Franske arkitekter vil bygge vertikal by i ørkenen

Skal drives ved hjelp av solceller, geotermisk energi og regnvann.

VERTIKAL ØKOBY: City Sand Tower er en vertikal økoby, tegnet av OXO Architectes.

Publisert:

Et fransk arkitektbyrå har designet en økologisk by i Sahara.

Den vertikale byen har fått navnet City sand tower skal huse både leiligheter, bibliotek, museet, treningssenter og et meteorologisk laboratorium som skal overvåke ørkenen.

Les også: Her bygger kinesere 57 etasjer på 19 dager

Solceller og regnvann

Naturlig ventilasjon skal holde temperaturen nede i tårnet, og designerne har planer om å bygge en innvendig hage for å bedre luftkvaliteten i det 780.000 kvadratmeter store tårnet.

– Vi ønsker å skape et beboelig og grønt økosystem inne i tårnet, som ellers aldri kunne eksistert midt i ørkenen, sier arkitekt Manal Rachdi til Reuters.

I tillegg til dette planlegger arkitektene benytte seg av solceller, å samle regnvann til vanning og vannbruk, og generere geotermisk energi.

Les også: Kjøleanlegget klarte ikke jobben. Nå kjøles byggene av en kjempeisbit

BIBLIOTEK: City Sand Tower skal huse både leiligheter, bibliotek, museet, treningssenter og et meteorologisk laboratorium.

Utfordrer boforholdene

Arkitektene regner med at det vil ta om lag 50 år å bygge det 450 meter høye tårnet, og forventer byggestart tidligst om ti år, dersom bygget noen gang realiseres.

– Vi har jobbet mye med å komme frem til et konsept som ikke bare omfatter byggingen av et bygg, men en hel by i ørkenen. Det er et sted med utfordrende klima og vanskelige boforhold, så vi har laget et tårn som fungerer som et beskyttende skall mot varmen, forklarer Rachdi.

Les også: Grunnen sprekker under dem: Nå flytter de hele byen

BY: City Sand Tower skal ikke bare være et bygg, men en hel by.

Saken ble opprinnelig publisert på tu.no