Fra fredag kan du laste ned kartdata gratis: Slipper norske kart fri

Fredag åpner Kartverket sine databaser og frigjør kartdataene til en rekke norske kart.

Gratis: Fredag 27. september blir en rekke norske kart frigitt av kartverket. Kartverkssjef Anne Cathrine Frøstrup sier at Kartverket ønsker at dataene er tilgjengelig for flest mulig. Blant dataene som slippes fri er de norske N50-kartene som brukes i vanlige turkart. En kartserie som tidligere i år feiret 60-årsjubileum.
Publisert:

Frislipp. Fredag klokken 10.00 åpnes databasene, og hos Kartverket er spenningen stor:

– Vi gleder oss stort. Dette blir en milepæl i Kartverkets historie, sier kartverkssjef Anne Cathrine Frøstrup i en pressemelding.

Det var en bevilling på statsbudsjettet for i år som gjorde det mulig å frigi de norske kartdataene.

Les også:Smarte apper på visning

Nye løsninger. Blant kartene som frigjøres er hovedkartserien for Norge, som de fleste kjenner fra turkart og militæret.

I tillegg slippes det fri kartdata med administrative grenser, veidata med adresser, samt digitale terrengmodeller.

Kartverket håper blant annet at frislippet av kartdataene fører til at kartene blir brukt på nye måter i apper og nett-tjenester:

– Når de viktigste datasettene våre nå blir gjort gratis tilgjengelig, håper og tror vi at kreative hoder vil se mulighetene og sette fantasien i sving, og at vi får se mange nye, smarte løsninger med stor nytteverdi for folk flest, kommenterer Anne Cathrine Frøstrup.

Les også:Få buss- og togtider rett i kartet

Studentkonkurranse. Studenter på universitet og høgskoler har fått tyvtitte på kartene, og på lanseringen skal blant annet vinnerne av en konkurranse blant universitets- og høgskolestudenter presenteres.

– Håpet er at unge, kreative hoder skal gå foran og vise noen av mulighetene som ligger i frie kartdata, skriver Kartverket i sin pressemelding.

Frøstrup peker på at det er mulig for gode sammenkoblinger av data:

– Det har vi sett i andre land hvor de har frigitt kartdata. Her ligger det massevis av muligheter, blant annet ved å koble våre data sammen med andre datakilder, for eksempel med Vegvesenets databaser, sier kartverkssjefen.

Lanseringen arrangeres i samarbeid med nettopp Vegvesenet, som vil presentere sin nye og gratis nedlastningsløsning for vegdata.

Last ned! Fredag 27. september klokken 10.00 blir kartdataene åpne på denne linken.

Oppdatert: Etter lanseringen fredag klokken 10, presiserer kartverket at mye av datagrunnlaget er for profesjonelle, men at «vanlige folk» vil finne igjen kartene i apper og nett-tjenester.

Men de peker også på at alle kan hente frem såkalte rasterdata av kartene – med andre ord digitale bilder av karene. Disse kan bruke som illustrasjonskart, og leveres av kartverket som TIFF-filer. Disse filene kan åpnes i vanlige tegne- og bilderedigeringsprogrammer.


I tillegg er det også lagt ut noen utsnitt i ulike formater, blant annet Jpeg-filer som enkelt kan brukes som bilder på nettsider og i trykksaker. Disse er basert på N5000-datasettene som har relativt stor målestokk – og liten detaljeringsgrad – sammenlignet med de andre datasettene, forteller kartverket på sine nettsider.

Du kan laste disse ned her.

Vil du bare se kartene, anbefaler Kartverket at du bruker Norgeskart.no som nå har kommet i ny betaversjon med bedre kart.

Fakta:

  • I frislippet inngår datasettene i det nasjonale kartgrunnlaget ( N50, N250, N500 og N1000) som blant annet hovedkartserien Norge 1:50 000 bygger på,
  • administrative grenser,
  • vegdata med adresser
  • digitale terrengmodeller.
  • Tidligere i år friga Kartverket om lag 1 million stedsnavn i den nasjonale stedsnavnsdatabasen.

Kilde: Kartverket

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om