Rekorder i påskefjellet: – All time high i skibakkene

Selv om knallværet uteble denne påsken, sørger sterk dragning mot fjellet og svak krone for tidenes pågang i påskefjellet.

GODE SNØFORHOLD OG KLARVÆR: Bildet er tatt påskeaften i én av Trysils mange skibakker.

Ola Matsson Destinasjon Trysil
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

Det var meldt gråvær i store deler av landet i påskehelgen, men årets påske er vel så god som fjoråret, ifølge aktørene på vinterdestinasjonene.

– Besøkstallene er blitt mer væruavhengig. Påsken er blitt en sosial happening. Det handler litt om arrangementer og litt om at folk er opptatt av å nyte mer. Folk går på ski, er aktive, treffer venner og koser seg ekstra, sier kommunikasjonsansvarlig for Hafjell og Kvitfjell, Christian Bråtebekken, til E24.

Samtlige av vinterdestinasjonene melder om fulle hytter og hoteller, både denne uken og neste uke.

– Vi hadde all time high i skibakkene langfredag, mens bookingmessig er det vanskelig å slå all time high. Det er fullt belegg hver påske, og da blir det all time high hvert år, sier Bråtebekken.

De forrige rekorden lød på 8.600 besøkende i Hafjells skianlegg, og ble satt forrige påske. Langfredag tok hele 9.700 turen innom skibakkene, ifølge salgstall basert på antall solgte heiskort.

Tosifret vekst i Rauland

Turistsjef Torben Andersen i Rauland, Telemarks største vinterdestinasjon, melder også om tidenes omsetningstall i påsken.

Turistsjef for Rauland, Torben Andersen.

Privat

- Det går veldig bra. Vi har tallene til og med skjærtorsdag, og skjærtorsdag har aldri vært bedre omsetningsmessig for skisenteret. Påsken under ett ser helt super ut, sier han til E24, og legger til at omsetningsveksten prosentvis er tosifret sammenlignet med forrige påske.

Været i Telemark har vært skiftende mellom sol og grått. Eller tilnærmet perfekt, for reiselivsaktørene som er opptatt av bunnlinjen.

- Da er det mer folk i bakken, mens når det er sol er folk på langrenn eller sitter i hytteveggen. Nå får man en fin miks av begge deler, sier Andersen.

Les også

Nordmenn på ferie i Sveits: – Plutselig ble heiskortet 600 kroner dyrere

– Stor økning

Gudrun Sanaker Lohne, turistsjef og daglig leder i Destinasjon Trysil.

Hans Martin Nysæter

Hos Norges største vinterdestinasjon, Trysil, er det også smekkfullt. I fjor var det 42.900 kommersielle gjestedøgn i løpet av påsken.

– Det er en veldig bra påske i år, med fulle hus, hytter og hotell. Det er masse folk i fjellet og god stemning, forteller turistsjef og daglig leder i destinasjon Trysil, Gudrun Sanaker Lohne, til E24.

Daglig leder i Booktrysilonline, Jan Terje Ås, som har rundt 200 boenheter i porteføljen, melder om 55 prosent høyere omsetning denne påsken, sammenlignet med påsken i fjor. I perioden har antall boenheter i porteføljen økt med 20 enheter.

– Da blir det penger. Det er en stor økning, sier Ås til E24.

– Det vi ser er spesielt positivt med påsken nå, er at enkelte gjester kom forrige fredag og bodde til onsdag, så kom det nye gjester onsdag. Det slår veldig positivt ut, og betyr ganske mye penger, sier han.

Les også

– Det blir invasjon av svensker

KVITFJELL: Skianlegget i Kvitfjell har en økning i antall besøkende hvert år.

Kvitfjell og Hafjell

Flere svensker og dansker

Den andre halvdelen av påskeuken er som regel alltid fullbooket, mens det første halvdel koster vesentlig mindre å feire på fjellet, noe flere har fått øynene opp for.

Hvis en hytte koster 15.000 kroner for en hel uke, koster den første halvdelen av påsken (til onsdag) 7.500 kroner. Ønsker man å bo fra onsdag til søndag koster det 90 prosent av ukesprisen, altså 13.500 kroner.

Nordmenn står for 70 prosent av bestillingene i påskeuken, mens Sverige og Danmark står for henholdsvis 15 og 11 prosent.

Neste uke har svenskene skolefri. Det er nesten fullbooket i Trysil, Hafjell og Kvitefjell. Den såkalte «svenskepåsken» gjør at 65 prosent av hyttene i Trysil er booket av svensker, mens danskene står for 9 prosent av bookingen.

– Svenskene tar stort sett ferie neste uke. Det gir en veldig hyggelig effekt for oss. Vi er nesten fullbelagte neste uke, forteller Bråtebekken, og sikter til Kvitefjell og Hafjell.

Sterk kroneeffekt

Og det er ikke tilfeldig at svenskene vender snuten over grensen. Mens 100 svenske kroner koster 85 norske kroner for tre år siden, koster det nå 103 norske kroner.

Det er dermed blitt vesentlig billigere å reise til norske vinterdestinasjoner.

– Vi merker veldig til kronekursen. Vi hadde en fin økning i starten av innsalgsperioden, og da ble kronekursen trukket frem. Den effekten er enda sterkere nå. Vi har økt mye på det svenske markedet. Danmark står også for en bra økning, men det er spesielt for Sverige dette slår ut, sier Ås.

– Det er noen som ikke er så fornøyd med at kronekursen er svak, men vi har all grunn til å være veldig fornøyd, sier han.

Den russiske rubelen er også blitt sterkere mot kronen, sammenlignet med for ett år siden, og Ås forteller det er en jevn økning med russiske turister. Det er allikevel fremdeles er en marginal kundegruppe.

Les også

Sterkeste danskekrone på 6 år: Alpinbakkene i Trysil fylles opp av dansker

SØRGER FOR NOK SNØ: Når mørket senker seg, kommer traktorene og snøkanonene for å preparere løypene.

Kvitfjell og Hafjell
Les også

– Markedet er bedre nå enn før finanskrisen

Les også

8 av 10 velger norsk påskeferie

Les også

Her er det ledig i påskefjellet

Her kan du lese mer om

 1. Reise
 2. Påske
 3. Hytte
 4. Vær
 5. Kronekurs
 6. Valuta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Disse ukene er det billigst å reise på skiferie

 2. Sen påske gir fortsatt ledige hytter på fjellet

 3. – Markedet er bedre nå enn før finanskrisen

 4. Annonsørinnhold

 5. Landets dyreste fjellhytte har vært til salgs siden 2008

 6. – Vi er lykkelig uvitende om hva som skjer i Oslo