Forbrukerombudet om E24s boligpris-sjekk: – Trist

Skal følge opp «alle tips og klager» med meglerkontorene – og varsler nye kontroller.

IKKE FORNØYD: Tonje Hovde Skjelbostad, fagdirektør hos Forbrukerombudet.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Fagdirektør Tonje Skjelbostad i Forbrukerombudet reagerte da hun denne uken leste saken om boligselgeren som nektet å akseptere høyeste bud på 4,3 millioner – selv om prisantydning var satt til 3,6 millioner.

– Er nok dessverre ikke det eneste elendige eksempelet der ute, skrev hun på Twitter.

Det «elendige» hun sikter til, er den angivelige underprisingen – noe ombudet har kritisert Oslo-meglere for i en årrekke.

E24s gjennomgang av 125 Oslo-boliger ute på markedet tyder på at hun har rett. 90 av dem var priset under snittet for solgte boliger i måneden før – og i samtlige fem bydeler vi sjekket, lå gjennomsnittlig annonsert prisnivå under salgsprisene i august.

Les også

Se, en Oslo-leilighet som kan kjøpes til prisantydning!

– Meglerne sliter

Meglere er gjennom bransjenormen pålagt å annonsere boliger til priser selgere kan være villig til å godta. Prisantydningene må også samsvarer med meglernes egen «objektive vurdering» av boligens verdi.

Skjelbostad kaller E24s funn «interessante og triste».

– Med forbehold om at vi ikke selv har gjennomgått dette, viser det at meglere sliter med å treffe riktig på prisingen. De gjør rett og slett en for dårlig jobb når det kommer til dette, sier hun til E24.

Lover grep

Meglerbransjen selv er enig. Eie-direktør Hedda Ulvness tror Oslo-boliger jevnt over aldri har vært så underpriset som nå. Direktøren i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, beskriver det slik:

– Slik det er nå er det veldig selgers marked. Selger går inn med en prisantydning som selger kan leve med, men har egentlig en mye større appetitt. Kjøperne kalkulerer samtidig med at veldig mye går over prisantydning. Det er en utfordring vi må ta tak i.

Han sier de vil ta grep mot underprising i høst, blant annet ved å jobbe for å fremskaffe verktøy som tilrettelegger for å treffe riktigere med prisingen.

Les også

La ut Oslo-leilighet for 3,6 millioner – selger nektet å godta bud på 800.000 kroner over

– De vet at det er hett

Men Skjelbostad i Forbrukerombudet mener meglere allerede har redskapene for å sette realistiske priser.

– Og de vet i tillegg at markedet er hett. Det bør ikke komme som noen overraskelse på dem at etterspørselen er ekstremt høy, og da må de rett og slett prise deretter, mener hun.

Fagdirektøren varsler at Forbrukerombudet vil følge opp alle tips og klager de får fra forbrukere direkte med de aktuelle foretakene.

– Videre kommer vi til å følge opp, på samme måte som vi gjorde i fjor, med en gjennomgang av tallmateriale på solgte boliger for å sjekke avvik mellom prisantydning og salgspris.

Tidligere gjennomganger har ført til at ombudet har beskyldt flere meglerhus for systematisk underprising. De har truet med økonomiske sanksjoner og også inngått «lokkepris-forlik».

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bolig
  2. Boligmarkedet
  3. Forbrukerombudet

Flere artikler

  1. – Når forventningen er at boligen går over takst, er det en forventning vi må fjerne

  2. 10 meglerkjeder tatt for lokkeprising i Oslo

  3. Fant lokkeprising hos 10 meglerkjeder – nå har pipen en annen lyd

  4. Annonsørinnhold

  5. – Det er galskap

  6. – Vi har en bred erkjennelse om et stort feilprisings-problem