Du kan spare 8000 kroner på et år: Her er landet beste sparekonto

Renteforskjellen mellom beste og dårligste sparekonto er på hele 3,35 prosentpoeng.

Dersom du har mye penger stående på sparekonto, skiller det 8000 rentekroner mellom dyreste og billigste bank. Foto: Scanpix.

Publisert:,

Dine Penger kåret også i år Topprente.no til vinneren av Bank-NM for sparekontoer.

Med innskuddsrente på 3,6 prosent fra første krone troner de på toppen av listen før Sparesmart.no som havner på andreplass med sine 3,57 prosent.

Velg nettbank. Dersom du har en større pengesum som du ønsker at skal ligge uberørt og forrente seg, velg nettbaserte banker. År etter år er det de som gir deg høyest rente på sparepengene, viser Bank-NM.

Rådgiver i Dine Penger Øyvind Røst råder deg til å

Foto; Sjur Jansen

– Velg en sparekonto med høy rente og frie uttak. Du skal kunne ta ut penger når du trenger det uten å risikere uttaksgebyr. Du tjener på å få høy rente, og det er lett å skaffe seg en sparekonto med høy rente, råder Dine Pengers rådgiver Øyvind Røst.

Les også:Spar 3000 kroner på riktig lønnskonto

Trygt? Både Topprente.no og sparemart.no har vært blant topp tre i alle de fire foregående kåringene.

Og vi får ofte inn spørsmål fra leserne: Er disse bankene like trygge som vanlige banker?

Ja, det er de. Såfremt banken er med i Bankenes Sikringsfond, som disse er, så er beløp opptil to millioner kroner inklusive renter trygge.

I EU er innskudd kun sikret opptil 100.000 euro. Det tilsvarer rundt 830.000 kroner. Norge kan bli på lagt å følge de samme reglene gjennom EØS-avtalen. I så fall bør du spre større sparebeløp over flere banker. Først da vil alle sparepengene dine være trygge – igjen.

Les også: Slik sparer du 40.000 kroner i året

Mye sparepenger. Norske bankkunder hadde i 2012 i gjennomsnitt 220.700 kroner stående i banken, det viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Det er det høyeste registrerte beløpet notert noensinne.

Men skal pengene vokse må du velge en sparekonto med en rente på over tre prosent. En lavere rente enn tre prosent vil bidra til at sparepengene dine spises opp av inflasjon og skatt. Sparepengene krymper i realverdi. Dersom du har en sparerente på tre prosent, vil den etter skatt og inflasjon på to prosent være krympet til 0,16 prosent.

Har du nettoformue på over en million må du også betale formuesskatt, da blir realrenten negativ. Det er mindretallet av bankene som tilbyr en rente på tre prosent eller høyere, dermed er sparing i banken en sparefelle for hundretusener av norske bankkunder.

Les også:Er det farlig å spare i utenlandskeid bank?

Tabellene under viser bankene som har hatt de beste betingelsene gjennom året i fjor. Ønsker du et øyeblikksbilde over de beste bankene akkurat nå, prøv Dine Pengers kalkulator:Finn beste sparekonto.

Beste høyrente for deg med mellom 50.000 og 100.000 kroner

Oversikten under viser renten på sparekontoer dersom du har innskudd mellom 50.000 og 100.000 kroner:

Om beregningene: Vi har regnet gjennomsnitt av bankenes renter fra 1.11.2012 til 1.11.2013, justert for antall dager renten gjaldt. Beløpene som er observert er 50.000 og 100.000 kroner. Rentene er vektet likt og delt på to for å få en gjennomsnittsrente.

OBS! Enkelte banker kan ha bedre betingelser innenfor mer omfattende kundeprogrammer. Disse er ikke tatt med i Bank-NM.

Kilde: Finansportalen. Utregninger: Dine Penger. Etter skatt: Renteforskjellen i tabellen er etter skatt.

Les også:Gir bankkort til barn


Beste høyrente for deg med mer enn 500.000 kroner på konto

Oversikten under viser renten på sparekontoer dersom du har innskudd på over 500.000 kroner:

Om beregningene: Vi har regnet gjennomsnitt av bankenes renter fra 1.11.2012 til 1.11.2013, justert for antall dager renten gjaldt. Beløpet som er observert er 500.000. OBS! Enkelte banker kan ha bedre betingelser innenfor mer omfattende kundeprogrammer. Disse er ikke tatt med i Bank-NM.

Hele Bank-NM finner du i Dine Penger nr 11-2013. Les mer og last ned her!

Kilde: Finansportalen. Utregninger: Dine Penger. Etter skatt: Renteforskjellen i tabellen er etter skatt.

Her kan du lese mer om