære konsekvensen av, siterte advokat Elden fra
Bankklagenemndas vedtak i januar 2009.

LES OGSÅ:

Kan gi bankkunder milliarderstatning

Publisert:

Her kan du lese mer om